« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Statutul juridic al responsabilului pentru protecția datelor
14.05.2018 | Gabriel ULUITU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Gabriel Uluitu

Gabriel Uluitu

Se pune problema calificării statutului său dacă este funcționar public sau este salariat. Acum, pentru răspunsul la această întrebare, este necesar să avem în vedere și statutul funcționarilor publici, Legea nr. 188/1999, cu referire la necesitatea calificării statutului de funcționar public prin prisma executării unei funcții publice. Deci, practic, funcționarul public împrumută din autoritatea instituției în cadrul căreia își desfășoară activitatea și exercită o componentă a acestei autorități.

Prin prisma opțiunii pe care Legea nr. 188/1999 o face, responsabilul pentru protecția datelor ar fi în mod necesar funcționar public sau, cum înclin să cred, ar putea fi și salariat. Activitatea specifică, responsabilitățile specifice ale responsabilului cu protecția datelor nu s-ar încadra pe deplin, cel puțin la o primă analiză în expresia autorității publice, specifică exercitării unei funcții publice. Avem distincția obligativității și, respectiv, a caracterului facultativ al existenței acestei funcții în cadrul operatorilor cum îi definește Legea întreprinderilor autorităților și instituțiilor publice.

Dacă ne raportăm la angajatorul privat, la întreprinderea privată, o primă problemă este aceea dacă trebuie să acceptăm obligativitatea existenței unui salariat sau a unui funcționar în cadrul respectivei întreprinderi sau putem să acceptăm și existența unei colaborări externe. Și dacă varianta de răspuns la această a doua problemă este afirmativă, ce formă de exercitare va avea responsabilul cu protecția datelor în regim extern? Este o persoană fizică autorizată? Poate fi vorba despre o societate care să aibă ca obiect de activitate această preocupare? Regulamentul nu precizează, dată fiind și structura generală de reglementare, nu aduce precizări în acest cadru.

Conf. univ. dr. Gabriel Uluitu
Of Counsel Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Fișa postului DPO (Data Protection Officer), ediția 185 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: DATA PROTECTION, Dreptul muncii, JURIDICE.ro, Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD