Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei
17.05.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este marcată, anual, la data de 17 mai.

Ambasada SUA în România a transmis o declarație comună* cu ocazia acestei zile:

Cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Homofobiei, Bifobiei şi Transfobiei, ne exprimăm solidaritatea cu toate persoanele din România care sunt discriminate pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen şi caracteristici sexuale.

Persoanele LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex) se confruntă în continuare cu acte de discriminare, violență şi stigmatizare în întreaga lume. Țările noastre încearcă să combată astfel de acte prin promovarea drepturilor omului pentru toată lumea. Respectul pentru drepturile omului, pentru libertățile fundamentale şi pentru demnitatea umană obligă guvernele să îşi protejeze toți cetățenii de violenţă şi discriminare şi să se asigure că toţi oamenii se bucură de tratament şi de şanse egale.

Avem convingerea că o țară poate să-şi atingă întregul potențial numai atunci când diversitatea este apreciată și susținută.

Actuala pandemie COVID-19 nu permite grupurilor sau persoanelor să participe la festivaluri și marșuri, însă ne reafirmăm în această zi susținerea deplină pentru lupta pașnică în vederea încetării tuturor formelor de discriminare și violență, inclusiv pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen și caracteristici sexuale.

* Declarația comună este semnată de următoarele ambasade şi reprezentanțe ale unor instituții internaționale: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Uruguay și Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este marcată, anual, la data de 17 mai. 

Deşi în fiecare an, evenimentul este promovat la nivel mondial, Ziua internaţională împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei nu reprezintă o campanie centralizată, ci mai degrabă un moment pentru toţi cei care vor să se implice într-o problemă aparte, în orice format ales. Mai multe entităţi diferite participă la mobilizarea din jurul zilei de 17 mai şi, prin urmare, evenimentul se desfăşoară sub mai multe denumiri. Unele organizaţii adaugă ”lesbofobia” sau ”intersexfobia” ca puncte distincte. Acronimele diferă, de asemenea, de la iniţialul „IDAHO” la „IDAHOTB” sau „IDAHOBIT”. Ziua nu are asociată o marcă înregistrată la nivel global, prin urmare fiecare alege modul de a comunica.

În România, Asociaţia ACCEPT a organizat anual Marşul Bucharest Pride. În 2019, evenimentele legate de această temă se desfăşoară în perioada 15-23 iunie, iar Marşul Bucharest Pride este programat la 22 iunie 2019, în Piaţa Victoriei.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este marcată, anual, la data de 17 mai. 

Ziua internațională împotriva homofobiei și transfobiei (IDAHO) a fost creată în 2004 pentru a atrage atenția factorilor de decizie politică, a liderilor de opinie, a mișcărilor sociale, a publicului și a mass-media asupra acestei probleme. Data de 17 mai a fost aleasă în mod special pentru a comemora decizia Organizației Mondiale a Sănătății din 1990 de a declasifica homosexualitatea ca pe o tulburare mentală.

Această zi este acum sărbătorită în peste 100 de țări, în toate regiunile lumii și în locuri atât de diverse precum Australia, Iran, Camerun sau Albania. A primit o recunoaștere oficială din partea mai multor state și instituții internaționale precum Parlamentul European și nenumărate autorități locale. Majoritatea agențiilor Organizației Națiunilor Unite marchează, de asemenea, Ziua cu evenimente specifice.

Eva Kjer Hansen, ministrul pentru egalitatea de șanse pentru Danemarca, conform unui comunicat al CE  a declarat: „Pe măsură ce sărbătorim Ziua internațională împotriva homofobiei, a transfobiei și a bifobiei, aș dori să le mulțumesc tuturor celor din Europa și dincolo de aceia care promovează drepturile persoanelor LGBTI și combate discriminarea și discriminarea, prejudecăți. În această luptă pentru egalitatea de șanse, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen, oricine poate juca un rol, la nivelul lor de responsabilitate. 
Alianța pentru solidaritate este tema aleasă în acest an. Aceasta ne amintește de necesitatea unei abordări cuprinzătoare a promovării și promovării tuturor persoanelor aparținând grupurilor dezavantajate sau în situații vulnerabile, precum și importanța aderării forțelor pentru a atinge drepturi egale pentru toți. „

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.