Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Instruire în domeniul protecției datelor cu caracter personal
15.05.2018 | Andrei SĂVESCU

Andrei Savescu

Andrei Săvescu

IAPP (International Association of Privacy Professionals) este o ONG foarte prestigioasă, cu sediul în SUA. Din conducerea ei fac parte profesioniști recunoscuți în domeniu, reprezentanți ai unor companii renumite care susțin asociația. Executive Committee: Citrix Systems (SUA), LinkedIn (SUA), Naspers (Africa de Sud), Intel (SUA), Mastercard (SUA). Board of Directors: The Walt Disney Company (SUA), Pfizer (SUA), Bank of America (SUA), Northrop Grumman Corporation (SUA), Citrix Systems (SUA), Prifender (SUA), Promontory (SUA), Nctm (Italia), Allianz (Germania), LinkedIn (SUA), Nymity (Canada), Mastercard (SUA), Naspers (SUA), Intel (SUA).

Această asociație americană organizează și în Europa cursuri de instruire în domeniul protecției datelor cu caracter personal și organizează examene (online), eliberând certificate corespunzătoare.

Transferul de date cu caracter personal dintr-o țară membră a Uniunii Europene către o țară terță se poate realiza atunci când Comisia Europeană a decis că țara terță asigură un nivel de protecție adecvat. Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și pe site-ul său o listă a țărilor terțe în cazul cărora a decis că nivelul de protecție adecvat este asigurat. Lista țărilor non-UE în care nivelul de protecție este adecvat nu a fost încă întocmită. În absența unei astfel de decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protecție, transferul de date cu caracter personal către o țară terță poate avea loc numai în mod excepțional (în condițiile prevăzute de art. 49 GDPR).

Deși lista țărilor non-UE care asigură un nivel de protecție adecvat nu a fost încă întocmită, este încurajator faptul că asociația americană se implică activ în realizarea pregătirii specialiștilor europeni în protecția datelor. Unul dintre cele mai apreciate certificate eliberate de IAPP este Certified Information Privacy Manager.

Av. dr. Andrei Săvescu


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Instruire în domeniul protecției datelor cu caracter personal”

  1. @Andrei Săvescu: Legat de transferul de date cu caracter personal, faptul că stocarea în cloud a unor date cu caracter personal se face pe servere care nu sunt UE, ți se pare a fi o problemă pe acest subiect? Sau nu consideri asta un transfer de date?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.