Ziua tatălui
08.05.2022 | Adelina DOBRE

2022: Ziua tatălui este marcată, anual, în cea de-a doua duminică a lunii mai.
În 2022, Ziua tatălui este celebrată la data de 8 mai.
Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul mesaj:
„Îți promit că te voi susține indiferent ce vei dori să faci, îți promit că te voi lăsa să faci propriile greşeli, nu îți pot promite că nu voi rata nicio zi de naştere, tot ce vreau să ştii este că voi fi întotdeauna acolo pentru tine!”
8 Mai – Ziua Tatălui în România
Iubirea unui tată, sinceră, puternică și unică!
Pentru a crește într-un mod armonios, fiecare copil are nevoie atât de tatăl cât și de mama sa.
La mulți ani, tuturor taților!
***
Ziua Tatălui în România se sărbătorește, începând cu anul 2010, în a doua duminică a lunii mai.
#tata #ziuatatalui
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București
***
2021: Ziua tatălui este marcată, anual, în cea de-a doua duminică a lunii mai.
În 2021, Ziua tatălui este celebrată la data de 9 mai.
Conform „Asociației Alo! Tata!”, cu fiecare an care trece, lumina reflectoarelor puse pe această zi se intensifică, poate tocmai datorită faptului că românii încep să conștientizeze tot mai mult importanța rolului pe care un tată îl joacă în viața familiei, și mai ales în viața copiilor săi. Asociația Alo! Tata! susține și promovează principiul necesității prezenței paterne în procesul de dezvoltare sănătoasă a unui copil. Nu este suficient ca tatăl doar să existe, ci este imperativ necesar ca el să se și implice într-un mod activ în tot ceea ce presupune relația cu copiii și creșterea și educarea acestora. Tatăl este personajul care influențează în mod crucial dezvoltarea copilului, fie prin implicare, fie prin neimplicare.
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București
***
2020: Ziua tatălui este marcată, anual, în cea de-a doua duminică a lunii mai.
În 2020, Ziua tatălui este celebrată la data de 10 mai.
Prima Zi a Tatălui a fost sărbătorită, în Statele Unite ale Americii, pe 19 iunie 1910. Cu toate acestea, abia în 1972 – adică la 58 de ani după ce președintele Woodrow Wilson a oficializat Ziua Mamei – Ziua Tatălui a devenit o sărbătoare legală. Cu alte cuvinte, dacă nu aveam o sărbătoare a mamei, nu am fi avut nici o sărbătoare a tatălui.
La noi, Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai, pentru ca, în următoarea, să le vină și rândul taților. Aceste sărbători au mai degrabă o valoare simbolică și vor să sublinieze rolul ambilor părinți în creșterea și educarea copiilor.
În America, prima Zi a Tatălui sărbătorită cu dedicație a fost în 1908, pentru a-i comemora pe cei 362 de mineri care au murit în exploziile din decembrie a anului anterior la Minele Fairmont Coal Company, în Monongah, dar nu s-a dorit să fie o sărbătoare anuală, ci doar un moment.
În 1909 o femeie din Washington, pe nume Sonora Smart Dodd, una dintre cei șase copii crescuți de un văduv, a încercat să stabilească un echivalent oficial al Zilei Mamei, ca omagiu pentru eforturile făcute de tatăl ei de a-i crește pe cei cinci frați ai ei și pe ea însăși. După ce a câștigat sprijinul oficialilor guvernamentali, anul următor s-a sărbătorit prima Zi a Tatălui oficială în SUA.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București
***
2019: Ziua tatălui este marcată, anual, în cea de-a doua duminică a lunii mai.
În 2019, Ziua tatălui este celebrată la data de 12 mai.
Semnificația acestei zile este legată direct de poziția unui tată în familie , precum și în societate. Ea are o semnificație importantă deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general.
În Evul Mediu celebrarea paternității se sărbătorea pe 19 martie, de Ziua Sfântului Iosif, numită de catolici Nutritor Domini (Nașterea Domnului), iar în tradiția sud-europeană „tatăl presupus al lui Isus”. Sărbătoarea a fost adusă în America de către spanioli și portughezi.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București
***
2018: Ziua tatălui este marcată, anuaș, în cea de-a doua duminică a lunii mai.
În 2018, Ziua tatălui este celebrată la data de 13 mai.
Sediul materiei: Legea nr. 319/2009 care prevede, pe lângă instituirea Zilei tatălui, în cea de-a doua duminică a lunii mai, şi instituirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai.
Astăzi, 13 mai, Asociația „Alo! Tata!” organizează a patra ediție a Zilei Tatălui la Timișoara.
Anul acesta, acţiunea intitulată „Alo! Tata! E ziua ta!” va avea ca temă „Schimbarea sănătoasă începe de-acasă!”.
Ca și în anii precedenți, evenimentul se va desfăşura în Parcul Copiilor „Ion Creangă” din oraşul de pe malurile Begăi.Manifestarea îşi propune ca tăticii să redescopere bucuria de a petrece timpul alături de copii, iar micuţilor să li se îndeplinească dorința de a-şi avea părintele numai pentru ei.
Alin Pădureanu, președintele Asociației „Alo! Tata!”: „Credem că o societate sănătoasă are nevoie de familii sănătoase și că impactul tatălui este de neprețuit. Dorim să-i sărbătorim împreună pe toți tăticii care fac o treabă superbă în Timișoara și nu numai. Ca și în anii trecuți, familiile care participă la eveniment se vor bucura de o varietate de reprezentații, jocuri, ateliere, activități sportive și concursuri – toate oferite în mod gratuit pe parcursul întregii zile.”
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)