TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Revizuire. Hotărârile supuse revizuirii. Contopirea pedepselor
14.05.2018 | Adrian ŞANDRU

 
SMARTBILL
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că atât timp cât prin lege nu este reglementată posibilitatea extinderii exercitării căii extraordinare de atac a revizuirii și împotriva hotărârilor judecătorești pronunțate în cauze având ca obiect contopirea pedepselor, o atare cale de atac nu este admisibilă, întrucât în situația contrară s-ar încălca principiul instituit prin art. 129 din Constituția României, potrivit căruia „împotriva hotărârilor judecătorești, părțile (…) pot exercita căile de atac, în condițiile legii”. S-a reținut că pot forma obiectul revizuirii, numai hotărârile judecătorești definitive prin care s-a soluționat fondul cauzei și anume cele prin care instanța s-a pronunțat asupra raportului juridic de drept substanțial și asupra raportului juridic procesual penal principal, soluționând acțiunea penală prin condamnare, achitare sau încetare a procesului penal.

În speță, Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că sentința nr. 127 din 05 martie 2014, a cărei revizuire se cere a fost pronunțată de Curtea de Apel București în soluționarea unei cereri de contopire formulată de către condamnatul A., neîncadrându-se astfel, în dispozițiile art. 452 alin. (1) C. proc. pen., întrucât, legiuitorul a dat noțiunii de hotărâre penală definitivă sensul de hotărâre prin care s-a dezlegat raportul juridic de drept substanțial, pronunțându-se o soluție de achitare, condamnare sau încetare a procesului penal. (Decizia nr. 19 din 9 ianuarie 2018  pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect cererea de revizuire a unei hotărâri privind contopirea pedepselor)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.