Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Situl Roșia Montana ar putea fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. UPDATE: Stoparea procedurilor, solicitată de Guvern. UNESCO a amânat includerea în patrimoniul mondial
03.07.2018 | JURIDICE.ro

3 iulie 2018: Luni, 2 iulie 2018, includerea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc în perioada 24 iunie – 4 iulie 2018, la Manama, în Bahrain, potrivit hotnews.ro.

***

7 iunie 2018: Miercuri, 6 iunie 2018, Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, a declarat că Guvernul României a solicitat stoparea procedurii de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, potrivit g4media.ro.

Adrian Cioroianu”Ne-am bucurat foarte mult când ICOMOS a făcut publică recomandarea înscrierii sitului pe lista patrimoniului. Când am comunicat la București, am primit directivă de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, să cerem în numele Guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum și o întrevedere între o delegație guvernamentală și cei de la UNESCO. Motivul? Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”

***

10 mai 2018: Miercuri, 9 mai 2018, Senatul României a informat că situl Roșia Montana ar putea fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, ca urmare a recomandării Centrului Patrimoniului Mondial, potrivit unui comunicat.

Decizia, semnată de Mechtild Rössler, directorul Centrului, a fost luată la recomandarea Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor. Printre recomandările ICOMOS se numără denumirea sitului „Minele de aur romane de la Roșia Montana”.

Decizia a fost salutată de către Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune pentru relația cu UNESCO din Parlamentul României, care a precizat că fundamentul includerii sitului „Peisajul minier Roșia Montana” în această listă constă în faptul că „bunul este amenințat de un pericol dovedit, precis și iminent, susceptibil să ducă la o pierdere semnificativă de autenticitate istorică și de semnificație culturală”.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.