Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la o contribuție financiară anuală impusă operatorilor de telecomunicații
14.05.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Telecom
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul suprem anume specializat spaniol se întreabă cu privire la o contribuție financiară anuală impusă operatorilor de telecomunicații (C-121/18, C-120/18 și C-119/18, Vodafone ES, Orange ES și Móviles)

Situația de fapt:
1. materii UE:
– apropierea legislațiilor;
– libertatea de stabilire;
– libera prestare a serviciilor;
– telecomunicații;
2. necesitatea de a afla dacă dreptul UE incident ar permite unui stat membru posibilitatea de a impune operatorilor de telecomunicații o contribuție financiară anuală cu scopul de a contribui la finanțarea Corporación de Radio y Televisión Española, luând în considerare impactul pozitiv asupra sectorului comunicațiilor, care rezultă din noua reglementare a sectorului televiziunii și al audiovizualului, în special prin extinderea serviciilor de bandă largă fixă și mobilă, precum și prin eliminarea publicității și prin renunțarea la conținuturile contra cost sau cu acces [condiționat de către Corporación RTVE], având în vedere următoarele împrejurări:
2.1. prin această nouă reglementare legală nici nu s-a justificat, nici nu s-a dovedit că a existat în exercițiul respectiv un astfel de impact pozitiv, direct sau indirect, pentru întreprinderile în cauză;
2.2. contribuția respectivă este de 0,9 % din veniturile brute de operare facturate în anul corespunzător și nu se calculează prin raportare nici la veniturile rezultate din furnizarea de servicii audiovizuale și din publicitate, nici la creșterile înregistrate de acestea, nici la profitul generat de activitatea respectivă;
2.3. contribuția respectivă reprezintă o cotizație prevăzută la articolul 5 din Legea nr. 8/2008, în forma inițială, și poate să nu fie justificată în ceea ce privește serviciul audiovizual în cauză, articolul 5 constituind temeiul respingerii cererilor de restituire a plăților nedatorate și de rectificare a taxărilor inverse prezentate de reclamantă prin decizia atacată în prezenta acțiune în contencios administrativ;
3. necesitatea de a afla dacă această contribuție este proporțională având în vedere modalitatea de calcul prevăzută în legislația națională
4. apoi, având în vedere că nu se cunoaște activitatea concretă desfășurată de Corporación de Radio y Televisión Española cu titlu de serviciu universal sau de serviciu public, necesitatea de a afla dacă această contribuție poate fi considerată a fi una transparentă în sensul dreptului UE incident.

Dispoziții incidente:
1. articolul 6 alineatul (1) din Directiva 2002/20/CE privind autorizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice

Articolul 6 (extras)
Condiții aferente autorizației generale și drepturilor de utilizare a frecvențelor radio și a numerelor și obligațiile specifice

(1) Autorizația generală pentru furnizarea de rețele sau servicii de comunicații electronice și drepturile de utilizare a frecvențelor radio și drepturile de utilizare a numerelor poate să facă numai obiectul condițiilor enumerate în anexa. Aceste condiții sunt nediscriminatorii, proporționale și transparente și, în cazul drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, sunt în conformitate cu articolul 9 din Directiva 2002/21/CE (directiva-cadru).

versus
2. articolul 5 din Ley 8/2009, de 28 de agosto, de financiación de la Corporación de Radio y Televisión Española [Legea nr. 8/2009 din 28 august 2009 privind finanțarea organismului spaniol de radiodifuziune și televiziune]

Artículo 5. Aportación a realizar por los operadores de telecomunicaciones de ámbito geográfico estatal o superior al de una Comunidad Autónoma.

1. Los operadores de telecomunicaciones de ámbito geográfico estatal o superior al de una Comunidad Autónoma deberán efectuar una aportación anual, calculada sobre los ingresos brutos de explotación facturados en el año correspondiente, excluidos los obtenidos en el mercado de referencia al por mayor, con la finalidad de contribuir a la financiación de la Corporación RTVE en atención al impacto positivo para el sector de las telecomunicaciones que se deriva de la nueva regulación del sector televisivo y audiovisual y, en especial, por la ampliación de los servicios de banda ancha fija y móvil, así como la supresión de la publicidad y la renuncia a contenidos de pago o acceso condicional de la Corporación RTVE.

2. La aportación se regirá por lo dispuesto en esta ley y, en lo no previsto en ella, por la Ley 8/1989, de 13 de abril, de Tasas y Precios Públicos, por la Ley 58/2003, de 17 de diciembre, General Tributaria, y por las normas reglamentarias dictadas en desarrollo de las mismas.

3. Resultarán obligados al pago de la aportación los operadores de servicios de telecomunicaciones que figuren inscritos en el Registro de Operadores de la Comisión del Mercado de las Telecomunicaciones en alguno de los servicios o ámbitos siguientes, siempre que tengan un ámbito geográfico estatal o superior al de una Comunidad Autónoma y exceptuando aquellos que no presten ningún servicio audiovisual ni cualquier otro servicio que incluya ningún tipo de publicidad:

a) Servicio telefónico fijo.
b) Servicio telefónico móvil.
c) Proveedor de acceso a internet.

4. La aportación se fija en el 0,9% de los ingresos brutos de explotación facturados en el año correspondiente, excluidos los obtenidos en el mercado de referencia al por mayor. Esta aportación no podrá superar el 25% del total de ingresos previstos para cada año en la Corporación RTVE.

5. La aportación se devengará el 31 de diciembre de cada año. No obstante, si por causa imputable al operador éste perdiera la habilitación para actuar como tal en fecha anterior al 31 de diciembre, la aportación se devengaría en la fecha en que esta circunstancia se produjera.

6. La gestión, liquidación, inspección y recaudación de la aportación corresponden a la Comisión del Mercado de las Telecomunicaciones, pudiendo utilizar para la efectividad del cobro de la misma la vía de apremio, cuya gestión se realizará por los órganos de recaudación de la Agencia Estatal de Administración Tributaria.

7. El rendimiento de la aportación se destinará a la financiación de la Corporación RTVE por el procedimiento que se determine reglamentariamente.

8. Reglamentariamente se podrá establecer el deber de autoliquidación de la aportación por los obligados al pago de la misma.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti