Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei
17.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Drepturile omului, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este marcată, anual, la data de 17 mai.

Înaltul Reprezentant a transmis următorul comunicat de presă:

Cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul ferm de a respecta, de a proteja și de a garanta exercitarea deplină și în condiții de egalitate a drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intesexuale (LGBTI).

În întreaga lume, peste 2 miliarde de persoane trăiesc în țări în care homosexualitatea este ilegală, în timp ce pedeapsa cu moartea există în continuare ca pedeapsă juridică pentru relațiile consensuale de același sex în 11 jurisdicții.

În ultimii 10 de ani, am văzut semne de progres la nivel mondial. Cu toate acestea, discriminarea și excluziunea din cauza orientării sexuale și a identității de gen persistă și asistăm la un regres îngrijorător al drepturilor persoanelor LGBTI. Nivelurile de violență împotriva persoanelor LGBTI sunt, de asemenea, alarmante, chiar dacă sunt în mare parte subraportate.

Conflictele armate și situațiile de urgență umanitară pun persoanele LGBTI în pericol deosebit. Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a adus în prim-plan persoanele LGBTI care încearcă să fugă de război. Au fost raportate cazuri de persoane transgen care au fost împiedicate să părăsească țara, precum și incidente de violență împotriva persoanelor LGBTI. Sunt necesare mai multe eforturi pentru a le oferi sprijin, protecție și spații sigure.

Tinerii, în special, se confruntă cu respingerea de către familiile lor, lipsa de adăpost și hărțuirea online și offline pe baza orientării lor sexuale și a identității lor de gen. 2022 este anul european al tineretului: tinerii trebuie sa fie acceptați si apreciați pentru ceea ce sunt. Trebuie să ne străduim să construim societăți pașnice și favorabile incluziunii, în care toată lumea să poată prospera și să se simtă în siguranță.

UE este alături de toate persoanele LGBTI și nu va face compromisuri. Vom continua să susținem drepturile omului în cazul persoanelor LGBTI. Vom combate discriminarea, violența și discursurile de incitare la ură bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen – în vremuri de pace și de conflict. Ne vom continua eforturile de promovare a măsurilor juridice, politice și financiare de combatere a discriminării, în strânsă cooperare cu societatea civilă.

Egalitatea, respectul pentru demnitate și respectul pentru diversitate se află în centrul Uniunii noastre. Oricine ar trebui să fie liber să fie cine este și să iubească pe cine dorește, fără teamă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este marcată, anual, la data de 17 mai.

Înaltul Reprezentant a transmis următorul comunicat de presă:

Toți oamenii se nasc liberi și egali în demnitate și în drepturi. Cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul ferm de a respecta, de a proteja și de a promova exercitarea deplină și în condiții de egalitate a drepturilor omului pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intesexuale (LGBTI).

În întreaga lume, unii oameni continuă să se confrunte în viața de zi cu zi cu violențe, excluziune și discriminare din cauza orientării lor sexuale, reale sau percepute, a identității lor de gen sau a caracteristicilor lor sexuale. UE este îngrijorată în mod deosebit de faptul că, în 69 de țări, relațiile consensuale între persoane de același sex sunt incriminate, iar în 11 dintre acestea continuă să existe pedeapsa cu moartea ca pedeapsă legală pentru homosexualitate.

Pandemia de COVID-19 a dus la niveluri și mai ridicate de violență și discriminare împotriva persoanelor LGBTI, inclusiv violență domestică, discursuri de incitare la ură online și offline și infracțiuni motivate de ură. Aceste persoane se confruntă adesea cu stigmatizări și discriminare în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate. Mai mult, pandemia a condus la restrângerea spațiului civic și la creșterea numărului arestărilor și detențiilor arbitrare, a atacurilor fizice împotriva apărătorilor drepturilor omului care protejează drepturile persoanelor LGBTI și a traumei psihologice suferite de aceștia. Aceste acte sunt inacceptabile, iar UE subliniază că este important ca acestea să nu mai fie tratate cu impunitate.

UE ia măsuri la nivel mondial pentru a preveni și a denunța toate formele de discriminare împotriva persoanelor LGBTI, inclusiv violența homofobă, bifobă și transfobă, promovând în același timp accesul acestor persoane la oportunități egale în toate sferele vieții. Este important ca legile, politicile și practicile discriminatorii, inclusiv incriminarea relațiilor consensuale între persoane de același sex, să fie combătute peste tot în lume. De asemenea, astfel de practici expun persoanele LGBTI în mod disproporționat șomajului, excluziunii sociale și sărăciei.

UE va rămâne în fruntea eforturilor care urmăresc să asigure exercitarea deplină și în condiții de egalitate a drepturilor omului pentru persoanele LGBTI. Prin intermediul cadrului său reînnoit de politici interne și externe, în special Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația (2020-2024) și Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ (2020-2025) a Comisiei Europene, prima de acest fel, UE promovează egalitatea în toate sferele vieții, atât în interiorul, cât și în afara UE.

În consonanță cu tema Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei de anul acesta – „Împreună: a rezista, a sprijini, a vindeca” – UE va continua să abordeze problema discriminării bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen, subliniind situația vulnerabilă a persoanelor LGBTI în contextul redresării după pandemia de COVID-19 și chemând la clădirea unor societăți mai echitabile, mai incluzive și mai durabile. UE va colabora prin dialog politic cu țările partenere și va continua să sprijine organizațiile societății civile și apărătorii drepturilor omului pentru protejarea și promovarea exercitării depline și în condiții de egalitate a drepturilor omului pentru persoanele LGBTI și pentru respectarea diversității.

Asigurarea dreptului tuturor oamenilor de a fi liberi să fie cine sunt și de a iubi pe cine doresc necesită eforturi comune din partea tuturor, în fiecare zi.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este marcată, anual, la data de 17 mai.

Ambasada SUA în România a transmis o declarație comună* cu ocazia acestei zile:

Cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Homofobiei, Bifobiei şi Transfobiei, ne exprimăm solidaritatea cu toate persoanele din România care sunt discriminate pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen şi caracteristici sexuale.

Persoanele LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex) se confruntă în continuare cu acte de discriminare, violență şi stigmatizare în întreaga lume. Țările noastre încearcă să combată astfel de acte prin promovarea drepturilor omului pentru toată lumea. Respectul pentru drepturile omului, pentru libertățile fundamentale şi pentru demnitatea umană obligă guvernele să îşi protejeze toți cetățenii de violenţă şi discriminare şi să se asigure că toţi oamenii se bucură de tratament şi de şanse egale.

Avem convingerea că o țară poate să-şi atingă întregul potențial numai atunci când diversitatea este apreciată și susținută.

Actuala pandemie COVID-19 nu permite grupurilor sau persoanelor să participe la festivaluri și marșuri, însă ne reafirmăm în această zi susținerea deplină pentru lupta pașnică în vederea încetării tuturor formelor de discriminare și violență, inclusiv pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen și caracteristici sexuale.

* Declarația comună este semnată de următoarele ambasade şi reprezentanțe ale unor instituții internaționale: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Uruguay și Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este marcată, anual, la data de 17 mai. Deşi în fiecare an, evenimentul este promovat la nivel mondial, Ziua internaţională împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei nu reprezintă o campanie centralizată, ci mai degrabă un moment pentru toţi cei care vor să se implice într-o problemă aparte, în orice format ales. Mai multe entităţi diferite participă la mobilizarea din jurul zilei de 17 mai şi, prin urmare, evenimentul se desfăşoară sub mai multe denumiri. Unele organizaţii adaugă ”lesbofobia” sau ”intersexfobia” ca puncte distincte. Acronimele diferă, de asemenea, de la iniţialul „IDAHO” la „IDAHOTB” sau „IDAHOBIT”. Ziua nu are asociată o marcă înregistrată la nivel global, prin urmare fiecare alege modul de a comunica.

În România, Asociaţia ACCEPT a organizat anual Marşul Bucharest Pride. În 2019, evenimentele legate de această temă se desfăşoară în perioada 15-23 iunie, iar Marşul Bucharest Pride este programat la 22 iunie 2019, în Piaţa Victoriei.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este marcată, anual, la data de 17 mai. 

Ziua internațională împotriva homofobiei și transfobiei (IDAHO) a fost creată în 2004 pentru a atrage atenția factorilor de decizie politică, a liderilor de opinie, a mișcărilor sociale, a publicului și a mass-media asupra acestei probleme. Data de 17 mai a fost aleasă în mod special pentru a comemora decizia Organizației Mondiale a Sănătății din 1990 de a declasifica homosexualitatea ca pe o tulburare mentală.

Această zi este acum sărbătorită în peste 100 de țări, în toate regiunile lumii și în locuri atât de diverse precum Australia, Iran, Camerun sau Albania. A primit o recunoaștere oficială din partea mai multor state și instituții internaționale precum Parlamentul European și nenumărate autorități locale. Majoritatea agențiilor Organizației Națiunilor Unite marchează, de asemenea, Ziua cu evenimente specifice.

Eva Kjer Hansen, ministrul pentru egalitatea de șanse pentru Danemarca, conform unui comunicat al CE  a declarat: „Pe măsură ce sărbătorim Ziua internațională împotriva homofobiei, a transfobiei și a bifobiei, aș dori să le mulțumesc tuturor celor din Europa și dincolo de aceia care promovează drepturile persoanelor LGBTI și combate discriminarea și discriminarea, prejudecăți. În această luptă pentru egalitatea de șanse, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen, oricine poate juca un rol, la nivelul lor de responsabilitate. 
Alianța pentru solidaritate este tema aleasă în acest an. Aceasta ne amintește de necesitatea unei abordări cuprinzătoare a promovării și promovării tuturor persoanelor aparținând grupurilor dezavantajate sau în situații vulnerabile, precum și importanța aderării forțelor pentru a atinge drepturi egale pentru toți. „

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti