Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua Internațională a Asistentului Medical
12.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul sanatatii, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Internațională a Asistentului Medical este marcată, anual, la data de 12 mai.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut declarații de presă la finalul vizitei la Spitalul Clinic Colentina din București, cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical.

***

Tema pentru 2022: Asistenții medicali: O voce pentru a conduce- investiți în asistența medicală și respectați drepturile pentru a asigura sănătatea globală.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Internațională a Asistentului Medical este marcată, anual, la data de 12 mai.

Tema pentru 2021: Asistenții medicali: o voce pentru a conduce- O viziune pentru asistența medicală viitoare.

În acest an, încercăm să arătăm modul în care asistența medicală va arăta în viitor, precum și modul în care profesia va transforma următoarea etapă a asistenței.

***

Annette Kennedy, Președintele ICN și Howard Catton, Directorul executiv ICN, au transmis următorul mesaj:

Pandemia COVID-19 a schimbat lumea: modul în care trăim, socializăm, lucrăm, interacționăm cu ceilalți, precum și modul în care furnizăm servicii de asistență medicală. A sporit vizibilitatea asistenților medicali și a evidențiat faptul că aceștia sunt indispensabili pentru îngrijirile de sănătate și că reprezintă coloana vertebrală a tuturor serviciilor de sănătate. Asistenții medicali se află în prima linie a acestei pandemii, educând, cercetând, prevenind, tratând și îngrijind oamenii, cu grijă, compasiune, rezistență, creativitate și excelente abilități de leadership. În mod tragic, mulți dintre asistenții medicali și-au sacrificat viața. S-au confruntat cu violență și abuz, au continuat să lucreze, uneori fără protecție corespunzătoare și fără un salariu decent, au fost despărțiți de cei dragi și lăudați ca eroi. Însă asistenții medicali sunt oameni nu îngeri, și nici supereroi. Au aceleași nevoi și aceleași drepturi ca toți ceilalți. Sunt profesioniști calificați, bine informați, cu un nivel înalt de educație, care oferă îngrijiri holistice, centrate pe persoană, pe tot parcursul vieții.

Am învățat foarte multe din această pandemie și le datorăm asistenților medicali care și-au pierdut viața, și societății în general, să acționăm în funcție de lecțiile învățate. Trebuie să ne resetăm sistemele de sănătate și societățile, astfel încât să funcționeze pentru a aborda inegalitățile dintre diversele grupuri din cadrul comunităților, bărbați și femei, tineri și bătrâni, bogați și săraci, sănătoși și bolnavi, persoane cu abilități diferite și cele din comunitățile minoritare și majoritare. În timp ce, pe termen scurt, investițiile în îngrijirile de sănătate generează câștiguri greu de anticipat în agitația ciclurilor politicile normale, se poate să dureze zeci de ani până ce cheltuielile în domeniul sănătății să dea roade, dar ar trebui văzute ca investiții pentru viitor, nu ca un cost actual. Societățile trebuie să analizeze cu cea mai mare seriozitate determinanții sociali ai sănătății, inclusiv sărăcia, alimentația incorectă, lipsa educației și șomajul și să urmeze strategiile care le-ar putea face mai echitabile și mai corecte. Dacă fiecare se bucură de roadele muncii sale sau dacă este sprijinit de o plasă de siguranță care oferă demnitate și un nivel de trai decent, toți membrii societății au de câștigat.

Aspectul fundamental pe care l-a dezvăluit pandemia este că multe dintre serviciile noastre de sănătate nu sunt adecvate scopului și în general, dacă nu va exista o resetare drastică a politicilor,
practicilor și posibilităților, nu vom putea îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.

Acest raport prezintă o viziune a viitoarelor îngrijiri de sănătate și ne arată modul în care plasarea asistenților medicali în poziții de influență și putere vor determina abordări integrate și centrate pe persoană ale îngrijirii de sănătate și, ca urmare, rezultate mai bune pentru persoanele și comunitățile pe care asistenții medicali le deservesc.

Ca voce globală a profesiei de asistent medical, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) va continua să promoveze profesia de asistent medical promovând bunăstarea asistenților medicali, astfel încât să poată continua să conducă și să ofere sănătate pentru toți.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Internațională a Asistentului Medical este marcată, anual, la data de 12 mai.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis următorul mesaj:

„Ziua de 12 mai este dedicată în fiecare an asistenților medicali din întreaga lume, a căror muncă merită din plin aprecierea și respectul nostru. Mai ales anul acesta, am văzut cu toții efortul, implicarea, curajul, profesionalismul și chiar suferința lor în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus, alături de medici și de celelalte categorii de personal medical.

Este o muncă indispensabilă, dar expusă de multe ori unor riscuri chiar pentru sănătatea lor, așa cum se întâmplă acum, în timp de pandemie. Ceea ce fac asistenții medicali în profesia lor implică multă pregătire, având în vedere evoluția tehnologică din ultimii ani, care și-a pus amprenta și pe această activitate. Mai mult însă, a fi asistent medical înseamnă să iubești oamenii, să empatizezi cu suferința lor, să lupți pentru sănătatea și pentru viața lor, până la ultima redută. Au fost numeroși asistenți medicali din întreaga lume care au devenit ei înșiși victime ale pandemiei, am avut cazuri inclusiv în România, și ne exprimăm profundul regret pentru aceasta.

În sprijinul activității esențiale pe care o desfășoară această categorie profesională din România, am făcut de la nivel guvernamental toate eforturile pentru asigurarea echipamentelor de protecție necesare, dar și pentru a oferi suport financiar suplimentar pentru cei implicați direct în activitățile legate de combaterea coronavirusului.

Vă mulțumim, vă apreciem și vă susținem!”

De asemenea, și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a transmis un mesaj:

Suntem cu toții conștienți de rolul vital pe care dumneavoastră, asistenții medicali și moașele, îl aveți în această perioadă încercată de mari provocări. Prin natura profesiei reprezentați categoria profesională care se află în linia întâi în tratarea pacienților infectați, având totodată un rol esențial în controlul răspândirii virusului COVID-19.

Avem certitudinea că fiecare dintre voi, în ciuda provocărilor cu care vă confruntați, mențineți în același timp o performanță crescută în oferirea serviciilor de îngrijire a sănătății pacienților. În aceste momente grele, întreaga populație se bazează pe implicarea, devotamentul și pe profesionalismul dumneavoastră. Luând în calcul natura profesiei, vă îndemnăm să vă luați toate măsurile corespunzătoare pentru protejarea propriei stări de sănătate, pentru protejarea sănătății membrilor familiilor voastre, a colegilor și a întregii populații.

Dorim să ne exprimăm aprecierea față de contribuția valoroasă pe care o are fiecare asistent medical și moașă în această perioadă, ca membri esențiali ai echipei de îngrijiri de sănătate.

Biroul executiv al OAMGMAMR

 

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Internațională a Asistentului Medical este marcată, anual, la data de 12 mai.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Astăzi sărbătorim asistenții medicali care își desfășoară activitatea în sistemul medical, prilej cu care doresc să îmi exprim respectul față de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenți medicali, infirmieri pentru efortul depus în asigurarea asistenței medicale.

Asistentul medical are un rolul important în echipa medicală și în procesul de îngrijire al pacienților, dar și în cel de consiliere și informare a acestuia.

Avem nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți si aproape de pacienții noștri.

De aceea, după una dintre cele mai importante masuri luate în ultimii doi ani in sistemul medical, creșterea salariilor medicilor si asistenților medicali din spitale, am continuat măsurile prin care urmărim asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea profesiei de asistent la standarde ridicate, dar și reducerea exodului acestor profesioniști. Astfel, continuăm programele de specializare pentru reconversie profesionala pentru asistenții generalisti si de pediatrie, am aprobat normele de organizare si desfășurare a programului de studii complementare in asistenta de urgență.

MS a initiat un proiect de modificare a Ordinului MS 942/2017 privind specializarile pentru asistenti medicali prin care se extinde lista specializarilor si se da posibilitatea reconversiei profesionale a asistentilor medicali, indiferent de nivelul de calificare, iar anul acesta vom promova Legea profesiilor (care include legea exercitarii profesiei de asistent medical) în prezent în circuit de avizare.

Îmbucurător este faptul că ultimele statistici arată o scădere semnificativă a cererii de certificate de conformitate, documente care atestă studiile urmate în vederea exercitării profesiei peste hotare.

Mai mult, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, MS a organizat întâlnirea comună a medicilor șefi, asistenților medicali șefi și a dentiștilor șefi din Statele Memebre ale Uniunii Europene, unde au fost dezbătute teme de interes, precum siguranța pacienților și calitatea îngrijirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale, combaterea rezistenței la antimicrobiene, valorificarea inovației, și intensificarea cooperării pentru sprijinirea sănătății populației din regiunea europeană.

Am convingerea că numai împreună, autorități și profesioniști, vom continua dezvoltarea acestui sector, în beneficiul pacienților.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Internațională a Asistentului Medical este marcată, anual, la data de 12 mai.

Prin noţiunea serviciului de Nursing/ asistent medical, Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să atragă atenţia asupra acestui serviciu, ca fiind cel mai important în îngrijirea pacienţilor. Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a doamnei Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.

Prin marcarea zilei lor, Federația de Servicii Medicale și Sociale al Confederației Naționale a Sindicatelor (reprezentând aproape 100.000 de sindicate) urmărește o mai bună organizare a muncii în domeniul asistenței medicale, prin evitarea suprasolicitării și epuizării, care afectează implicit calitatea muncii. Asistenții medicali (femei sau bărbați) reprezintă peste o treime din forța de muncă din sistemul de sănătate și lucrează în condiții dificile.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România celebrează Ziua mondială a asistenților medicali printr-o serie de evenimente și activități derulate în perioada 5-12 mai atât la nivel național, cât și la nivelul filialelor, în cadrul Săptămânii asistenților medicali generaliști, a moașelor și a asistenților medicali.

Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială prin conferinţa judeţeană cu tema „Asistentul medical și moaşa – garantul dreptului la sănătate”.

Evenimentul are loc astăzi, 12 mai 2018, de la ora 9.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. Circa 500 de asistenţi medicali şi moaşe din judeţul Iași și-au anunţat participarea. Au fost pregătite lucrări ştiinţifice, iar cea mai bună dintre ele va fi premiată cu o tabletă.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, conform unui comunicat al MS: „La acest sfârșit de săptămână am sărbătorit asistenții medicali și moașele care își desfășoară activitatea în sistemul medical.”

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti