Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar (MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete)
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu
CSM, Ministerul Public şi DNA
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
JURIDICE
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

13 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Tudorel Toader: Raportul GRECO e unul facultativ. UPDATE: Poziția GRECO. Tudorel Toader. Nu există comuniat oficial. A nu se înţelege că legea din România o scrie GRECO

14.05.2018 | JURIDICE.ro

14 mai 2018: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, potrivit mediafax.ro: „Sunt recomandări, niciodată, în limba română, o recomandare nu poate fi obligatorie. Acolo este vorba de recomandări în procedura prealabilă. Noi suntem în faza în care se dezbat legile, şi dânşii ne arată standardele spre care trebuie să ne îndreptăm. Nu vă imaginaţi că vine corpul de experiţi de la GRECO şi stabileşte nişte soluţii, după care Parlamentul se duce repede şi le pune în aplicare. Ei dau nişte recomandări, nişte direcţii de evoluţie a legislaţiei, după care vor reveni să vadă modul în care au fost transpuse, preluate. Uitaţi-vă în regulament, este un procent de 75%, alt procent de două treimi, s.a. Prin urmare, a nu se înţelege că legea din România o scrie GRECO. GRECO arată standardele, direcţiile de evoluţie. Iniţial s-a spus că există un comunicat oficial, care spune: recomandările sunt obligatorii. Eu am scris la GRECO: Daţi-mi şi mie acel comunicat. Nu există. A fost o corespondenţă. Ştiu corespondenţa aceea, am stăruit la două lucruri: Daţi-mi comunicat oficial de la GRECO, nu să-mi citească regulamentul, îl ştiu şi eu, îl ştiţi şi dumneavoastră., Daţi-mi comunicat cu o frază: aţi spus la media din România că recomandarea este obligatorie? „Nu, nu am spus. Regulamentul”. Ştim regulamentul şi-l respectăm”.

***

11 mai 2018: Prof univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, potrivit paginii de Facebook: „Astăzi am solicitat la GRECO să transmita și la MJ comunicatul oficial referitor la „obligativitatea” recomandărilor din recentul raport, despre care se tot vorbește în presă.

Răspunsul primit: „Nu există un comunicat oficial, însă se pare că a existat o corespondență electronică la nivel de secretariat”!

În aceste condiții, solicit oricărui deținător să facă public un astfel de comunicat oficial!”

***

10 mai 2018: În răspunsul obținut de Realitatea TV de la GRECO se arată: „Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie sa se supuna recomandarilor din raportul de evaluare si sa le implementeze in totalitate, in termenul stabilit de GRECO. Romania nu e o exceptie. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei„, potrivit ziare.com.

***

9 mai 2018: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, pe marginea raportului Grupului de state împotriva corupției, la „Ora Senatului”, potrivit mediafax.ro: „Raportul GRECO, din păcate, a fost transformat într-o temă politică, mult mediatizată şi cu prea multe inexactităţi. Vă dau trei exemple. Iniţial eu am fost invitat pe 3 mai să răspund întrebărilor, a fost amânat fără ca eu să ştiu în prealabil şi nici imediat după, iar un grup parlamentar a ţinut paginile presei, spunând că ministrul se sustrage de la prezentarea în Parlament. O inexactitate pentru că eu am spus că voi veni şi voi răsopunde la întrebări. În al doilea rând, am fost somat să public în ziua aceea raportul, dacă nu înseamnă că am ceva de ascuns. Această somaţie venea de la o anumită platformă, asociaţie, care a trecut prin cabinetul Ministerului Justiţiei precum şi o doamnă al cărei nume prefer să nu-l pronunţ. Ce spune procedura GRECO. Se face vizita, se adoptă raportul, se preiau, nu se preiau observaţiile. Se face memorandum. Transmite GRECO, publicăm şi noi, ceea ce am făcut imediat. Această somare să publicăm imediat în ziua adoptării raportului, categoric a fost făcută cu rea credinţă, pentru că, potrivit procedurii nu ai cum să public imediat. În al treilea rând, un reprezentat al Opoziţiei mă întreba când vreţi să traduceţi raportul în limba română şi să-l publicaţi. El era tradus şi publicat pe site-ul Ministerului Justiţie. 

Am un îndemn, acela de a ne păstra demnitatea de legiferare, în acord cu specificul naţional, cu interesul naţional, respectând standardele constituţionale şi europene. Exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, realizate pe baza unei documentări. Eu personal am stat de vorbă cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea, personal, că se ridică la nivelul conţinutului acelui raport. Raportul se referă la demersurile de modificare ale legilor justiţiei, la modificarea codurilor, îndeamnă legiuitorul să se abţină de la înfiinţarea acelei secţii speciale de anchetare a magistraţilor, îndeamnă la respectarea independenţie justiţiei şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de procedura de revocare a procurorului şef al DNA, când mâine CCR va decide asupra conflictului instituţional sesizat de Guvern. Prin urmare, aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce CCR a stabilit. CCR a stabilit că înfiinţarea secţiei speciale e în acord cu Constituţia. Raportul GRECO e unul de orientare, facultativ, dar expeertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiutorului naţional. Vă rog să vă uitat în deciziile CCR pe modificatea legilor justiţiei. Uitaţi-vă în deciziile respective care face fiecare referire la standardele stabilite de Comisia de la Veneţia.”


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Au fost scrise până acum 13 de comentarii cu privire la articolul “Tudorel Toader: Raportul GRECO e unul facultativ. UPDATE: Poziția GRECO. Tudorel Toader. Nu există comuniat oficial. A nu se înţelege că legea din România o scrie GRECO”

 1. Darius MARCU spune:

  Adică recomandările sunt obligatorii?

  Recomandările le permit instituțiilor UE să-și comunice opinia și să sugereze direcții de acțiune, fără a impune însă vreo obligație legală destinatarilor. Ele nu au caracter obligatoriu.
  https://ec.europa.eu/info/law/law-making-process/types-eu-law_ro

 2. Pentru cei care vor să observe ce se întâmplă atunci când un stat nu respectă recomandarea GRECO, a se vedea acest raport în legătură cu Germania: https://rm.coe.int/fourth-evaluation-round-corruption-prevention-in-respect-of-members-of/168072fd68 din care am extras această parte:

  18. GRECO concludes that recommendation ii has not been implemented.

  Ce a pățit Germania? Cei interesați pot afla. 😀

 3. E o glumă proastă Greco ăsta. Parlamentul nu se supune ordinelor unor anonimi de la o instituţie fantomă cu ifose europene.
  Am citit raportul. Este o colecţie de opinii, păreri, fără prea mare valoare practică.
  Mie mi se pare că Guvernul le dă prea mare importanţă.
  Eu i-aş fi dat afară. Auzi! Recomandările lor sunt „obligatorii”. Ori mai există o posibilitate. Ştirea dată de ziare.ro e fake.

 4. Pe mine nu mă deranjează concluziile GRECO. Au dreptate. ORICINE are dreptate când spune că e corupţie în România. Ce mă deranjează sunt toţi păreriştii care spun „Vai, GRECO a spus că e corupţie… să vezi ce sancţiuni ne dă GRECO”.
  Citiţi Regula 32 din Regulile de Procedură GRECO (https://rm.coe.int/16806cd443) să vedeţi ce „sancţiune” grozavă va da Greco.
  Cine nu este de acord cu opiniile Greco, va primi o scrisoare de la Preşedintele GRECO, în care îşi spune opinia că ţara evaluată nu a implementat opiniile Greco.
  Din păcate, unele recomandări ale Greco sunt foarte generale, deoarece o normă de lege este definită de aplicarea ei în practică.
  Mi se pare MODERAT. Au dreptate acolo unde vorbesc de transparenţă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.