Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Consiliul de Mediere. Modificarea Legii medierii, avizată favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. UPDATE: Proiectul, adoptat. Principalele modificări
27.05.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 27 iunie 2018, Mugur Bogdan Mitroi, președintele Consiliului de Mediere a adresat rugămintea ca, având în vedere creșterea numărului de solicitări de reactivare profesională primite în ultimele zile, pe fondul modificării Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, persoanele care doresc să redevină mediatori activi să depună toate diligențele în vederea urgentării procedurii de trimitere a documentației către Consiliul de Mediere, termenul de procesare a documentelor fiind de 90 de zile, potrivit unui comunicat.

Totodată, Consiliul de Mediere a publicat o prezentare pe scurt a principalelor modificări aduse de noile reglementări adoptate de Parlamentul României la Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

:: Prezentarea modificărilor
:: Raport CDEP

***

27 iunie 2018: Marți, 26 iunie 2018, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, cu 149 de voturi „pentru„, 115 „împotrivă” și 16 abțineri, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

În acest context, Mugur Bogdan Mitroi, președintele Consiliului de Mediere, a transmis următorul mesaj, al cărui text îl redăm integral:

„Medierea primește o gură de oxigen! Legea medierii a fost modificată și completată

Stimați colegi,

Ziua de 26 iunie 2018 va rămâne în istoria profesiei de mediator ca un moment istoric de referință, în care toți cei care au făcut din mediere un mod de viață au dovedit că prin perseverență și spirit de echipă pot să-și atingă și cele mai dificile scopuri.

Doresc să-mi exprim recunoștința pentru eforturile conjugate depuse de colegii mei din Consiliul de Mediere și consider ca fiind necesar să nominalizez fiecare membru implicat al echipei ce a reușit ca prin coeziune, tenacitate și speranță să confere muncii ultimilor 3 ani un caracter pragmatic și rodnic. Astfel, aduc mulțumiri domnului Zeno Daniel Șuștac, Vicepreședintele Consiliului, doamnelor Gabriela Ichim și Anca Iacob, precum și domnului Ion Dedu, toți trei ocupând funcția de membru în Comisia Permanentă, dar și celorlalți colegi membri, doamna Nicoleta Ionescu, domnii Mihai Munteanu și Dorin Valeriu Bădulescu.

Aduc mulțumiri și felicitări colegilor din Secretariatul Tehnic, angajaților instituției noastre, care, deși puțini fiind la număr și încărcați cu multe alte îndatoriri de serviciu, printr-un formidabil spirit de echipă au reușit să furnizeze întregul suport solicitat în vederea susținerii muncii noastre.

De asemenea, gândul meu de recunoștință se îndreaptă spre toți acei colegi mediatori care au crezut în reușita acestui proiect și l-au susținut prin neobosite eforturi depuse în teritoriu, prin discuții directe cu factori politici locali, cu parlamentari, cu exponenți ai presei, precum și cu alți formatori de opinie. În mod deosebit, doresc să le mulțumesc colegilor Ene Petre, Petru Mustățeanu, Alexandru Cordoș, Bianca Pintea, Victoria Graur, Aurora Cîrlig, Claudia Azgur, Rodica Cociu-Anghel, Niculina Mocanu, Elena Liliana Aldea, Tudor Maftei, Ana-Maria Tuluc, toți aceștia, împreună cu ceilați colegi, dovedind că mediatorii din România formează o mare familie.

Grație și eforturilor lor, astăzi profesia a primit o șansă spre un viitor mai bun!

Nu în ultimul rând, doresc să-mi exprim întreaga recunoștință față de cei fără de a căror ajutor Legea 192/2006 ar fi rămas o veritabilă „Cenușăreasă” a legislației naționale. Mă refer la parlamentarii coaliției PSD-ALDE, inițiatorii acestui proiect de lege, care au dovedit că, prin seriozitate și asumare, promisiunile programului de guvernare sunt îndeplinite cu succes.

Mulțumesc, în mod deosebit, domnului Liviu Dragnea, Președintele Partidului Social Democrat și al Camerei Deputaților, domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președintele ALDE și al Senatului României, domnului Eugen Nicolicea, Președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, domnului senator Claudiu Manda, domnului Robert Marius Cazanciuc – Președintele Comisiei juridice a Senatului, doamnelor deputat Doina Pană și Alina Elena Tănăsescu, domnului Florin Iordache – Vicepreședinte al Camerei Deputaților, domnului Suciu Vasile Daniel – Liderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, domnului Lupașcu Costel, Vicelider al Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților.

În aceste momente pline de speranță și de emoție, cei 11.000 de mediatori din România adresează mulțumiri coaliției de guvernământ pentru sprijinul acordat până în prezent și așteaptă semnătura de promulgare a legii de la mediatorul constituțional, Președintele României, care este rugat să complinească idealul acestei categorii profesionale, acela de a avea la dispoziție un cadru legislativ modern și adaptat realităților normative europene, astfel pentru ca profesia de mediator, în care s-a investit multă speranță, curaj, muncă, timp și considerabile eforturi financiare, să poată fi exercitată în mod real și eficient.

Mugur Bogdan MITROI
Președintele Consiliului de Mediere”

:: Proiectul

 

***

12 mai 2018: Joi, 11 mai 2018, Consiliul de Mediere a informat că luni, 7 mai 2018, proiectul de modificare și completare a Legii nr. 192/2006 a primit aviz favorabil în Comisia Juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, urmând să intre în plen pentru votul final, potrivit unui comunicat semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte.

:: Varianta finală a proiectului

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.