« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Instruire în domeniul protecției datelor cu caracter personal
15.05.2018 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Savescu

Andrei Săvescu

IAPP (International Association of Privacy Professionals) este o ONG foarte prestigioasă, cu sediul în SUA. Din conducerea ei fac parte profesioniști recunoscuți în domeniu, reprezentanți ai unor companii renumite care susțin asociația. Executive Committee: Citrix Systems (SUA), LinkedIn (SUA), Naspers (Africa de Sud), Intel (SUA), Mastercard (SUA). Board of Directors: The Walt Disney Company (SUA), Pfizer (SUA), Bank of America (SUA), Northrop Grumman Corporation (SUA), Citrix Systems (SUA), Prifender (SUA), Promontory (SUA), Nctm (Italia), Allianz (Germania), LinkedIn (SUA), Nymity (Canada), Mastercard (SUA), Naspers (SUA), Intel (SUA).

Această asociație americană organizează și în Europa cursuri de instruire în domeniul protecției datelor cu caracter personal și organizează examene (online), eliberând certificate corespunzătoare.

Transferul de date cu caracter personal dintr-o țară membră a Uniunii Europene către o țară terță se poate realiza atunci când Comisia Europeană a decis că țara terță asigură un nivel de protecție adecvat. Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și pe site-ul său o listă a țărilor terțe în cazul cărora a decis că nivelul de protecție adecvat este asigurat. Lista țărilor non-UE în care nivelul de protecție este adecvat nu a fost încă întocmită. În absența unei astfel de decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protecție, transferul de date cu caracter personal către o țară terță poate avea loc numai în mod excepțional (în condițiile prevăzute de art. 49 GDPR).

Deși lista țărilor non-UE care asigură un nivel de protecție adecvat nu a fost încă întocmită, este încurajator faptul că asociația americană se implică activ în realizarea pregătirii specialiștilor europeni în protecția datelor. Unul dintre cele mai apreciate certificate eliberate de IAPP este Certified Information Privacy Manager.

Av. dr. Andrei Săvescu

 
Secţiuni: Data protection, Internațional, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Instruire în domeniul protecției datelor cu caracter personal”

  1. @Andrei Săvescu: Legat de transferul de date cu caracter personal, faptul că stocarea în cloud a unor date cu caracter personal se face pe servere care nu sunt UE, ți se pare a fi o problemă pe acest subiect? Sau nu consideri asta un transfer de date?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD