« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
3 comentarii

CNCD. Președintele României, sancționat pentru folosirea termenului „penali”. UPDATE: Asztalos Csaba: Nu cred că există judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare. UPDATE: Curtea de Apel București a dispus anularea Hotărârii Colegiului Director al CNCD
14.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Miercuri, 14 iulie 2021, Curtea de Apel București a dispus anularea Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 168/09.05.2018 în ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis, Preşedintele României.

:: Hotărârea

***

Miercuri, 9 mai 2018, seara, Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat, prin intermediul paginii de Facebook: „8,3 km – 43,2 min – gata de motivarea opiniei separate. Nu cred că există în RO judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare de astăzi în speța cu „penali” și, prin opinia minoritară, vom pune la dispoziția judecătorului toate motivele de fapt și de drept să corecteze decizia de astăzi.

***

Miercuri, 9 mai 2018, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a hotărât, potrivit unui comunicat:
1. Utilizarea termenului „penali” de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, şi art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2.000 lei. Vot 5 la 4
2. Utilizarea termenului de „festivalul inculpaţilor” de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laurei Codruța Kovesi, nu excede libertăţii de exprimare, conform jurisprudenţei CEDO în domeniu. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi.

În data de 15 februarie 2018, Klaus Iohannis, Preşedintele României, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Palatul Cotroceni: “Avem – oare a câta oară? – un scandal în spațiul public și cred că, de data aceasta, destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte. Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoareAcest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună”.

Lumea Justiției a sesizat CNCD la data de 19 februarie 2018.

 
Secţiuni: Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “CNCD. Președintele României, sancționat pentru folosirea termenului „penali”. UPDATE: Asztalos Csaba: Nu cred că există judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare. UPDATE: Curtea de Apel București a dispus anularea Hotărârii Colegiului Director al CNCD”

 1. Amelia FARMATHY spune:

  Aștept cu nedisimulat interes motivarea.

  Să înțeleg:
  1. pe cine a discriminat în raport de cine: adică ”penalii” (prin care cred că a vrut să spună cei acuzați de fapte penale și care încearcă schimbarea legilor penale cu speranța scăpării de ipotetice pedeapse) au fost discriminați față de… ”nepenali”?
  2. dacă era, oare, o problemă de discriminare sau o potențială ignorare, în discurs, a principiului prezumției de nevinovăției și, dacă e vorba despre ipoteza din urmă, intra în atribuțiile CNCD-ului sancționarea ignorării, într-un discurs, a unei prezumții?

  Această prezumție este una juridică, reprezintă modul în raport de care e construită (cel puțin) judecata în penal și felul în care judecătorul trebuie să își îndeplinească atribuțiile. Nu are nicio treabă, după părerea mea, cu opiniile exprimate de unul sau de altul, chiar și de către Președinte care, vorba cuiva, a pierdut o excelentă ocazie de a tăcea și de a prefera schiul, tenisul sau ciclismul, în locul nepotrivitei exprimări.

  • Toată argumentaţia o să se bazeze pe definiţia greşită a cuvântului „penal=infractor”.
   CNCD nu ştie că „penal” înseamnă persoană cu probleme penale; urmărit penal, suspect, infractor, om cu moralitate josnică”.
   Şi chiar dacă ar fi spus Iohanis „infractori”, tot nu văd discriminarea.
   Libertatea de exprimare a fost încălcată în picioare de CNCD. Grav.
   Aşa se întâmplă când Institutul de lingvistică nu face un lucru simplu: să creeze un dicţionar al limbii române.
   Dacă ei tac, atunci vine CNCD şi ne predă gramatică, lexic, etc. Ne învaţă ei ce să spunem sau nu.
   Oricum, trebuie să îi felicit pe cei de la lumeajustiţiei pentru combativitate. Total greşită în cazul acesta, dar măcar fac ceva… Aduc în discuţie cazuri şi ne arată ce fel de componenţă are CNCD. Adică cine populează clădirea aia.
   Pentru că oameni buni tac, uite ce se întâmplă.
   Un lucru e clar: cei de la CNCD sunt penali la limba română şi penali la libertatea de expresie.

 2. Cred că ar trebui atacată această decizie.
  Nu găsesc nici urmă de discriminare.
  CNCD nu cunoaşte limba română şi definiţia cuvântului argotic „penal”.
  „Penal” e un cuvânt care înseamnă „persoană cu probleme penale”. Poate fi suspect, infractor sau om de moralitate josnică.
  De când sunt „penalii” o clasă protejată în România?
  Nici un judecător într-o societate normală nu va menţine această decizie absolut ineptă a CNCD.
  A ajuns CNDC să ne facă educaţie de limba română?
  A ajuns CNCD poliţia limbii române?
  E periculos precedentul, deoarece au început să cenzureze discursul politic.
  Au devenit poliţia limbii române.
  Acum devine totul mult mai interesant, deoarece decizia CNCD va ajunge pe masa judecătorului.
  Să vedem dacă judecătorii din RO ştiu ce înseamnă libertatea de exprimare.
  Mă aştept la ce-i mai rău.
  Cuvântul „penal” a devenit tabu, pentru că nişte indivizi de la CNCD au devenit cenzorii dicţionarului. Aş fi curios cine sunt aceşti literaţi care au votat pentru.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD