Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept maritim Drept penal Dreptul penal al afacerilor Sistemul judiciar

Activitate parchete – 14-18 mai 2018. UPDATE: Mandat național și european de arestare în lipsă

31 mai 2018 | Anamaria Magdalena SĂRSAN
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

31 mai 2018: În cauza detaliată la activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, punctul 2, faţă de inculpatul G. F. N., cercetat pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, spălare de bani şi încercarea de a determina săvârşirea unei infracţiuni, s-a emis mandat naţional şi european de arestare în lipsă.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

***

I. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ. Infracțiuni contra umanității. Extinderea și efectuarea urmăririi penale.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

În cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Revoluției”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității față de suspectul V. G. V., la data săvârșirii faptelor membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) începând cu 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele:

Suspectul V. G. V. a fost încă de la înființarea CFSN unul dintre factorii importanți de decizie ai acestui organism, acceptând și oficializând decizii militare, unele cu caracter diversionist.

Deciziile diversioniste au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale României. Acestea s-au materializat prin: deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de luptă, inclusiv cu armament greu, în mod voit fără o eficientă coordonare, în interiorul marilor aglomerări urbane ale țării; darea de ordine privind deplasarea unor unități militare pe timp de noapte, fără asigurarea comunicării necesare cu celelalte unități militare dispuse deja în teren; solicitarea repetată prin intermediul TVR ca populația civilă, parțial înarmată în mod iresponsabil, să participe activ la apărarea unor obiective urbane importante. Aceste acțiuni s-au desfășurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusă prin răspândirea în mod repetat a unor informații false privind acțiuni ostile, intense și diversificate, aparținând ”dușmanului terorist”. Informațiile au fost diseminate prin intermediul comunicațiilor militare și civile.

Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecințe deosebit de grave (numeroase pierderi de vieți omenești, vătămări corporale, fizice sau psihice, privarea gravă de liberate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional a unor persoane, suferințe mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu).

Faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: Sursa : www.mpublic.ro

***

II. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA-Suceava. Luare de mită, fals intelectual. Punerea în mișcare a acțiunii penale, control judiciar, percheziții.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 16 mai 2018, a inculpatei B. A. L., medic specialist, șef al Centrului Medical Județean (C.M.J.) Suceava subordonat Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită în formă continuată,
fals intelectual (4 fapte).

În data de 15 mai 2018, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 5 locații dintre care una este sediul unei instituții publice situată în municipiul Suceava, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie – aprilie 2018, inculpata B. A. L., în calitate de medic-șef în cadrul Centrului Medical Județean Suceava, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a primit de la mai mulți pacienți sume de bani cuprinse între 50-100 lei.

Banii respectivi au fost primiți de inculpată pentru:
– a întocmi și elibera diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă,
– eliberarea concediilor medicale, a fișelor medicale,
– decontarea unor rețete medicale,
– eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN.

O parte din aceste documente au fost completate de inculpată în fals, prin consemnarea în cuprinsul lor unor împrejurări necorespunzătoare adevărului; în condiții normale, pacienții respectivi nu ar fi beneficiat de avantajele oferite de aceste înscrisuri.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata B. A. L. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Inspectoratul de Politie Județean Suceava – Serviciul de Investigații Criminale – Biroul de Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava care a dispus măsura;
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar;
f) să nu exercite profesia de medic și activitatea de medic-șef al Centrului Medical Județean Suceava în exercitarea căreia a săvârșit faptele.

Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatei B. A. L. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

2. DNA. Luare de mită. Punerea în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și au înaintat Curții de Apel București referatul cu propunere de arestare preventivă a inculpatei B. P. E., la data faptelor și în prezent judecător în cadrul Tribunalului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Anterior, la data de 16 mai 2018, având în vedere calitatea de magistrat a inculpatei B. P. E., Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea menționată.

În referatul procurorilor se arată că, în dosarul înregistrat la D.N.A. în anul 2016, au fost identificate date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârșirea unor infracțiuni cu violență, inculpata B. P. E., în calitatea menționată mai sus, a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpații vizați de cercetarea judecătorească (din care doi cercetați pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.

Banii respectivi au fost primiți de magistrat pentru a dispune față de cei doi inculpați cercetați pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a și întâmplat în perioada 1 octombrie 2009 – 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluții au fost desființate de instanța superioară de control judiciar.

În același context, pentru aceeași sumă de bani, printr-o sentință din luna februarie 2010, judecătorul B. P. E. a pronunțat pedepse cu suspendarea executării față de toți inculpații din dosarul respectiv.

În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentință a fost desființată în parte, Curtea de Apel București pronunțând pedepse cu executare față de autorii infracțiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani și 6 luni.

Inculpatei B. P. E. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

3. DNA-Galați. Luare de mită, dare de mită. Trimitere în judecată arest la domiciliu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:
C. L. M., la data faptelor director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime (C.N.A.P.D.M.) SA, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de luare de mită,
– T. C.T, la data faptelor marinar în cadrul C.N.A.P.D.M., sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită,

și în stare de libertate a inculpaților:
S. D. M. și fiul acesteia, S. M. M., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie 2017 – 17 aprilie 2018, inculpatul C. L. M. în calitatea menționată mai sus, prin intermediul inculpatului T. C., a pretins și primit de la cinci persoane (printre care și inculpații S. D. M. și S. M. M.) suma totală de 2.700 euro, în scopul angajării unora dintre aceste persoane la compania pe care o conducea pe posturile de „marinar” și „mecanic”. De la inculpații S. D. M. și S. M. M., directorul C.N.A.P.D.M. SA a primit suma de 1.000 euro, pentru a-l angaja pe acesta din urmă pe postul de „marinar”.

În realitate, sumele de bani, plătite efectiv de persoanele interesate, au fost mult mai mari, inculpatul T. C. și alte persoane oprindu-și un „comision” cuprins între 100 și 600 de euro. În această manieră, inculpatul T. C.  și-a însușit suma totală de 1.500 euro. Ultima „plată”, în valoare de 500 euro, s-a realizat în aceeași manieră la data de 17 aprilie 2018, când s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante față de inculpatul C. L. M.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor sume de bani ridicate de la inculpatul C. L. M.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

4. DNA-Suceava.  Efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Abuz în serviciu, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, folosire a funcției pentru favorizarea altor persoane. Trimitere în judecată, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar, a inculpaților:
N. I., la data faptelor vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și, ulterior, senator în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite
– două infracțiuni de evaziune fiscală
– patru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
– șapte infracțiuni de fals în declarații

I. F., avocat în Baroul Suceava și reprezentant legal al C. I. B. I.L, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

și în stare de libertate a inculpaților:

N. N., soția primului, director al unei grădinițe, pentru săvârșirea a:
patru infracțiuni de folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane,
– patru infracțiuni de fals în declarații,C. I., administrator al SC T. B. SRL Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals în formă continuată,

C. I. B. I.pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

SC T. B. SRL Suceava pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2017, inculpatul N. I., în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuțiile de control și administrare a unei societăți comerciale, deși, potrivit statutului societății, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență din dispoziția judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcții au fost preluate de către inculpatul I. F., în calitate de lichidator judiciar.
În acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul I. F., în calitatea menționată mai sus, la instigarea inculpatului N. I., nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că:
– nu a condus întreaga activitate a societății comerciale respective,
– a tergiversat procedura de insolvență pe o perioadă de peste 4 ani, în condițiile în care activul societății se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncționale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar,
– nu și-a precizat poziția de a menține și executa sau de a denunța un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă și o unitate administrativ teritorială, despre existența căruia avea cunoștință.

Acționând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activității comerciale de către inculpatul N. I., în numele acelei societăți, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidențiate și nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în același cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obținute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor.

În aceeași perioadă, inculpatul N. I., în calitate de administrator al aceleiași firme, dar și al SC T. B. SRL Suceava, cu intenție, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfășurată inclusiv în perioada insolvenței, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidențiată contabil și nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecință sustragerea de la plata obligațiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei.

În perioada 2016-2017, inculpata N. N., în calitate de reprezentant al autorității contractante (grădinița al cărei director era) și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispozițiilor legale, a semnat mai multe documente esențiale întocmite în procedurile de achiziție publică derulate, fapt ce a determinat ca soțul său, inculpatul N. I., având calitatea de administrator în fapt a două societăți comerciale, printre care și SC T. B. SRL, să obțină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuție lucrări. În același context, în scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări inculpatul N. I. a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitațiilor.

În același interval de timp, inculpata N. N. a consemnat în fals în declarațiile date în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are nici un interes de natură să afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condițiile în care cunoștea că soțul său, inculpatul N. I., era administratorul în fapt al celor două societăți comerciale care au adjudecat contractele menționate anterior.

În perioada 2014-2017, inculpatul N. I., cu intenție, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obținute sub aparența derulării activității comerciale a societăților pe care le controla.

În lunile ianuarie-februarie 2018, inculpatul C. I., în calitate de administrator al SC T. B. SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat „contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013”. Ulterior, o copie a aceluiași document a fost depus de inculpat și la Primăria municipiului Suceava – Direcția Patrimoniu.

În cauză s-au constituit părți civile: Primăria municipiului Suceava, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Școala Gimnazială Specială Sf. Stelian Rădăuți.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului N. I., până la concurența sumei de 1.564.807 lei.

În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Senatul României sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului N. I., până la concurența sumei de 1.564.807 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

***

III. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Tîrgu-Mureș. Constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv. Percheziții.

La data de 15 mai 2018, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Tg. Mureş au efectuat un număr de 7 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Tîrgu-Mureş la persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, în formă continuată.

În fapt s-a reţinut că, în perioada ianuarie-mai 2018, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, desfăşurând o activitate intensă de procurare, preparare şi vânzare de substanţe cu efect psihoactiv, comercializarea acestora având loc pe raza municipiului Tîrgu Mureş.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe cantități de substanțe psihoactive ambalate în vederea vânzării, o armă neletală deținută ilegal și arme albe.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Tg. Mureş au fost aduși, în vederea audierii, un număr de 6 suspecţi.

Acţiunea s-a efectuat împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea s-a efectuat cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Tg. Mureş.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

2. DIICOT. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă, infracțiuni de violență șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, omor. Percheziții.

Miercuri, 16 mai 2018, în cadrul operatiunii ZIUA Z ,sub coordonarea Structurii Centrale a DIICOT, procurorii din cadrul direcției au declanșat o amplă acțiune de combatere a fenomenului infracțional organizat, care se derulează concomitent pe teritoriul a 28 de județe şi a municipiului Bucureşti (Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Vaslui, Galati, Braila, Vrancea, Covasna, Brasov, Buzau, Prahova, Dambovita, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caras, Hunedoara, Timisoara, Bihor, Satu Mare, Salaj, Cluj si Bistrita Nasaud) fiind efectuate un număr de 238 de percheziții domiciliare, ce vizează nu mai puțin de 227 de suspecți.

Acțiunile concertate ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism declanşate la nivel național sunt rezultatul activităților investigative derulate în 20 de cauze penale instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracționale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competența direcției, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă precum şi infractiuni cu violenţă, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal si tentativă de omor.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor de poliție județene, luptători ai structurilor de intervenții și acțiuni speciale ale Poliției Române şi structurile de intervenţie speciale ale Jandarmerie Romane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acţiune a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al Direcţiei Generale Anticorupţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Detalierea activităților:

Structura Centrală

Procurorii DIICOT- Structura Centrală au efectuat un număr de 25 perchezitii domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infractional organizat, format din 26 de suspecţi, membrii acestuia avand preocupari pe linia traficului de persoane, proxenetismului, infractiuni cu violenta, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal si tentativa de omor.

In urma cercetarilor efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 2016 şi până în prezent, suspectii au racolat tinere din judetele Dambovita, Prahova si Dolj, pe care le-au transportat in Irlanda, unde le-au determinat sa practice prostitutia prin intermediul website-urilor de escortă sau le-au facilitat practicarea acestor activitati, banii obtinuti fiind insusiti de către membrii gruparii.

De asemenea, procurorii DIICOT- Structura Centrală au efectuat într-o altă cauză penală un număr de 15 percheziţii domiciliare care au vizat o grupare infracțională organizată, specializată în comiterea de infracțiuni informatice, respectiv montarea de dispozitive de skimming la ATM-uri (deep insert skimmer), în statele Uniunii Europene, precum și în state terțe (Israel), urmate de retrageri frauduloase de numerar.

Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au efectuat 25 de percheziții domiciliare pe raza a 8 judeţe şi a municipiului Bucureşti la locuințele unor suspecți și sediile mai multor societăți comerciale, într-o cauză în care s-a reţinut că începând cu anul 2009 administratorii unei societăți comerciale din Bistrița, cu profil de activitate comercializarea pieilor de animale, au constituit un grup infracțional organizat, având ca scop sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de către societatea în cauză.

Din primele investigații, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională desfășurată se ridică la peste 500.000 euro.

Serviciul Teritorial Oradea

Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Oradea au efectuat 23 percheziţii domiciliare pe raza județelor Bihor (localitățile Oradea și Salonta) și Satu Mare la domiciliul a 22 de suspecţi care fac parte dintr-un grup infracţional organizat specializat în efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Serviciul Teritorial Ploiești

Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Ploiești au efectuat 13 percheziții domiciliare (cinci pe raza județului Prahova, șase pe raza județului Constanța și două pe raza județului Galați) într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni din sfera criminalității informatice.

S-a reţinut că începând cu anul 2013, pe raza județului Prahova s-a constituit un grup infracțional organizat profilat pe comiterea de infracțiuni cu mijloace de plată electronică, la care au aderat ulterior un număr de zece suspecți. Activitatea grupării a constat în instalarea de dispozitive de copiere a benzii magnetice a cardurilor bancare la unități bancare din spațiul Uniunii Europene (Franța, Italia, Germania, Grecia), dar și în țări precum: Statele Unite ale Americii, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Noua Zeelandă, falsificarea de instrumente de plată electronică și efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

Biroul Teritorial Buzău

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Buzău au efectuat 30 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Buzău, Brașov, Ilfov, Bihor, Covasna, Neamț, Sălaj și Prahova într-o cauză vizând destructurarea a trei grupări infracționale organizate, membrii acestora colaborând și interacționând între ei, grupuri ce erau profilate pe comiterea infracţiunilor din domeniul fraudelor fiscale(evaziune fiscală), fraude din domeniul criminalităţii informatice, infracţiuni de fals şi uz de fals.

Astfel, un prim grup infracţional organizat este format din trei cetăţeni libanezi şi patru cetăţeni români, care, în perioada 2011-2015, a creat un circuit economic, comercial și financiar fictiv, între mai multe societăți comerciale, create special în scopul eludării obligațiilor fiscale de plată către bugetul general consolidat al statului român.

Prejudiciul cauzat este în sumă de 4.785.134 lei (din care 2.899.899 lei cu titlu de TVA și 1.885.235 lei cu titlu de impozit pe profit).
Pe parcursul activităţii infracţionale, liderul acestui grup infracţional organizat a avut nevoie în activitatea desfăşurată de o serie de documente de identitate falsificate iar pentru obţinerea acestora a apelat în anul 2016 la un suspect, care la momentul respectiv era angajat ofiţer al SJIPI Buzău (în prezent pensionat).

Astfel, din cercetări s-a stabilit că suspectul făcea parte dintr-un grup infracţional organizat, format din mai multe persoane, profilat pe comiterea infracţiunilor din domeniul criminalităţii informatice şi falsificarea de documente de identitate.

Liderul acestui grup, domiciliat în municipiul Braşov, avea şi rolul de a falsifica documente de identitate, respectiv cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, cărţi de şedere temporară pentru cetăţeni străini (acesta fiind cunoscut drept unul dintre cei mai buni falsificatori de documente din ţară), din grupare făcând parte alte 14 persoane domiciliate pe raza a mai multor județe, inclusiv din municipiul București.

Biroul Teritorial Brăila

Procurorii DIICOT Biroul Teritorial Brăila au efectuat 9 percheziții domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în contrabanda cu țigări.

Serviciul Teritorial Timișoara

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara au efectuat 36 de percheziții domiciliare, dintre care 33 în judeţul Timiș și 3 în judeţul Caraș-Severin, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic internațional de droguri de risc, trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

S-a reținut faptul că, la începutul anului 2017, în mediul universitar din municipiul Timişoara s-a constituit un grup infracțional organizat, având ca obiectiv derularea de activități infracționale pe linia traficului cu droguri de risc și de mare risc (cannabis, rezină de cannabis, comprimate ecstasy, timbre LSD).

Nucleul de bază al grupării a fost constituit din 9 suspecți originari din Tg.Jiu, care și-au dezvoltat activitatea de furnizare de droguri în special în rândul studenților Facultăților de Medicină și Drept.

Biroul Teritorial Ialomița

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Ialomița au efectuat 5 percheziţii domiciliare într-o cauză penală în care se efectuează cercetări faţă de un grup infracţional organizat care în perioada 2017-2018 a comercializat droguri de risc și substanțe cu efect psihoactiv în municipiul Fetești şi a comunelor limitrofe de pe raza județelor Ialomița și Călarași.

Biroul Teritorial Teleorman

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Teleorman au efectuat un numar de şapte perchezitii domiciliare pe raza judeţelor Teleorman, Cluj, Hunedoara, Dolj şi Bucureşti, în trei dosare penale vizând săvârşirea de către mai multe persoane a unor infractiuni de pornografie infantilă, fraudă informatică şi trafic de droguri de risc.

Biroul Teritorial Călăraşi

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Călăraşi au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare în municipiul Călăraşi într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.În cauză s-a reţinut că membrii grupului, format din 7 suspecți, au recrutat și transportat în Olanda, mai multe persoane, în scopul practicării prostituţiei.

Serviciul Teritorial Suceava

Urmare a activităților de urmărire penală desfășurate de către D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava s-a stabilit faptul că în perioada anilor 2010 – 2014, un număr de 16 suspecți de pe raza municipiilor Suceva si Botosani s-au ocupat în mod curent de recrutarea, adăpostirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituţiei.

În cauză au fost identificate un număr de două grupări infracționale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism, unii sau unul dintre membrii primului grup fiind legătura cu cel de-al doilea grup. Membrii acestor grupări au acționat împreună sau separat în diferite perioade de timp de timp, în scopul exploatării sexuale a mai multor tinere minore sau majore.

Biroul Teritorial Botoșani

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Botoșani au efectuat un număr de 15 percheziții domiciliare pe raza județelor Botoșani și Suceava, în cadrul unei acțiuni vizând combaterea traficului de droguri de risc, de mare risc și de substanțe cu efect psihoactiv.

În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2016, în Cartierul Primăverii din municipiul Botoșani, o grupare de persoane, organizată pe baza relațiilor de rudenie, de amiciție ori generate de interese financiare, a pus bazele și a dezvoltat în județul Botoșani, o rețea complexă de distribuție a drogurilor de risc și mare risc și a substanțelor cu efect psihoactiv către numeroase persoane consumatoare, în special tineri.

Serviciul Teritorial Iaşi

Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi au efectuat 12 percheziţii domiciliare în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional care a desfăşurat activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări.

S-a reţinut că membrii grupului au introdus în România, peste râul Prut, importante cantităţi de pachete cu țigarete care erau transportate în localități de pe raza judeţului Iași unde erau depozitate în imobilele folosite de către membrii grupării, care ulterior le valorificaupe piața ilicită din România.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor de poliție județene și luptători ai structurilor de intervenții și acțiuni speciale ale Poliției Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acţiunea a fost efectuata cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

3. DIICOT-Timișoara. Constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic şi şantaj. Percheziție.

La data de 17 mai 2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate – S.C.C.I. Timişoara au efectuat o percheziţie domiciliară pe raza municipiului Arad, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic şi şantaj.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2017,doi suspecţi, soţ şi soţie, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de câștiguri financiare, prin postarea de conturi false în mediul online, urmate de atragerea diferitor persoane în activități și discuții intime și de divulgarea datelor compromițătoare obținute de la persoanele cu care au relaționat în mediul virtual.

În concret, la data de 10 ianuarie 2017, suspecţii au creat un profil fals pe un site de escorte, în vederea inducerii în eroare a persoanelor interesate de stabilirea de contacte, în vederea întreținerii de relații sexuale. Ulterior, suspecții au intrat în legătură cu mai multe persoane, între care și cu o persoană vătămată, cetățean american. În urma convorbirilor și activităților derulate în mediul virtual, suspecții au început să exercite presiuni asupra persoanei vătămate, în scopul remiterii diferitor sume de bani, sub amenințarea divulgării materialelor existente către familia persoanei vătămate și la locul de muncă al acestuia.

În acest mod, suspecții au determinat-o pe persoana vătămată să le remită, în mai multe tranșe, prin transfer bancar, sumele totale de 29.486 de dolari și 2500 de euro.

La data de 11 mai 2018, suspecții i-au solicitat persoanei vătămate, plata sumei de 15.000 de euro, plătibilă în două tranșe, prima la data de 16.05.2018 iar a doua, la data de 16.06.2018.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

4. DIICOT-Covasna. Viol, pornografie infantilă. Reținere, arestare preventivă.

Miercuri, 16 mai 2018, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpatului D. F, în vârstă de 35 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi pornografie infantilă.

La data de 15 mai 2018, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în urmă cu aproximativ 6 ani, pe când persoana vătămată avea vârsta de 11 ani, inculpatul D. F., fratele vitreg al acestuia, l-a determinat pe minor să fie fotografiat în lenjerie intimă. Folosind aceste fotografii inculpatul D. F. a început să o constrângă pe persoana vătămată, sub amenințarea postării lor pe un site de socializare, determinând-o să presteze acte sexuale realizând totodată şi înregistrări video în care minorul întreţinea acte sexuale cu inculpatul.

În urmă cu aproximativ doi ani, în vara anului 2016, persoana vătămată a fost ademenită din nou de către inculpatul D. F., pe un câmp din apropierea orașului Covasna, unde sub amenințarea dezvăluirii înregistrărilor și fotografiilor care o prezentau pe persoana vătămată având un comportament sexual explicit a determinat-o să presteze acte sexuale, inculpatul realizând și de această dată înregistrări video.

Ulterior, în perioada aprilie-mai 2018, inculpatul a distribuit pe o reţea de socializare înregistrarea video în care minorul întreţinea acte sexuale cu inculpatul.

La momentul la care inculpatul a aflat despre demersul judiciar început împotriva sa și despre faptul că este căutat de organele de poliție, acesta a încercat să se sustragă de la efectuarea cercetărilor prin părăsirea țării, fiind identificat şi localizat la unul din punctele de trecere a frontierei cu Ungaria.

La data de 17 mai 2018 Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate-Covasna.

Cercetările au beneficiat și de sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Pe întreg parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Magdalena Sărsan

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership