Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comisia Europeană. Reuniune a liderilor europeni ref. finalizarea pieței unice digitale, cu 10 zile înainte de intrarea în vigoare a GDPR

17.05.2018 | JURIDICE.ro

Marți, 15 mai 2018, la Sofia (Bulgaria), a avut loc o reuniune a liderilor Uniunii Europene al cărei scop a fost prezentarea unui set de acțiuni concrete pe care liderii europeni le pot întreprinde pentru a proteja viața privată a cetățenilor și pentru ca piața unică digitală a UE să devină realitate înainte de sfârșitul anului 2018, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În ceea ce privește securitatea datelor cu caracter personal, două treimi dintre europeni declară că își fac griji cu privire la faptul că nu au control asupra informațiilor pe care le furnizează online, în timp ce jumătate sunt preocupați să nu devină victime ale fraudei, cu atât mai mult cu cât cazul recent Facebook/Cambridge Analytica a atras atenția asupra faptului că datele ar putea fi utilizate în mod abuziv dacă nu sunt protejate în mod corespunzător.

În acest context, Comisia i-a invitat pe liderii UE să se asigure că autoritățile naționale vor institui  de urgență toate măsurile restante necesare în vederea pregătirii pentru aplicarea Regulamentului general privind protecția datelor, începând cu adat de 25 mai 2018.

În temeiul Regulamentului general privind protecția datelor, cetățenii vor putea să beneficieze de o protecție sporită a datelor cu caracter personal prin intermediul:
– unui control mai bun asupra modului în care sunt prelucrate datele cu caracter personal atât de către societăți, cât și de către administrațiile publice, care include necesitatea consimțământului clar al utilizatorilor pentru prelucrarea datelor lor cu caracter personal;
– unei clarități sporite în ceea ce privește politicile de confidențialitate ale societăților;
– notificării rapide a încălcărilor care aduc prejudicii securității datelor.

Alături de Regulamentul general privind protecția datelor, Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice, care a fost propus în ianuarie 2017 și în prezent este în curs de negociere în cadrul Parlamentului European și al Consiliului, este esențial pentru a garanta respectarea confidențialității comunicațiilor online ale europenilor.

Noile norme urmează a fi aplicabile atât operatorilor de telecomunicații tradiționale, cât și serviciilor online, cum ar fi e-mailuri, servicii de voce sau de mesagerie instantanee online. Astfel, în absența consimțământului utilizatorilor, niciun furnizor de servicii nu va putea accesa dispozitivele pe care le folosesc aceștia.

În acest sens, Comisia a recomandat Consiliului să convină rapid asupra poziției sale de negociere cu privire la Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice, astfel încât acesta să fie adoptat către sfârșitul anului 2018.

Comisia Europeană are în vedere și implementarea măsurilor necesare pentru finalizarea pieței unice digitale funcționale, sens în acre i-a invitat pe liderii UE să își facă cunoscute orientările strategice în vederea:
– mobilizării investițiilor private și publice necesare pentru utilizarea inteligenței artificiale, rețelelor de conectivitate 5G și a calculului de înaltă performanță;
– asigurării faptului că Regulamentul privind fluxul liber al datelor fără caracter personal, menit să dezvolte în continuare economia europeană bazată pe date, este aprobat de colegiuitori până în iunie 2018;
– finalizării, de asemenea, până în iunie 2018, a Codului comunicațiilor electronice care vizează stimularea investițiilor în rețelele de mare viteză și de înaltă calitate pe întreg teritoriul UE;
– sprijinirii eforturilor statele membre de a asigura dobândirea de către cetățeni a competențelor digitale de care vor avea nevoie în economia digitală și societatea digitală de azi și de mâine.

Strategia privind piața unică digitală a fost lansată în luna mai 2015, moment ulterior căruia Comisia a prezentat propuneri pentru toate cele 29 de inițiative identificate ca fiind esențiale pentru o piață unică digitală funcțională. Până în prezent, Parlamentul European și Consiliul au aprobat 12 propuneri legislative totalul de 29, urmând ca toate celelalte propuneri în curs privind piața unică digitală să fie aprobate până la sfârșitul anului 2018.

:: Fișă informativă: O piață unică digitală pentru toți europenii
:: Fișă informativă: Calendar – acțiunile întreprinse de Comisia Europeană începând din 2015 cu privire la piața unică digitală
:: Fișă informativă: Norme mai stricte privind confidențialitatea pentru comunicațiile electronice
:: Comunicare privind finalizarea unei piețe unice digitale de încredere pentru toți
:: Anexă a comunicării ref. piața unică


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.