« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

DPO este, în realitate, un consultant
16.05.2018 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Andrei SAVESCU

Av. dr. Andrei Săvescu

Deși alin. (3) de la art. 82 GDPR arată foarte urât și pare o definiție circulară din care n-o să ne poată scoată decât Curtea de Justiție a Uniunii Europene, nu este chiar așa. Alin. (3) ne spune că suntem exonerați de răspundere dacă reușim să dovedim că nu suntem răspunzători.

Alin. (2) are înțelesul că răspunderea intervine dacă operațiunile de prelucrare au fost ilegale, adică dacă au încălcat Regulamentul, ceea ce este firesc: dacă a apărut un prejudiciu în cadrul unor operațiuni care exced Regulamentul, adică îl încalcă, să intervină răspunderea. Alin. (3) însă ne ușurează, ne face viața mai ușoară, face viața mai ușoară operatorului, pentru că ne spune că, deși s-au încălcat prin acele operațiuni dispozițiile Regulamentului, deși suntem, deci, în afara Regulamentului, dacă operatorul reușește să dovedească faptul că evenimentul respectiv, de exemplu o breșă de securitate, nu este în răspunderea lui, adică i-a ieșit de sub control, răspunderea lui nu va fi angajată pentru prejudiciul respectiv, deși operațiunea nu a fost pe tărâmul Regulamentului. Adică este o modalitate de ușurare a răspunderii operatorului, deplasând probațiunea către acel eveniment exterior.

Ideea centrală este că evenimentul exterior nefericit te exonerează de răspundere indiferent dacă operațiunile tale erau sau nu în interiorul Regulamentului. Deși pare fioros alin. (3), el este îmbucurător pentru operator.

În ce privește chestiunea dacă DPO-ul este răspunzător în legătură cu aceasta, cred că în speță nu despre asta se discută, pentru că acel DPO este în realitate un consultant, care răspunde ca orice fel de avocat. Dar dacă salariatul face vreo boacănă, el răspunde ca orice prepus al operatorului.

Av. dr. Andrei Săvescu
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII, coord. JURIDICE.ro

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Fișa postului DPO (Data Protection Officer), ediția 185  organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.