« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Memoria și teoria bunelor moravuri. Perspectivă juridică, semantică și psihanalitică privind dispoziția art. 101 alin. (3) NCPP
14.05.2018 | Neculai ZAMFIRESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Art. 4, partea III, cap. 1 din codul Caragea Tocmeala împotriva pravililor şi a năravurilor cele bune nu se tocmeşte”, iar codul Calimah (art. 879) ne explica că „prin moravuri sau năravuri trebuie să înţelegem obiceiurile naturale sau câştigate în urmă pentru bine sau pentru rău”. Deci se poate spune ca năravurile cele bune sau cele rele, sunt însăşi purtările ce le putem avea şi care descrie și fixează în mod natural starea persoanelor, capacitatea şi incapacitatea alipită de această stare.

Tot ce este contrar obiceiurilor naturale sau dobândite (câştigate)pe urmă ca fiind unanim considerate bune,este deci contrar bunelor moravuri care desemnează nişte principii de onestitate şi de dreptate, la observarea cărora autorităţile trebuie să ia aminte astfel încât agenţii organelor judiciare penale să îşi îndeplinescă obligaţiile cu cinste, onestitate, sinceritate, corectitudine, franchețe. Din legea şi doctrina veche putem deduce că aspectele legale care interesează bunele moravuri, sunt acelea care au drept scop a ne face să încurajăm obiceiurile bune și morale, împiedicând totodată instaurarea de obiceiuri rele și periculoase, mai precis obiceiul de a aţâţa, întărâta, incita pentru a aduce pe cineva într-o stare de surescitare favorabilă comiterii unei infracțiuni. Este de înţeles faptul că art. 101 alin. (3)[1] are în vedere provocarea din partea agenţilor organelor judiciare penale, dar şi din partea oricărei persoane private – de exemplu denunţător sau colaborator – în scopul obţinerii de probe care să ducă la incriminarea unui eventual şi viitor făptuitor. 

Doctrina actuală remarcă şi expune „există provocare din partea organelor statului atunci când agenţii implicaţi nu se limitează la examinarea de o manieră pur pasivă a activităţii ilicite, ci exercită asupra persoanei în cauză o influenţă de natură a o incita la comiterea unei infracţiuni care altfel nu ar fi fost săvârşită, în scopul de a face posibilă constatarea infracţiunii, adică pentru a obţine dovezi şi pentru a trage la răspundere” (Ramanauskas, Eurofinacom c. Franţei).” (ICCJ, Secția penală, Decizia nr. 65A/2015)

Prin urmare, ordinea publică cuprinde în sine şi bunele moravuri, imoralitatea fiind asimilată ilegalităţii, de câte ori este vorba de a aprecia validitatatea unui act juridic. Legea nu vorbeşte de ordine juridică, însă prevede nulitatea actului juridic care ar aduce o atingere bunelor moravuri, iar dispoziţia normativă descrisă prin expresia „este interzis” deschide posibilitatea de dezvoltare în sensul  sintagmei „se pedepseşte actul şi persoanele”.

Actul este pedepsit cu nulitate, (art. 102 – Excluderea probelor obţinute în mod nelegal), însă trebuie avută în vedere şi remarca doctrinei actuale privind sintagmele „a determina, a provoca” care presupun o instigare la comiterea infracţiunii (îndemn, încurajare), în sensul reglementării formei de participaţie a instigării, dar se poate aprecia că intră sub incidenţa textului de lege de mai sus şi fenomenul de provocare sub forma vicleniei,înşelăciunii, în urma căreia persoanei i se sugerează într-un mod neechivoc săvârşirea unei infracţiuni (găsim exemplificări).

Chiar dacă obiceiurile de rău, se simt mai mult de cât sunt definite de lege, agenții organelor judiciare penale sau orice persoană care acţionează pentru aceștia în scopul obţinerii unei probe, pot fi urmăriţi prin dispoziţiile ce priversc: abuzul în serviciu, instigarea la o anume infracţiune, înşălăciunea.

Extrapolând dispozitia art. 101 alin. (3) NCPP de la conotaţia juridică la cea semantică şi psihanalitică, putem reitera faptul că, în scopul obţinerii unei probe, – este interzis agenților organelor judiciare penale să provoace, sau să  determine o persoană să acţioneze pentru a determina la rândul său o persoană ţintă să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale, – este interzis orcărei persoane ce acționează pentru agenţii organelor judiciare să provoace alte persoane să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale.- este interzis agenţilor organelor judiciare penale şi orcarei persoane care acţionează pentru aceştia să ațâțe, să întărâte, să incite pentru a aduce pe cineva într-o stare de surescitare favorabilă comiterii unei infracțiuni. În esenţă, este interzis, agenţilor organelor judiciare penale, să îşi îndeplinescă obligaţiile cu necinste, și lipsă de francheţe.


[1] Art. 101 alin. (3) „Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acţionează pentru acestea să provoace o persoană să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale, în scopul obţinerii unei probe”.


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Articole, Drept penal, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD