Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua tatălui
10.05.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua tatălui este marcată, anual, în cea de-a doua duminică a lunii mai.

Anul acesta se sărbătorește la data de 10 mai.

Prima Zi a Tatălui a fost sărbătorită, în Statele Unite ale Americii, pe 19 iunie 1910. Cu toate acestea, abia în 1972 – adică la 58 de ani după ce președintele Woodrow Wilson a oficializat Ziua Mamei – Ziua Tatălui a devenit o sărbătoare legală. Cu alte cuvinte, dacă nu aveam o sărbătoare a mamei, nu am fi avut nici o sărbătoare a tatălui.

La noi, Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai, pentru ca, în următoarea, să le vină și rândul taților. Aceste sărbători au mai degrabă o valoare simbolică și vor să sublinieze rolul ambilor părinți în creșterea și educarea copiilor.

În America, prima Zi a Tatălui sărbătorită cu dedicație a fost în 1908, pentru a-i comemora pe cei 362 de mineri care au murit în exploziile din decembrie a anului anterior la Minele Fairmont Coal Company, în Monongah, dar nu s-a dorit să fie o sărbătoare anuală, ci doar un moment.

În 1909 o femeie din Washington, pe nume Sonora Smart Dodd, una dintre cei șase copii crescuți de un văduv, a încercat să stabilească un echivalent oficial al Zilei Mamei, ca omagiu pentru eforturile făcute de tatăl ei de a-i crește pe cei cinci frați ai ei și pe ea însăși. După ce a câștigat sprijinul oficialilor guvernamentali, anul următor s-a sărbătorit prima Zi a Tatălui oficială în SUA.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua tatălui este marcată, anual, în cea de-a doua duminică a lunii mai.

Anul acesta Ziua Tatălui se sărbătorește la data de 12 mai.

Semnificația acestei zile este legată direct de poziția unui tată în familie , precum și în societate. Ea are o semnificație importantă deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general.

În Evul Mediu celebrarea paternității se sărbătorea pe 19 martie, de Ziua Sfântului Iosif, numită de catolici Nutritor Domini (Nașterea Domnului), iar în tradiția sud-europeană „tatăl presupus al lui Isus”. Sărbătoarea a fost adusă în America de către spanioli și portughezi.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua tatălui este marcată, anuaș, în cea de-a doua duminică a lunii mai.

Anul acesta se sărbătorește la data de 13 mai.

Sediul materiei: Legea nr. 319/2009 care prevede, pe lângă instituirea Zilei tatălui, în cea de-a doua duminică a lunii mai, şi instituirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai.

Astăzi, 13 mai, Asociația „Alo! Tata!” organizează a patra ediție a Zilei Tatălui la Timișoara.

Anul acesta, acţiunea intitulată „Alo! Tata! E ziua ta!” va avea ca  temă „Schimbarea sănătoasă începe de-acasă!”.

Ca și în anii precedenți, evenimentul se va desfăşura în Parcul Copiilor „Ion Creangă” din oraşul de pe malurile Begăi.Manifestarea îşi propune ca tăticii să redescopere bucuria de a petrece timpul alături de copii, iar micuţilor să li se îndeplinească dorința de a-şi avea părintele numai pentru ei.

Alin Pădureanu, președintele Asociației „Alo! Tata!”: „Credem că o societate sănătoasă are nevoie de familii sănătoase și că impactul tatălui este de neprețuit. Dorim să-i sărbătorim împreună pe toți tăticii care fac o treabă superbă în Timișoara și nu numai. Ca și în anii trecuți, familiile care participă la eveniment se vor bucura de o varietate de reprezentații, jocuri, ateliere, activități sportive și concursuri – toate oferite în mod gratuit pe parcursul întregii zile.”

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.