Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua Dreptului Internațional Umanitar
14.05.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Dreptului Internațional Umanitar este marcată, anual, la data de 14 mai.

Asociația Română de Drept Umanitar organizează proiectul județean cu participare internațională: „Valențe educative ale dreptului internațional umanitar în formarea unei culturi a păcii”.

Descriere:

Lucrările de față apar la termenul prevăzut, dar care prin forța împrejurărilor sunt impregnate de o crudă și tristă realitate. Cu sau fără lumina tiparului, vor fi lansate la o dată sine die, atunci când restricțiile pandemiei vor înceta.

Preconizate să apară cu ocazia celebrării celei de-a VII-a ediții a Zilei Dreptului Internațional Umanitar, tematica tratată este specifică domeniului dreptului umanitar, vizând „Rolul mass media în promovarea principiilor umanitarismului” și „Corespondent de război- Statut și protecție internațională”. În acest context, vom identifica care este statutul și protecția internațională a reprezentanților mass media în caz de conflict armat.

Vremurile au decis altfel! Pandemia care a cuprins întreaga Planetă a pus în umbră războiul clasic. Ne aflăm în plin război chimic, în care militari și civili deopotrivă se confruntă cu un dușman invizibil, care ucide lent, dar sigur, ființa umană. A venit timpul în care regulile de drept internațional umanitar să fie regândite și actualizate în raport cu profilul noilor arme!

Și în războiul clasic și în cel chimic, avem nevoie de informații. Jurnaliștii sunt cei care își pun viața în pericol, în scopul furnizării de informații pentru opinia publică. Reglementări noi pentru această categorie care acționează în zone de pericol generate de conflicte armate, pandemii sau dezastre, sunt necesare în contextul actual.

Lansăm astăzi online cea de-a doua expoziție fotografică în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Dreptului Internațional Umanitar (14 mai).

Expoziția are ca autor corespondentul de război Mario Hadrian Balint și este intitulată „FEREASTRĂ SPRE KANDAHAR.” Imaginea de ansamblu a demersului jurnalistic are semnificația unei fereastre spre o altă lume. În primul rând „lumea” specifică statului Afganistan despre care jurnalistul spunea că: „este azi mărturia unui trecut cosmopolit. Imaginea oamenilor și culoarea pielii lor poartă urmele invaziilor, dar și ale carnagiilor și resurecțiilor.”

În al doilea rând „Lumea noastră a corespondenților, care am avut privilegiul de a face cunoștință cu spațiul politico-geografic denumit #cimitirul imperiilor#.”

„Oameni simpli, copii, afaceriști, talibani convertiți la principii democratice, maliki, polițiști. Pe toți i-am întîlnit acolo, departe de România. Despre toți am vorbit sau am scris în corespondențele transmise în țară. Pe toți, războiul de 40 de ani i-a marcat.Sunt generații întregi care nu cunosc firescul păcii! Împreună cu militarii români prezenți în Asia din 2002, am participat la zeci de misiuni și am relatat zeci de povești extraordinare despre profesionalismul acestora, despre omenie, despre viață. Viața aia, adevărată, în care prețuiești, cum se cuvine, și apa de la robinet, și becul electric.”

„Fereastră spre Kandahar este o galerie de personaje despre care românii știu, deja, destule lucruri. Imaginile au fost expuse la Reșița și Botoșani. De această dată o oferim publicului cu ocazia Zilei Dreptului Internațional Umanitar cu ocazia celebrării celei de-a șaptea ediții.”

Fiecare imagine ne dezvăluie specificul unei culturi, difertă de a noastră, dar în care chipurile oamenilor exprimă aceleași sentimente și trăiri specifice oricărei ființe umane.

Fiecare imagine este în fapt o „fereastră” pe care jurnalistul o deschide pentru noi spre acea lumea islamică, plină de mister, aşa cum o regăsim în expoziţia următoare:

Vezi expoziție

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Dreptului Internațional Umanitar este marcată, anual, la data de 14 mai.

2018: Ziua Dreptului Internațional Umanitar este marcată, anual, la data de 14 mai.

Sediul materiei: Legea nr. 177/2013 privind declararea zilei de 14 mai Ziua Dreptului Internațional Umanitar, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 349, din 13 iunie 2013, intrând în vigoare la 3 zile de la publicare, adică în 16 iunie.

14 mai reprezintă data la care România a ratificat, în anul 1954, Convențiile de la Geneva din 12 august 1949. Cele patru Convenții de la Geneva din 12 august 1949 reglementează, în principal, Dreptul internațional umanitar și sunt completate de cele două Protocoale adiționale semnate în 1977 referitoare la protecția victimelor conflictelor armate. În plus, la Convențiile de la Geneva se adaugă un număr mare de convenții care reglementează segmente specifice ale dreptului internațional umanitar, precum și reguli de drept cutumiar și principii aferente.

Cu acestă ocazie, Centrul pentru Drept Internațional din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I organizează o masă rotundă cu tema: Importanța dreptului internațional umanitar în actualul mediu internațional umanitar, conform unui comunicat al CDI.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.