JURIDICE FLUX (Ultimele titluri)
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Lucian Pintilie a decedat. UPDATE: Funeraliile regizorului

18.05.2018 | Irina RÎMARU

17 mai 2018: Uniunea Teatrală din România – UNITER, a emis joi următorul comunicat: UNITER îşi exprimă tristeţea la plecarea Maestrului LUCIAN PINTILIE şi anunţă cu adâncă reverenţă că trupul neînsufleţit al inegalabilului regizor de teatru şi film va fi depus vineri, 18 mai, între orele 10:00 şi 16:00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 19 mai, la orele 12:00, la Cimitirul Bellu Ortodox. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”

***

Miercuri, 16 mai 2018, regizorul Lucian Pintilie a decedat, potrivit hotnews.ro.

Silvius Negoiță, purtător de cuvânt al Spitalului Elias: „Domnul Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, s-a internat duminică, 13 mai 2018, La Spitalul de Urgenţă Elias, în stare foarte gravă, în contextul acutizării unor afecţiuni cronice. A fost ţinut în Secţia Terapie Intensivă unde a necesitat intervenţii medicale, monitorizare şi tratament de specialitate. S-a stins din viaţă azi, 16.05.2018, la ora 21:00.”

Pe 8 mai, Lucian Pintilie a fost premiat de Institutul Cultural Român (ICR) pentru activitatea de promovare a culturii române, în cadrul Galei de lansare a Festivalului Filmului European.

Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în Basarabia de Sud. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, precum şi două filme de lung metraj: „Duminică la ora 6” (1965) şi „Reconstituirea” (1968).

Potrivit Wikipedia, cel de-al doilea film al său, „Reconstituirea”, regizat după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, operă care porneşte de la un fapt real petrecut în anii ΄50 pe malul Timişului, „narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliţie, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceauşescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan şi George Mihăiţă. Criticii de film consideră că acesta din urmă a făcut în „Reconstituirea” rolul cel mai important al carierei sale.”

Memorabil rămâne în acelaşi film şi George Constantin, care a interpretat magistral rolul procurorului.

Despre acest cel mai bun film judiciar din istoria cinematografiei noastre, considerat de către Asociaţia Criticilor Români de Film şi cel mai bun film românesc din toate timpurile, criticul de film Mircea Dumitrescu spunea, potrivit Cinemagia: „Pretextul fiind reconstituirea în scopuri ipocrit educative a unui delict minor de către procuratură, miliţie, cu sprijinul unei echipe de cineaşti, Lucian Pintilie propune, în fond, o incursiune în subconştientul românesc colectiv, pe care o realizează cu acelaşi simţ al concretului, al notaţiei minuţioase, al personajelor, al confruntărilor afective, comportamentale, de mentalitate. Construit ca un reportaj, ca un film documentar, ca un film-anchetă, ca un film-dosar de existenţă, ca un film-fapt de cronică, „Reconstituirea”, prin valoarea lui estetică, este o epopee, o frescă a infernului moral şi spiritual românesc. Un film cu o densă suprapunere de straturi, cu multiple sensuri şi semnificaţii filosofice.”

În 1973, după interzicerea de către cenzură, la a treia reprezentaţie, a piesei „Revizorul” de N. Gogol, pusă în scenă de acesta (1972),  lui Lucian Pintilie i-a fost interzis să mai lucreze în ţară, fiind nevoit să emigreze.

A montat în Statele Unite şi mai ales în Franţa, de unde a revenit în România pentru a regiza, la începutul anilor 1980, ”De ce trag clopotele, Mitică?”, film bazat pe piesa „D-ale Carnavalului” a lui I.L. Caragiale şi care a putut fi difuzat în România doar după 1989, când regizorul s-a şi întors în ţară, pentru a crea aici.

Filmul ”Stare de fapt” (1995) al lui Stere Gulea a pornit de la o idee a sa, iar Lucian Pintilie a produs documentarul ”Piaţa Universităţii – România” (1991) de Stere Gulea, Sorin Ilieşiu şi Vivi Drăgan Vasile, şi lungmetrajul ”Balanţa” (1992), pe care l-a şi regizat şi pentru care Maia Morgenstern a fost distinsă în 1993 cu premiul Academiei de Film Europene pentru „Cea mai bună actriţă într-un rol principal”.

Dintre filmele regizate de Maestru mai amintim: „Prea târziu”, nominalizat la Palme d’Or (1996), „O vară de neuitat” (1994), „Terminus paradis”, care a primit premiul special al juriului la Cannes (1998), „După-amiaza unui torţionar” (2001), „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003) şi „Tertium non datur” (2006).

Referitor la acţiunea filmului „Prea târziu” – un alt film judiciar al regretatului regizor, în care rolul principal a fost interpretat de Răzvan Vasilescu, Cinemagia a consemnat: „Dumitru Costa, un tânăr procuror, primeşte primul său caz: moartea suspectă a unui miner din Valea Jiului.  Accident sau crimă? (…) Între timp, alţi doi mineri sunt ucişi într-o galerie de mult închisă. Investigaţia lui Costa deranjează autorităţile locale… Pe măsură ce adevărul iese la iveală, Costa îşi dă seama că absolut nimeni nu vrea să-l ştie…”

Lucian Pintilie a fost și coproducător al peliculelor ”Undeva la Palilula” (2012), de Silviu Purcărete, şi ”Sieranevada” (2016), de Cristi Puiu.

Este, totodată, autor al volumului memorialistic „Bricabrac”, apărut în două ediţii, 2003 (Humanitas) şi 2017 (Nemira). Traducerea franceză a cărţii a fost desemnată drept  ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în anul 2010.

În anul 2008, Lucian Pintilie a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, iar în anul 2013, M.S. Regele Mihai I i-a conferit Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.