Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

CNCD. Președintele României, sancționat pentru folosirea termenului „penali”. UPDATE: Asztalos Csaba: Nu cred că există judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare
10.05.2018 | JURIDICE.ro

10 mai 2018: Miercuri, 9 mai 2018, seara, Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat, prin intermediul paginii de Facebook: „8,3 km – 43,2 min – gata de motivarea opiniei separate. Nu cred că există în RO judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare de astăzi în speța cu „penali” și, prin opinia minoritară, vom pune la dispoziția judecătorului toate motivele de fapt și de drept să corecteze decizia de astăzi.

***

Miercuri, 9 mai 2018, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a hotărât, potrivit unui comunicat:
1. Utilizarea termenului „penali” de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, şi art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2.000 lei. Vot 5 la 4
2. Utilizarea termenului de „festivalul inculpaţilor” de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laurei Codruța Kovesi, nu excede libertăţii de exprimare, conform jurisprudenţei CEDO în domeniu. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi.

În data de 15 februarie 2018, Klaus Iohannis, Preşedintele României, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Palatul Cotroceni: “Avem – oare a câta oară? – un scandal în spațiul public și cred că, de data aceasta, destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte. Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoareAcest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună”.

Lumea Justiției a sesizat CNCD la data de 19 februarie 2018.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “CNCD. Președintele României, sancționat pentru folosirea termenului „penali”. UPDATE: Asztalos Csaba: Nu cred că există judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare”

 1. Amelia FARMATHY spune:

  Aștept cu nedisimulat interes motivarea.

  Să înțeleg:
  1. pe cine a discriminat în raport de cine: adică ”penalii” (prin care cred că a vrut să spună cei acuzați de fapte penale și care încearcă schimbarea legilor penale cu speranța scăpării de ipotetice pedeapse) au fost discriminați față de… ”nepenali”?
  2. dacă era, oare, o problemă de discriminare sau o potențială ignorare, în discurs, a principiului prezumției de nevinovăției și, dacă e vorba despre ipoteza din urmă, intra în atribuțiile CNCD-ului sancționarea ignorării, într-un discurs, a unei prezumții?

  Această prezumție este una juridică, reprezintă modul în raport de care e construită (cel puțin) judecata în penal și felul în care judecătorul trebuie să își îndeplinească atribuțiile. Nu are nicio treabă, după părerea mea, cu opiniile exprimate de unul sau de altul, chiar și de către Președinte care, vorba cuiva, a pierdut o excelentă ocazie de a tăcea și de a prefera schiul, tenisul sau ciclismul, în locul nepotrivitei exprimări.

  • Toată argumentaţia o să se bazeze pe definiţia greşită a cuvântului „penal=infractor”.
   CNCD nu ştie că „penal” înseamnă persoană cu probleme penale; urmărit penal, suspect, infractor, om cu moralitate josnică”.
   Şi chiar dacă ar fi spus Iohanis „infractori”, tot nu văd discriminarea.
   Libertatea de exprimare a fost încălcată în picioare de CNCD. Grav.
   Aşa se întâmplă când Institutul de lingvistică nu face un lucru simplu: să creeze un dicţionar al limbii române.
   Dacă ei tac, atunci vine CNCD şi ne predă gramatică, lexic, etc. Ne învaţă ei ce să spunem sau nu.
   Oricum, trebuie să îi felicit pe cei de la lumeajustiţiei pentru combativitate. Total greşită în cazul acesta, dar măcar fac ceva… Aduc în discuţie cazuri şi ne arată ce fel de componenţă are CNCD. Adică cine populează clădirea aia.
   Pentru că oameni buni tac, uite ce se întâmplă.
   Un lucru e clar: cei de la CNCD sunt penali la limba română şi penali la libertatea de expresie.

 2. Cred că ar trebui atacată această decizie.
  Nu găsesc nici urmă de discriminare.
  CNCD nu cunoaşte limba română şi definiţia cuvântului argotic „penal”.
  „Penal” e un cuvânt care înseamnă „persoană cu probleme penale”. Poate fi suspect, infractor sau om de moralitate josnică.
  De când sunt „penalii” o clasă protejată în România?
  Nici un judecător într-o societate normală nu va menţine această decizie absolut ineptă a CNCD.
  A ajuns CNDC să ne facă educaţie de limba română?
  A ajuns CNCD poliţia limbii române?
  E periculos precedentul, deoarece au început să cenzureze discursul politic.
  Au devenit poliţia limbii române.
  Acum devine totul mult mai interesant, deoarece decizia CNCD va ajunge pe masa judecătorului.
  Să vedem dacă judecătorii din RO ştiu ce înseamnă libertatea de exprimare.
  Mă aştept la ce-i mai rău.
  Cuvântul „penal” a devenit tabu, pentru că nişte indivizi de la CNCD au devenit cenzorii dicţionarului. Aş fi curios cine sunt aceşti literaţi care au votat pentru.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.