Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Executare silită
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Transmisiunile live, înregistrarile video şi transcripturile conferinţelor şi dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Avocaţii din Baroul Bucureşti, Baroul Ilfov şi Baroul Dolj beneficiază de 40% reducere. UNBR încurajează extinderea la nivelul tuturor barourilor. Executorii Camerei Executorilor Bucureşti şi membrii UNELM beneficiază de 20% reducere.
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: art. 667 Cod procedură civilă (înștiințarea debitorului)

9 mai 2018 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 07.05.2018 s-a constituit un nou dosar (658D/2018) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 667 din Codul de procedură civilă (cauza Jakab Erzsebet, Jakab Istvan Zsolt, Jakab Emese Erzsebet).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Judecătoria Târgu Mureș.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 667
(1) Dacă cererea de executare a fost încuviinţată, executorul judecătoresc va comunica debitorului o copie de pe încheierea dată în condiţiile art. 666, împreună cu o copie, certificată de executor pentru conformitate cu originalul, a titlului executoriu şi, dacă legea nu prevede altfel, o somaţie.
(2) Comunicarea titlului executoriu şi a somaţiei, cu excepţia cazurilor în care legea prevede că executarea se face fără somaţie ori fără comunicarea titlului executoriu către debitor, este prevăzută sub sancţiunea nulităţii executării.

Dispozițiile din Constituție în raport de care se va efectua controlul de constituționalitate au următorul conținut normativ:

Art. 21 – Accesul liber la justiţie
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.
(4) Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative şi gratuite.

Mulțumim pe această cale Judecătoriei Târgu Mureș pentru faptul că precizează pe pagina dosarului și dispozițiile din Constituție în raport de care se va realiza controlul de constituționalitate. Nu înțelegem de ce nu se poate impune, la nivel normativ, obligația ca această mențiune să fie realizată pe pagina dosarelor tuturor instanțelor din România care acceptă trimiterea unei excepții de neconstituționalitate.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “CCR pendinte: art. 667 Cod procedură civilă (înștiințarea debitorului)”

  1. Roxana STANCIU spune:

    Prin „pagina dosarului” probabil va referiti la portal.just.ro. Datele de pe aceasta platforma sunt preluate din Ecris, unde instanta introduce minuta. Obligatia legala la care va referiti este inutila, raportat la faptul ca pe platforma publica http://www.ccr.ro se gasesc datele referitoare la articolele din Constitutie invocate.

    • Buna ziua doamna judecator. Pe pagina CCR nu se gasesc datele referitoare la articolele din Constitutie invocate pentru dosarele pendinte. Mai mult chiar, CCR – cand le-am solicitat sa ne comunice aceste date – ne-a spus ca sunt informatii ce nu ne pot fi comunicate apriori solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate. Dar poate imi dovediti dvs ca aceste date se gasesc pe pagina CCR, accesibile publicului larg, precum se gasesc pe pagina CEDO sau pe pagina CJUE. Mi-ar fi de mare ajutor, multumesc.

Lasă un răspuns

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.