TOP LEGAL
Transmisiunile live, înregistrarile video şi transcripturile conferinţelor şi dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj şi Timiş. 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti şi membrii UNELM.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

DPO este, în realitate, un consultant

16.05.2018 | Andrei SĂVESCU
RSCL 2018
Andrei SAVESCU

Av. dr. Andrei Săvescu

Deși alin. (3) de la art. 82 GDPR arată foarte urât și pare o definiție circulară din care n-o să ne poată scoată decât Curtea de Justiție a Uniunii Europene, nu este chiar așa. Alin. (3) ne spune că suntem exonerați de răspundere dacă reușim să dovedim că nu suntem răspunzători.

Alin. (2) are înțelesul că răspunderea intervine dacă operațiunile de prelucrare au fost ilegale, adică dacă au încălcat Regulamentul, ceea ce este firesc: dacă a apărut un prejudiciu în cadrul unor operațiuni care exced Regulamentul, adică îl încalcă, să intervină răspunderea. Alin. (3) însă ne ușurează, ne face viața mai ușoară, face viața mai ușoară operatorului, pentru că ne spune că, deși s-au încălcat prin acele operațiuni dispozițiile Regulamentului, deși suntem, deci, în afara Regulamentului, dacă operatorul reușește să dovedească faptul că evenimentul respectiv, de exemplu o breșă de securitate, nu este în răspunderea lui, adică i-a ieșit de sub control, răspunderea lui nu va fi angajată pentru prejudiciul respectiv, deși operațiunea nu a fost pe tărâmul Regulamentului. Adică este o modalitate de ușurare a răspunderii operatorului, deplasând probațiunea către acel eveniment exterior.

Ideea centrală este că evenimentul exterior nefericit te exonerează de răspundere indiferent dacă operațiunile tale erau sau nu în interiorul Regulamentului. Deși pare fioros alin. (3), el este îmbucurător pentru operator.

În ce privește chestiunea dacă DPO-ul este răspunzător în legătură cu aceasta, cred că în speță nu despre asta se discută, pentru că acel DPO este în realitate un consultant, care răspunde ca orice fel de avocat. Dar dacă salariatul face vreo boacănă, el răspunde ca orice prepus al operatorului.

Av. dr. Andrei Săvescu
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII, coord. JURIDICE.ro

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Fișa postului DPO (Data Protection Officer), ediția 185  organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan