JURIDICE SELECTED
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Ziua Eroilor

17.05.2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Ziua Eroilor este marcată, anual, în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti.

Sediul materiei: Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, care a abrogat Legea nr. 48/1995 privind proclamarea Zilei Eroilor.

În plan bisericesc, pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947, potrivit unui comunicat al Patriarhiei RomâneDupă căderea regimului comunist, această tradiție  a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001.

La sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor de astăzi, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate. Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Viorica Dăncilă, Prim-ministru al Guvernului României, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat al Guvenului: ”Face parte din tradiția noastră, a românilor, ca odată cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului să ne omagiem eroii, pentru a păstra vie amintirea faptelor lor de curaj și pentru generațiile următoare.

Astăzi, de Ziua Eroilor, îmi exprim întreaga prețuire și respectul pentru cei care, prin jertfa supremă, au apărat libertatea, integritatea, demnitatea țării și a poporului român. Ei sunt eroii care au luptat în marile bătălii ale istoriei României, cei cărora libertatea le-a fost frântă în lagăre și în închisorile comuniste, cei răniți sau chiar căzuți la datorie în teatrele de operațiuni în care Armata Română este angrenată alături de Aliații din cadrul NATO, dar și cei care participă la misiuni dificile coordonate de UE, OSCE şi ONU în regiuni ale lumii cu un potențial ridicat de risc.

Lor le datorăm nu numai trecutul acestui neam, cu care ne mândrim, dar și aprecierea de care România se bucură astăzi în rândul partenerilor externi.

Să-i omagiem, cu recunoștință, pe cei care nu mai sunt printre noi, iar celor care slujesc astăzi țara departe de casă și de familie le urez să revină sănătoși acasă.

Respect tuturor eroilor români!”

Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Eroilor, potrivit unui comunicat al MAI: „Deloc întâmplător, Ziua Eroilor este legată de sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, când celebrăm biruința vieții asupra morții. Trăim pentru că strămoșii noștri au crezut în noi și, la rându-ne, avem obligația să credem în generațiile viitoare. „

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale, participă, astăzi, în garnizoana Buzău, la manifestări dedicate Zilei Eroilor, după următorul program, potrivit unui comunicat al MApN:
– de la ora 12.00, ceremonie militară şi religioasă de reinaugurare a Cimitirului Eroilor (din Bulevardul Calea Eroilor), în cadrul căreia vor fi depuse coroane de flori la Domul central ce adăpostește Mormântul Eroului Necunoscut, concomitent cu executarea salvelor de tun.
– de la ora 13.00, defilarea a peste 850 de militari români și străini, pe Calea Eroilor din municipiul Buzău.

Cetățenii sunt invitați de Ministerul Apărării Naţionale să asiste la toate activităţile de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.

Mircea Duşa, secretar de stat Ministerul Apărării Naționale, participă, astăzi, cu ocazia Zilei Eroilor, la ceremoniile militare organizate la Mausoleul Eroilor de la Gura Secului şi în Parcul Central al municipiului Topliţa, potrivit unui comunicat al MApN. Activitățile sunt organizate de către autorităţile publice locale, cu sprijinul militarilor din garnizoana Miercurea Ciuc.

Începând cu ora 12.00, la Mausoleul Eroilor de la Gura Secului va fi oficiată slujba religioasă și vor fi depuse coroane de flori.

Ceremonii similare vor avea loc, începând cu ora 14.00, în Parcul Central din municipiul Topliţa.

* A se vedea și:
Barourile din circumscripția Curții de Apel București comemorează EROII ÎN ROBĂ
Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor 2018 I Proiect. UPDATE: Programul a fost adoptat

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.