Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Un procuror-dramaturg, premiat la Gala UNITER 2018
09.05.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Life, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În seara de 7 mai 2018, în Anul Centenarului României Reîntregite, la Alba Iulia, pe esplanada Cetăţii Alba Carolina – de curând restaurată, personalităţi marcante ale teatrului românesc au fost premiate în cadrul celei de a 26-a ediţii, 2018, a tradiţionalei Gale a Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Între distincţiile acestui regal al teatrului şi culturii române, Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului, acordat de UNITER în urma deliberării juriului concursului de dramaturgie – format din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu, şi regizorii Alexandru Maftei şi Vlad Massaci, a fost înmânat pe scena galei de A.S.R. Principesa Elena a României dramaturgului Daniel Oltean, procuror în cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, pentru piesa „50 de secunde”.

Câştigătoarea a fost desemnată de juriu dintre cele cinci piese ce au fost iniţial nominalizate în cadrul programului Piesa Anului, desfăşurat, ca de fiecare dată, sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României.

În perioada următoare şi conform tradiţiei, Editura Unitext a UNITER va publica în volum piesa premiată.

Potrivit adevarul.ro, în momentul decernării trofeului, întrebat de preşedintele UNITER, actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi prezentator al evenimentului, Daniel Oltean a spus – cu un firesc şi o candoare ce au generat entuziasm din partea publicului, că este procuror DIICOT, subliniind că profesia i-a fost de ajutor în crearea pieselor de teatru, şi a adăugat: „Vreau să mulţumesc juriului, Casei Regale, şcolii care m-a primit deşi nu mai eram neapărat la vârsta unui student, Universitatea de Arte din Târgu Mureş… Vreau să dedic acest premiu celui mai apropiat prieten al meu, soţia mea, actriţa Mihaela Mihai.”

Sursa citată a consemnat şi mesajul de apreciere transmis de reprezentanţii Ministerului Public: „În Anul Centenarului şi Anul European al Patrimoniului Cultural Naţional, proclamat astfel prin decizia din 17 mai 2017 a Parlamentului European şi a Consiliului, Ministerul Public demonstrează că are nu doar magistraţi profesionişti, dar şi oameni care cunosc şi promovează valorile culturii umaniste. Astfel, domnul Daniel Oltean, procuror în cadrul DIICOT, Serviciul teritorial Târgu Mureş, a fost premiat aseară în cadrul Galei UNITER, ce s-a desfăşurat la Alba Iulia, pentru ”CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2017”, piesă ce este intitulată ”50 de secunde” şi urmează să fie publicată la Editura UNITEXT. Trofeul i-a fost înmânat de principesa Elena, cea de-a doua fiică a regelui Mihai, iar câştigătorul a arătat în discursul rostit cu această ocazie că profesia de magistrat i-a fost de ajutor în crearea pieselor de teatru. Premiul primit îl onorează atât pe domnul procuror Daniel Oltean, cât şi Ministerul Public!”

De pe libertatea.ro am mai aflat că Daniel Oltean, după ce a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a devenit procuror şi… a început să scrie teatru. Pasiunea sa pentru poezie şi teatru s-a concretizat prin texte publicate în Revista „Vatra”, ulterior acesta absolvind şi specializarea Teatrologie a Universităţii de Arte din Târgu-Mureş iar în prezent frecventând cursurile masteratului de Scriere dramatică din cadrul aceleiaşi prestigioase universităţi.

Într-un interviu inedit pe care l-a dat acum trei ani site-ului teatrologieuat.wordpress.com, Daniel Oltean i s-a confesat poetului şi publicistului Ion Potolea astfel: „…provocator pentru mine ca profesie şi ca om erau criminalii. Am văzut 120 de cadavre, dar existau şi 120 de criminali. Anchetele şi audierile în cazul crimelor le face în mod direct procurorul şi, ca urmare, am anchetat cel puţin 200 de suspecţi. Uimirea mea a fost, însă, să constat pe parcursul întregilor audieri şi să sesizez binele sau bunul din acel criminal. Audiindu-i, m-am raportat volens-nolens la Raskolnikov şi cred că i-am înţeles mai bine pe criminali pentru că l-am citit pe Dostoievski. Nu există nicio justificare pentru a face rău altcuiva şi tragedia unui astfel de om este până la urmă pedeapsa propriei sale conştiinţe.

(…) Ancheta în criminalistică foloseşte o anumită tactică de ascultare. Să-ţi foloseşti toate atuurile personale pentru a-l aduce pe om la adevăr, pentru aflarea adevărului. Să-i studiezi părţile puternice şi părţile slabe şi să-l faci să cedeze şi să mărturisească. E un joc de replici, într-un fel este ca într-o scenă de teatru, în care doi actori schimbă replici şi în care fiecare replică depinde de replica celuilalt… În teatru, actorii, cei buni mai ales, trăiesc intens şi replica celuilalt. Aici se unesc cele două lumi. Noi nu realizăm, dar atunci când percepem o partitură prin senzaţia de joc bun, se întâmplă de fapt că actorul respectiv joacă un text interior, nevăzut.”

Dorim să evocăm şi faptul că, în cadrul Galei UNITER 2018, Premiul de excelenţă i-a fost acordat de Senatul UNITER actorului Horaţiu Mălăele, care, la primirea acestuia – după un laudatio ce a fost prezentat de criticul de teatru Marina Constantinescu, a spus, potrivit adevarul.ro„Acum, voi mulţumi. Mulţumesc UNITER pentru opţiune, mulţumesc, Marina, pentru prietenie, mulţumesc familiei mele pentru dragoste, prietenilor mei pentru întreţinere, duşmanilor pentru reţinere, şi, mai presus de toţi şi toate, publicului meu fără de care acum aş fi vândut cartofi în piaţa mare a Târgu-Jiului… Publicului căruia îi dedic această tandră ameninţare: dacă vreodată vei pleca de lângă mine, alergând cum aleargă lumina… cel care te va găsi oriunde va fi dorul meu. Cât despre mine, ce pot să spun, a fost o dată un om ce a vrut… a fost un pic şi el acolo un om, un fel de cum să zic?…  Mulţumesc”… (VIDEO aici)

Pentru noi, echipa ce am pregătit cu mândrie, admiraţie şi emoţie această ştire, genialul actor Horaţiu Mălăele reprezintă un vechi prieten…

Reamintim că, la deja tradiţionala Gală JURIDICE din 2016 (IMAGINI aici), Maestrul ne-a făcut marea onoare de a ne bucura pe organizatorii, premiaţii şi invitaţii galei noastre cu verbul, umorul şi harul său inegalabile…

Citiţi pe uniter.ro lista completă a laureaţilor Galei Premiilor UNITER 2018

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti