Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days
 1 comentariu

Ziua adolescentului
08.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua adolescentului este marcată, anual, în a doua duminică a lunii mai.

În 2022, Ziua adolescentului este celebrată la data de 8 mai.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua adolescentului este marcată, anual, în a doua duminică a lunii mai.

În 2021, Ziua adolescentului este celebrată la data de 9 mai.

Duminică, 9 mai 2021, Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR), Teatrul de Comedie și Clubul UNESCO – Adolescenții lansează pe paginile de Facebook și Instagram hashtag-ul #ZiuaAdolescenților, însoțit de fotografii din adolescența unor mari scriitori români, respectiv a unor actori ai Teatrului de Comedie. Printre numele de scriitori români surprinși la vârsta „marilor transformări” se numără Adrian Maniu, D. Iacobescu, Nicolae Labiș, Victor Ion Popa, Ion Vinea, Bogdan Amaru, Mircea Eliade, Al. Davila, Hortensia Papadat-Bengescu, Ion Barbu, Lucia Demetrius, Zaharia Stancu, Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Ion Pillat și Mateiu I. Caragiale. Toate portretele aflate în arhiva MNLR vor fi prezentate sub forma unui video-montaj, care va fi difuzat pe paginile de Facebook și Instagram.

„Adolescența este pentru mine o stare de spirit și o provocare de a rămâne conectat la energiile unei vârste speciale, în care te încarci de entuziasmul, idealismul și curiozitatea față de tine, de lume și de celălalt. Vă propun să sărbătorim Ziua Adolescenților publicând fiecare dintre voi, cu hashtag-ul #ZiuaAdolescenților, o fotografie din adolescența voastră. Teatrul de Comedie și Muzeul Național al Literaturii Române vor publica fotografiile din adolescență ale unor actori și scriitori români. Îi aștept pe toți cei care mi-au scris și m-au încurajat să continuăm Festivalul Adolescenților atât la Teatrul de Comedie, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, să ne vedem cât mai curând, atunci când va fi posibil să ne (re)întâlnim față către față, chip către chip. Tuturor vă transmit un salut ca de la un veșnic adolescent la un adolescent entuziast.”, a declarat Maestrul George Mihăiță. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului #ZiuaAdolescenților.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua adolescentului este marcată, anual, în a doua duminică a lunii mai.

În 2020, Ziua adolescentului este celebrată la data de 10 mai.

Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie și asociația Euro CulturArt celebrează online cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului ”Salut, Adolescența”, inițiat de maestrul George Mihăiță. În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților au fost distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, în urma unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice, precum și documentare, fotografii și înregistrări video cu și despre adolescenți. Duminică, 10 mai 2020, de Ziua Adolescenților (a doua duminică a lunii mai), va fi difuzat un documentar Festivalul online „Salut, Adolescența”, realizat de Diana Mihăiță, Loreta Popa și Lucian Năstase, avându-l ca invitat special pe maestrul George Mihăiță, promotorul Zilei Adolescenților, prin lege, din 1997. „Adolescența a fost pentru mine și o stare de spirit, și o provocare de a rămâne conectat la energiile unei vârste speciale, în care te încarci de entuziasmul, idealismul și curiozitatea față de tine, de lume și de celălalt. Am realizat, cu ajutorul prietenilor mei Dan Mircea Cipariu, Ioan Cristescu și Mihai Zgondoiu, o ediție exclusiv online, în care am putut oferi gratuit cărți scrise de adolescenți, precum și fotografii și lucrări plastice realizate tot de adolescenți în urma proiectelor realizate de Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Îi aștept pe toți cei care ne-au scris și ne-au încurajat să continuăm Festivalul Jos Pălăria atât la Teatrul de Comedie, la Muzeul Național al Literturii Române din București, cât și la ediția din 2021 a Festivalului Salut, Adolescența. Tuturor vă transmit un salut ca de la un veșnic adolescent la un adolescent entuziast.”, a declarat Maestrul George Mihăiță. De Ziua Adolescenților, va fi difuzat un salut și un poem scris de Denisa Lepădatu, câștigătoarea în ultimii trei ani a concursurilor naționale de poezie, proză și de rezidență literară dedicate adolescenților, și, de asemenea, linogravura „Petrecere în vid” semnată de Matei Rădulescu, participant la Rezidența LiterArt, organizată de Clubul UNESCO-Adolescenții în 2019. Partenerii media ai Festivalului „Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro.

SALUT, ADOLESCENȚĂ!

Dragi adolescenți, voi, cei cărora pandemia vă impune acum schimbări care vă fac să vă simțiți neliniștiți, izolați și dezamăgiți, trebuie să știți că nu sunteți singuri.

NIMENI NU E SINGUR!

Toate emoțiile simțite în această perioadă: furie pentru că s-au amânat competițiile artistice și sportive, taberele de vară sau petrecerile de absolvire, frustrarea că părinții nu înțeleg poate cât de greu vă este vouă să fiți acum închiși într-o cușcă sau durerea tăcută că nu vă puteți întâlni cu persoana iubită.

E normal ce simțiți!

Demult, când eu eram adolescentă, erau „la modă” DRAMELE ADOLESCENȚILOR – o carte inedită, coordonată de George Mihăiță – o carte care aduna scrisorile tinerilor furioși ai anilor ‘90-2000. Ce-ați zice dacă acum, după aproape 20 de ani de la lansarea acestei cărți, am scrie împreună ediția a II-a?

Vă las aici coperta acelei cărți, dar și autograful maestrului George Mihăiță și vă aștept scrisorile (pot fi anonime!) pe adresa festival.jospalaria@gmail.com.

Răbdare, trecem noi și peste asta!!!

Semnat:

un suflet de adolescent într-un corp matur,

o minte deschisă într-o cameră închisă,

Diana Mihăiță

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua adolescentului este marcată, anual, în a doua duminică a lunii mai.

În 2019, Ziua adolescentului este celebrată la data de 12 mai.

Clubul UNESCO – Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua adolescentului este marcată, anual, în a doua duminică a lunii mai

În 2018, Ziua adolescentului este celebrată la data de 13 mai.

Sediul materiei: Legea 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei adolescentului

Actorul George Mihăiță este cel care a propus, în 1994, Camerei Deputaților și Parlamentului României proiectul de lege privind Ziua adolescentului, care s-a sărbătorit începând cu anul 1997.

La art. 1 alin. (2) această lege prevede:  Cu prilejul sărbătoririi Zilei adolescentului se organizează activități cultural-artistice și sportive și se difuzează, prin mijloace de informare în masă, materiale publicistice vizând problematica fenomenului adolescentin. Iar la art. 2: Autoritățile centrale și locale din domeniile învățământului, culturii, cercetării, tineretului, sportului și turismului, precum și fundațiile pentru tineret acordă sprijin material, financiar și organizatoric sărbătoririi Zilei adolescentului.

Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie și asociațiile Euro CulturArt și Clubul UNESCO-„Adolescenții” au organizat, între 7-13 mai 2018, cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „Salut, Adolescența”, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de adolescenţi din România şi Republica Moldova, program menit să celebreze a douăzeci și una ediţie a Zilei Adolescenţilor.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti