Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Sistemul judiciar

DNA. Buletin de presă – aprilie 2018

11 mai 2018 | Anamaria Magdalena SĂRSAN
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Biroul de Informare și Relații Publice al Direcției Naționale Anticorupție a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în aprilie 2018, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
N. C., pentru comiterea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată;
N. S., tatăl primului, la data faptelor viceprimar al Primăriei Comunei Văcăreni, jud. Tulcea, sub aspectul comiterii a două infracțiuni de instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna iunie 2010, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul N. C. a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, mai multe documente și declarații false în sensul că utilizează suprafața de 64 ha teren arabil, obținând astfel pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 25.000 euro.

În perioada 2010-2012, același inculpat a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) trei cereri unice de plată la care a atașat documente și declarații false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpatul N. C. a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 193.730,84 lei.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Pe toată durata activității infracționale, inculpatul N. C. a acționat la instigarea tatălui său care, ulterior, l-a sprijinit în demersul său, atât moral cât și material, prin punerea la dispoziție a înscrisurilor false.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile, respectiv 105.906,96 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la momentul decontării sumelor și până la data plății efective.

De asemenea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 193.730,84 lei la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislația în vigoare.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului N. S.

De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra oricăror alte bunuri prezente sau viitoare ale inculpaților care vor exista în patrimoniul acestora la momentul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii, până la concurența sumelor de 193.730,84 lei și 25.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
P. I. și V. M., la data faptelor reprezentanți legali ai Asociației Crescătorilor de Animale din Comuna Tătăruși, jud. Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
A. C. A., pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, inculpații P. I. și V. M., în calitatea menționată mai sus, au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafețe de teren (între 99,26 ha și 110,06 ha pășune) pe care nu le dețineau în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpații au obținut pe nedrept sprijin financiar nerambursabil, în total de 240.739,14 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților P. I. și V. M..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
B. M. și B. G. D., la data faptelor administratori ai SC L. P. SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
asociere în vederea săvârșirii infracțiunii conexe infracțiunii de evaziune fiscală
evaziune fiscală în formă continuată
tentativă la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat

SC L. P. SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
tentativă la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,
– evaziune fiscală în formă continuată

M. F. D., la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
asociere în vederea săvârșirii infracțiunii conexe infracțiunii de evaziune fiscală
evaziune fiscală în formă continuată
– complicitate la tentativă la infracțiunea de stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat

S. H., la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
asociere în vederea săvârșirii infracțiunii conexă infracțiunii de evaziune fiscală
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
complicitate la tentativă la infracțiunea de stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, prin crearea aparenței unui lanț comercial licit, cei patru inculpați s-au asociat în scopul obținerii în mod nelegal, prin intermediul SC L. P. SRL, de sume de bani cu titlu de rambursare de TVA.

În acest sens, inculpații B. M. și B. G. D. au dispus înregistrarea în evidențele contabile și în documentele legale (declarații fiscale) ale firmei pe care o administrau a 5 (cinci) facturi fiscale de achiziție a unor bunuri (piese auto vechi) ce atestau cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, emise de societatea administrată de inculpata S. H., în valoare totală de 23.775.313,55 lei inclusiv TVA. Scopul urmărit de inculpați a fost acela de a se sustrage de la îndeplinirea obligaților fiscale prin deducerea în mod nelegal de TVA. Anterior, piesele respective fuseseră achiziționate de la societatea controlată de inculpatul M. F. D., care la rândul său le procurase de la o altă firmă cu un comportament de tip „fantomă”.

Ulterior, inculpații B. M. și B. G. D. au pus în aplicare hotărârea infracțională de solicitare a rambursării de TVA, în sumă de 3.796.058 lei, executare care nu a produs rezultatul urmărit întrucât cererea nu a fost admisă de organele fiscale, urmare a stabilirii ca fictive a tranzacțiilor derulate.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în cauză împotriva inculpaților cu suma totală de 21.515.916 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților B. M. și B. G. D.

De asemenea, s-a dispus instituirea unor popriri asupra conturilor bancare aparținând inculpaților B. M., S. H., SC L. P. SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

P. N., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală (2 fapte)
spălare a banilor
constituire a unui grup infracțional organizat

M. M., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală (2 fapte)
spălare a banilor
constituire a unui grup infracțional organizat

O. C., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală
– evaziune fiscală
– spălare a banilor
– constituire a unui grup infracțional organizat

P. S. A., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală
– complicitate la spălarea banilor
– constituire a unui grup infracțional organizat

C. B. C. B., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală
– spălare a banilor
– constituire a unui grup infracțional organizat

I. D., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală
– evaziune fiscală
– spălare a banilor
– constituire a unui grup infracțional organizat

S. C., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală
– evaziune fiscală
– spălare a banilor
– constituire a unui grup infracțional organizat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2008, cei șapte inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale. Activitatea acestora, care a continuat până în anul 2010, a constat în evidențierea în contabilitatea societăților pe care le administrau a unor achiziții și livrări fictive de cereale.
În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpați au achiziționat cereale de la persoane fizice, fără documente legale de proveniență, această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente.

Ca urmare a acestor demersuri, au fost evidențiate în contabilitate cheltuieli nereale în valoare totală de 87.917.374,23 lei, prejudiciindu-se bugetul consolidat al statului cu suma totală de 25.762.816,78 lei.

Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpații fie au retras de la bancă mari sume de bani fie au dispus transferul altora către conturi din străinătate de unde, ulterior, au fost reintroduse în circuitul financiar fraudulos, cu titlul „creditare societate”.

În același context, inculpații O. C., S. C. și I. D. s-au sustras de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă a sediilor societăților pe care le administrau.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Petrescu Silviu Aurelian și O. C.

Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 27.049.857 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei S. D. E., pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada în perioada iulie 2007 – octombrie 2008, inculpata S. D. E., în calitate de administrator al unei societăți comerciale, nu a evidențiat în contabilitate veniturile obținute din tranzacții comerciale cu cereale în cuantum de 18.080.021 lei.

În aceeași perioadă, urmărind diminuarea masei impozabile, inculpata a evidențiat în documentele legale ale societății, cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale constând în achiziții fictive de la trei firme, în cuantum de 10.280.239 lei, dar și de la persoane fizice, în cuantum de 64.002.817 lei.

Prin aceste demersuri a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală de 31.361.442, din care 14.778.662 lei reprezintă impozit pe profit și 16.582.780 lei TVA.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul inculpatei S. D. E., până la concurența sumei de 31.361.442 lei.

Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 43.590.839 lei, la care se adaugă dobânzile aferente.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

***

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership