Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Ziua Internațională a Asistentului Medical
12.05.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua Internațională a Asistentului Medical este marcată, anual, la data de 12 mai.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Astăzi sărbătorim asistenții medicali care își desfășoară activitatea în sistemul medical, prilej cu care doresc să îmi exprim respectul față de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenți medicali, infirmieri pentru efortul depus în asigurarea asistenței medicale.

Asistentul medical are un rolul important în echipa medicală și în procesul de îngrijire al pacienților, dar și în cel de consiliere și informare a acestuia.

Avem nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți si aproape de pacienții noștri.

De aceea, după una dintre cele mai importante masuri luate în ultimii doi ani in sistemul medical, creșterea salariilor medicilor si asistenților medicali din spitale, am continuat măsurile prin care urmărim asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea profesiei de asistent la standarde ridicate, dar și reducerea exodului acestor profesioniști. Astfel, continuăm programele de specializare pentru reconversie profesionala pentru asistenții generalisti si de pediatrie, am aprobat normele de organizare si desfășurare a programului de studii complementare in asistenta de urgență.

MS a initiat un proiect de modificare a Ordinului MS 942/2017 privind specializarile pentru asistenti medicali prin care se extinde lista specializarilor si se da posibilitatea reconversiei profesionale a asistentilor medicali, indiferent de nivelul de calificare, iar anul acesta vom promova Legea profesiilor (care include legea exercitarii profesiei de asistent medical) în prezent în circuit de avizare.

Îmbucurător este faptul că ultimele statistici arată o scădere semnificativă a cererii de certificate de conformitate, documente care atestă studiile urmate în vederea exercitării profesiei peste hotare.

Mai mult, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, MS a organizat întâlnirea comună a medicilor șefi, asistenților medicali șefi și a dentiștilor șefi din Statele Memebre ale Uniunii Europene, unde au fost dezbătute teme de interes, precum siguranța pacienților și calitatea îngrijirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale, combaterea rezistenței la antimicrobiene, valorificarea inovației, și intensificarea cooperării pentru sprijinirea sănătății populației din regiunea europeană.

Am convingerea că numai împreună, autorități și profesioniști, vom continua dezvoltarea acestui sector, în beneficiul pacienților.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Internațională a Asistentului Medical este marcată, anual, la data de 12 mai.

Prin noţiunea serviciului de Nursing/ asistent medical, Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să atragă atenţia asupra acestui serviciu, ca fiind cel mai important în îngrijirea pacienţilor. Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a doamnei Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.

Prin marcarea zilei lor, Federația de Servicii Medicale și Sociale al Confederației Naționale a Sindicatelor (reprezentând aproape 100.000 de sindicate) urmărește o mai bună organizare a muncii în domeniul asistenței medicale, prin evitarea suprasolicitării și epuizării, care afectează implicit calitatea muncii. Asistenții medicali (femei sau bărbați) reprezintă peste o treime din forța de muncă din sistemul de sănătate și lucrează în condiții dificile.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România celebrează Ziua mondială a asistenților medicali printr-o serie de evenimente și activități derulate în perioada 5-12 mai atât la nivel național, cât și la nivelul filialelor, în cadrul Săptămânii asistenților medicali generaliști, a moașelor și a asistenților medicali.

Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială prin conferinţa judeţeană cu tema „Asistentul medical și moaşa – garantul dreptului la sănătate”.

Evenimentul are loc astăzi, 12 mai 2018, de la ora 9.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. Circa 500 de asistenţi medicali şi moaşe din judeţul Iași și-au anunţat participarea. Au fost pregătite lucrări ştiinţifice, iar cea mai bună dintre ele va fi premiată cu o tabletă.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, conform unui comunicat al MS: „La acest sfârșit de săptămână am sărbătorit asistenții medicali și moașele care își desfășoară activitatea în sistemul medical.”

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.