Când constructorul s-a dus acolo să monteze țevile…
22.05.2018 | Dan-Rares RADUCANU

Am întâlnit în practică situații în care s-au furnizat planuri pe baza cărora s-au făcut oferte de canalizare. Acesta este un caz practic. Oferte de canalizare într-o zonă în care nu existau străzi, dar pe plan acele străzi existau, era câmp viran. Când constructorul s-a dus acolo să monteze țevile, canalizarea, a constatat că era teren viran, dar pe planuri apărea strada cutare, strada cutare… Este ireal ce se întâmplă în practică. Și asta vine tocmai din această chestiune, lipsa de specialiști, de personal calificat. Și aici există un studiu mai vechi, din 2008, la nivelul Uniunii Europene și s-a constatat că 83% dintre resursele irosite în cadrul unei achiziții publice se datorează acestei lipse de profesioniști și doar 17% corupției. Cred că este și la noi în țară o astfel de situație.
Tot legat de această lipsă de profesionalism, aș mai aminti și această obstinație cu care autoritățile publice din România insistă pe varianta achiziției la prețul cel mai scăzut. Este obsesiv la nivelul Uniunii Europene în ultima perioadă cerința să se renunțe cât mai mult la această variantă și să se adopte această variantă doar atunci când într-adevăr este posibil ca prin această metodă de calcul, prețul cel mai scăzut, să se facă o achiziție competitivă. Pentru că dacă luăm o autostradă, una este să facem autostradă cu un anumit tip de material care se strică mai greu sau durează mult mai mult la un preț mai mare și alta este să se realizeze o autostradă la un preț mai mic, cu materiale de calitate proastă care într-un an de zile să necesite o nouă reparație capitală.
Avocat Dan Rareș Răducanu
Senior Partner STOICA & ASOCIAȚII
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Etapele achizițiilor publice și echipa, ediția 187 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)