Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete – 7-11 mai 2018
11.05.2018 | Magdalena SĂRSAN

JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA. Luare de mită, trafic de influență. Control judiciar, stabilire cauțiune.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și totodată s-au stabilit următoarele cauțiuni:
C. M. I., fost angajat al Ministerului Finanțelor – 1.500.000 euro, inculpat pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită;
M. M., la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., – 1.000.000 euro, inculpată pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită;
D. C., secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor – 500.000 euro, inculpat pentru luare de mită;
B. C. A., la data faptelor deputat în Parlamentul României – 200.000 euro, inculpat pentru trafic de influență.

Toți cei patru inculpați au respectat obligațiile stabilite de procurorii anticorupție referitoare la cauțiune, în sensul că:
– inculpatul C. M. I. a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă atât constituirea unor garanții reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 1.413.000 euro cât și depunerea la o unitate bancară a sumei de 300.000 euro;
– inculpata M. M. a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă atât constituirea unor garanții reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 903.500 euro cât și depunerea la o unitate bancară a sumei de 96.500 euro;
– inculpatul D. C. a adus documente din care reiese că a depus la o unitate bancară suma de 500.000 euro;
– inculpatul B. C. A. a depus la dosarul cauzei înscrisuri din care rezultă constituirea unor garanții reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la suma de 213.400 euro.

Totodată, față de cei patru inculpați a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

În conformitate cu dispozițiile art. 217 C.p.p. cauțiunea garantează participarea inculpaților la procesul penal și respectarea de către aceștia a obligațiilor, putând servi pentru repararea pagubelor cauzate prin infracțiune, a cheltuielilor judiciare sau a amenzii.

Inculpaților M. M., D. C., C. M. I. și B. C. A. li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Față de V. S., fost ministru al Finanțelor Publice, inculpat ulterior (după obținerea avizului favorabil din partea Președintelui României) pentru luare de mită (două infracțiuni) și trafic de influență în formă continuată, a fost fixată o cauțiune în valoare de 1.000.000 euro (echivalent în lei); termenul până la care acesta este obligat să o depună nu a expirat.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

2. DNA. Trafic de influență, cumpărare de influență, spălare de bani, luare de mită. Trimitere în judecată, clasare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
A. I., fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și respectiv în Ministerul Dezvoltării, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea trafic de influență
S. I. C. în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată (2 acte materiale)
P. A., fost subordonat al lui I. A., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influență
S. C., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență în formă continuată (2 acte materiale)
C. M. M., reprezentant legal al SC I. SRL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență
P. L., administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
complicitate la trafic de influență
instigare la spălare de bani în formă continuată (3 acte materiale)
S. M., administrator al SC D. M. SRL (societate interpusă în transferul sumelor de bani reprezentând obiectul traficului de influență), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de spălare de bani în formă continuată (două acte materiale)
S. C., administrator al SC Ș. L. SRL (societate interpusă în transferul sumelor de bani reprezentând obiectul traficului de influență) în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de spălare de bani
I. I., persoană care controla SC E. A. SRL în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de
complicitate la trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale)
spălare de bani în formă continuată (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului au fost alocate fonduri pentru derularea proiectului de sistare a funcționării gropilor de gunoi menajer din jud. Bistrița-Năsăud și de ecologizare a zonelor în care acestea au fost amplasate.
Contractul de realizare a lucrărilor a fost atribuit societății unei asocieri din care făcea parte și SC I. SRL, autoritatea contractantă fiind Consiliul județean Bistrița-Năsăud.

În condițiile în care au apărut o serie de dificultăți din partea autorității contractante în derularea contractului, inculpatul S. C., administrator de facto al SC I. SRL, având acordul reprezentantului legal a aceleiași societăți, inculpatul C. M. M., a acceptat solicitarea inculpatului S. I. C. de a plăti anumite sume de bani care să asigure, pe de o parte, deblocarea plăților pentru lucrările executate, iar pe de altă parte să asigure pe viitor derularea contractului fără alte impedimente.

În schimbul banilor, inculpatul S. I. C. a susținut că își va trafica influența, în mod direct sau alături de alți inculpați (A. I., la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului), pe lângă președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, astfel încât autoritatea contractantă să asigure derularea contractului în condiții optime.

Sumele de bani au fost plătite în perioada martie 2010 –martie 2011, în modalitatea indicată de inculpatul S. I. C., în baza unor contracte de consultanță fictive (încheiate între SC I. SRL, S. LLC, SC I. SRL, SC E. A. SRL, SC E. A. SRL, SC G. P. SRL).

În mecanismul infracțional au fost implicați și inculpații I. I., persoană care controla SC E. A. SRL, P. L., administrator al mai multor societăți comerciale între care Sparver LLC, precum și A. I., fiecare dintre ei având un rol prestabilit, pe baza unei înțelegeri prealabile.

Concret, în perioada martie –decembrie 2010, la diferite intervale de timp, inculpatul S. I. C. a pretins sumele de 300.000 euro (martie 2010) și 89.900 lei (decembrie 2010) de la reprezentanții SC I. SRL, prin intermediul lui S. C.

Primirea efectivă a banilor s-a făcut prin intermediul contractelor fictive, după cum urmează:
– la data de 25 martie 2010 a fost încheiat un contract între SC I. SRL și firma S. LLC, în valoare de 100.000 euro, sumă de bani ce a reprezentat prima tranșă din suma pretinsă de inculpatul S. I. C.. Suma a fost efectiv achitată de către SC I. SRL la data de 01.04.2010. O parte din bani, respectiv 25.500 euro i-a revenit lui S. I. C., în baza unui contract de consultanță, iar o altă sumă, 17.000 euro, i-a revenit lui A. I., în baza unui contract de consultanță încheiat de șoferul său, P. A. cu firma S.
– la data de 1 aprilie 2010, a fost încheiat un nou contract de consultanță, de această dată între SC I. SRL și SC E. A. SRL (societate controlată de inculpatul I. I.), în valoare de 200.000 euro. Inculpatul I. I. a creat un mecanism comercial și financiar fictiv prin interpunerea societății SC D. M. I. SRL, pentru a disimula proveniența și beneficiarii reali ai sumelor reprezentând obiectul traficului de influență. În cele din urmă, banii au fost retrași în numerar de inculpații S. M. și o altă persoană
– în luna decembrie 2010, suma de 89.900 lei a fost transferată, la solicitarea lui S. C., în baza unui contract de prestări servicii încheiat între SC E. A. SRL și SC G. P. SRL. Ulterior, pentru încasarea sumei de 89.900 lei, inculpatul S. I. C. a beneficiat de ajutorul inculpatului I. I. care, în baza unei înțelegeri prealabile, a creat circuitul financiar și comercial E. A. SRL – SC G. SRL – SC Ș. L. SRL – SC D. M. I. SRL.

În vederea confiscării speciale, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților S. C., C. M. M., A. I., S. I. C., I. I., P. L., S. C..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bistrița Năsăud cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Față de R. L. M., la data faptelor președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud (CJ Bistrița), s-a dispus clasare deoarece, din mijloacele de probă administrate în cauză, nu s-a putut stabili cu certitudine săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

De asemenea, din mijloacele de probă administrate în cauză, nu a rezultat că documentele utilizate în cadrul proiectului „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din jud. Bistrița-Năsăud”, documente în baza cărora au fost obținute fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, ar fi fost false, inexacte sau incomplete.

Față de celelalte fapte reținute inițial în sarcina celorlalți inculpați s-a dispus clasare.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

***

Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT Târgu-Mureș. Fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică. Percheziții

La data de 9 mai 2018, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciu Teritorial Tg. Mureș, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureş au la efectuat 68 de percheziții domiciliare în toate județele României, inclusiv în municipiul București într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică.

În fapt s-a reținut că începând cu anul 2013 mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv). În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale ambele cu sediul în Tg. Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust

Reprezentanții societăților vizate în cauză, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat, livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către C.N.A.S.

Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză.

În continuare, la sediul DIICOT – ST Tg. Mureș, în primă fază, au fost audiate circa 50 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operațiuni Speciale Tg. Mureș.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., precum şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Sibiu.

La activităţi au participat poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele vizate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

2. DIICOT-Cluj. Trafic de droguri de risc și mare risc. Reținere.

La datele de 9 mai 2018 și 10 mai 2018 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților P. C. și D. B. R., pentru săvârşirea de infracţiuni de trafic de droguri de risc și de mare risc.

La data de 9 mai 2018 procurorii DIICOT – S.T.Cluj împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj – Napoca i-au surprins în flagrant pe inculpaţii P. C. și D. B. R. în timp ce încercau să intre în posesia unui colet ce conținea kit-uri de creștere a ciupercilor halucinogene dar și alte bunuri în legătură cu traficul de droguri, respectiv un număr de 2 testere a purității cocainei (drog de mare risc), cu inscripția eztest cocaine purity (ce sunt folosite și la detectarea altor droguri de mare risc), dar și 3 testere pentru detectarea Ketaminei (drog de risc) cu inscripția eztest ketamine ( ce este folosită și la detectarea MDMA, a amfetaminelor sau PMA).

Cu ocazia prinderii în flagrant, asupra inculpaţilor au fost găsite și ridicate cantitatea de 46 grame de cannabis; 3,9 grame de rezină de cannabis, 5 grame de rezină de cannabis, substanță solidă, cu aspect de rezină, de culoare maro, presată sub forma unei bile, ambalată în straturi succesive de folie din material plastic transparent, 6,5 grame de pulverulentă de culoare albă, care conține Amfetamină și cofeină, în stare umedă, introdusă într-o punguță din material plastic transparent, cu sistem de închidere tip zip – lock și ambalată în foiță de staniol cantitatea de 4, 6 grame de cannabis, 6 punguțe din material plastic de culoare neagră, desenate cu cranii umane de culoare argintie, prevăzute cu zip – lock, în care se observă urme materie în care s-au pus în evidență cocaină, acetaminofen și cofeină.
Cu ocazia percheziţiilor efectuatela data de 09.05.2018 pe raza localităţilor Cluj-Napoca şi Floreşti au fost identificate și ridicate cantități impresionante de cannabis, ouă de hașiș, cocaină, LSD, peste 150 de pastile de ecstasy, ciuperci halucinogene, în diferite stadii de dezvoltare, amfetamină etc. cantități ce încă nu au putut fi centralizate din motive obiective, legate de multitudinea de droguri, instrumente folosite la traficul și consumul de droguri și bunuri purtătoare de urme de droguri.

Inculpații P. C. și D. B. R. au fost prezentați Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cuofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca şi cu jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ștefan Cicio Pop Cluj-Napoca.

Pe întreg parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Magdalena Sărsan

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.