Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

FSANP ref. folosirea deținuților pentru paza penitenciarelor
16.05.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 16 mai 2018, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis următoarele, potrivit unui comunicat al cărui text îl redam integral:

„Deținuții care păzesc deținuți, o reminiscență comunistă. Ministrul Toader aderă la învățăturile lui Anton Makarenko, părintele coloniilor de reeducare.

Într-un interviu recent, ministrul Tudorel Toader a îndemnat opinia publică și mass-media să nu confunde politicul cu juridicul, ca răspuns la acuzațiile aduse de către Sindicatul din Penitenciarul Iași, potrivit cărora deținuții sunt folosiți ilegal pentru paza penitenciarului.

Dincolo de tâlcul confuz al afirmațiilor lui Tudorel Toader, care nu par a avea vreo legătură cu problema de fond, dar în virtutea aceluiași raționament, îi amintim ministrului Justiției că ar fi de preferat și ca domnia sa să nu mai confunde periodic dezinformarea cu adevărul.

Folosirea deținuților pentru activități ce țin de siguranța penitenciarului sub pretextul lipsei de personal constituie un real pericol pentru siguranța deținerii și este o reminiscență a vremurilor în care activitatea pușcăriilor comuniste era ghidată de învățăturile lui Anton Makarenko, părintele coloniilor de reeducare.

Legal, una dintre condițiile obligatorii prevăzute pentru ca o persoană să poată asigura paza și supravegherea unui penitenciar, este de a nu fi fost condamnată definitiv pentru săvârşirea de infracţiuni. Or, deținuții care asigură în prezent paza penitenciarelor sunt persoane condamnate definitiv pentru săvârșirea de infracțiuni.

Îl informăm, în consecință, pe domnul ministru că „activități complementare” sunt cele de tipul ajutor la bucătărie, curățenie și reparații minore și îl invităm, dacă aderă în continuare la învățăturile sovietice în materie de penitenciare, să indice atât temeiul legal cât și justificarea de oportunitate pentru folosirea deținuților la paza altor deținuți.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti