« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
14.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste este marcată, anual, la data de 14 mai.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a transmis următorul comunicat de presă:

În fiecare an, pe 14 mai, privim cu recunoștință către toți cei care au suferit și pierit în închisorile comuniste pentru curajul de a se opune regimului represiv, către cei care și-au pierdut libertatea fizică, dar niciodată pe cea de gândire.

Ziua de 14 mai 1948 a marcat cel mai mare val de arestări politice din istoria României și, totodată, începutul unei perioade în care exprimarea liberă și căutarea adevărului au fost plătite cu cel mai înalt preț. Au urmat ani de persecuție, suferință, închisoare și chiar moarte pentru „crima” de a apăra valorile, idealurile și credința în valorile democratice.

Gulagul românesc a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, epurarea intelectualităţii anti-regim. Represiunea din perioada comunistă a reprezentat o lovitură profundă dată societății românești, cu efecte adânci, care se resimt din plin și astăzi.

Dacă acestor oameni li s-ar fi dat șansa să se întoarcă în timp și să aleagă din nou, probabil mulți dintre ei ar fi ales exact la fel. Ar fi ales să lupte în continuare pentru crezurile lor, pentru dreptate și adevăr, să lupte pentru clădirea societății democratice de astăzi, fără să apuce să se bucure de roadele sacrificiului lor și fără să intuiască că istoria îi va confirma ca adevărate repere pentru generațiile următoare.

Ei reprezintă modelele noastre și, chiar dacă nu au cerut niciodată nimic în schimb, le suntem datori. Le suntem datori să ni-i amintim, dar și să integrăm în viețile noastre lecțiile pe care ni le-au lăsat moștenire.

Anul acesta se împlinesc patru ani de când ziua de 14 mai a fost declarată „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste″ prin legea 127/2017.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste este marcată, anual, la data de 14 mai.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis următorul mesaj:

„Îi comemorăm astăzi pe martirii temnițelor comuniste, oameni care pentru curajul de a se opune regimului represiv comunist au fost arestați, anchetați condamnați și aruncați în închisori. Prigoana la care au fost supuși ei și familiile lor a început în noaptea dintre 14 și 15 mai 1948, când mii de tineri au fost întemnițați pentru convingerile lor politice. Era doar începutul unor vremuri în care exprimarea liberă, dorința de libertate și adevăr erau pedepsite cu ani de suferință în terifiantele temnițe comuniste și în lagăre de muncă forțată.

Mulți dintre cei închiși atunci și în deceniile care au urmat au devenit adevărate repere în istoria rezistenței anticomuniste și vârfuri ale elitelor intelectuale românești. Alți zeci de mii de români opozanți ai dictaturii roșii au suferit și au pierit în anonimat în închisori. I-a unit însă perseverența cu care s-au opus oricărei forme de îngrădire a drepturilor și libertăților. Au crezut în democrație și au luptat pentru ea, un vis pe care și datorită lor ni l-am văzut împlinit în decembrie 1989.

Să ne amintim cum Seniorul Corneliu Coposu, întrebat despre torționarii care l-au prigonit, spunea că i-a iertat. În amintirea suferințelor sale și ale tuturor martirilor din temnițele comuniste, nu avem însă dreptul să uităm, pentru ca ororile petrecute atunci să nu se mai repete.

Astăzi, după 72 de ani de la acea noapte a celui mai mare val de arestări politice din istoria României, ne amintim cu pioșenie și respect de toți cei căzuți victime regimului comunist. Omagiem jertfa și suferințele lor!”

***

Data de 14 mai marchează pentru al treilea an consecutiv Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, recunoștință adusă numeroșilor intelectuali români, mulți dintre ei preoți, aruncați în închisorile comuniste. Semnificația acestei zile își are rădăcinile în noaptea de 14 spre 15 mai 1948 când peste 10.000 de tineri din toată ţara au fost aruncaţi în închisori.

Părintele Nicolae Steinhardt, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr și soția sa, scriitorul Mircea Vulcănescu, părintele Iustin Pârvu, preoți, poeți, teologi precum Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Nechifor Crainic, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Dumitru Bordeianu, precum și zeci de mii de alți români au fost arestați și anchetați începând cu 14 mai 1948.

Printre cele mai cunoscute închisori comuniste în care şi-au executat condamnările sau în care şi-au pierdut viaţa numeroşi deţinuţi politici se numără cele de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcăreşti.

Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament la 16 martie 2016, adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, la 1 noiembrie 2016, şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 16 mai 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 30 mai 2017, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 mai 2017.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste este marcată la data de 14 mai.

A doua ediție a manifestării memoriale dedicate martirilor temnițelor comuniste va avea loc astăzi, 14 mai 2019, de la ora 19:00, tot în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală.

2018: Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste este marcată la data de 14 mai.

Sediul materiei: Legea nr. 127/2017 pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la acea noapte fatidică în care zeci de mii de persoane din toate categoriile sociale, inclusiv elevi și studenți, au fost arestate și aruncate în beciurile Securității și, în urma unor simulacre de procese, au umplut pușcăriile și lagărele de exterminare. Aceste persoane, catalogate ca „duşmani ai poporului” au fost, aşadar, încarcerate, multe ucise, iar familiile lor hărţuite, batjocorite şi supuse unui tratament „regim special”.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a lăsat un mesaj cu ocazia Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, conform unui comunicat al IAP.

Anul acesta, pe 14 mai, în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală, pentru prima oară martirii temnițelor comuniste vor fi comemorați conform Legii 127/2017.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Drept penal, Legal Days, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD