Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii
17.05.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată, anual, la data de 17 mai.

Conform Societății Române de Hipertensiune, stilul de viață are o importanță deosebită în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale. Obezitatea, sedentarismul, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:

– Menţinerea sau aducerea greutăţii la un nivel optim, controlul aportului caloric;
– Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație;
– Reducerea conținutului de sare în dietă;
– Activitatea fizică regulată;
– Reducerea consumului de alcool;
– Renunțarea definitivă la fumat.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată, anual, la data de 17 mai.

Tema pentru 2021: Măsurați-vă tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult.

Această temă are scopul de a crește gradul de conștientizare a tensiunii arteriale (TA) crescute la toate populațiile din întreaga lume și de a ne concentra pe măsurarea precisă a TA.

Hipertensiunea afectează peste 30% din populația adultă, adică peste un miliard de oameni din întreaga lume. Este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, în special bolile coronariene și accidentul vascular cerebral, dar și pentru bolile cronice de rinichi, insuficiența cardiacă, aritmia și demența.

Povara hipertensiunii este resimțită disproporțional în țările cu venituri mici și medii, unde se găsesc două treimi din cazuri, în mare parte din cauza factorilor de risc crescuți printre aceste populații în ultimele decenii. Mai mult, aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune arterială nu știu de starea lor, ceea ce îi supune riscului de complicații medicale ce pot fi evitate și chiar decesului.

Măsurarea precisă a tensiunii arteriale (TA) este esențială pentru diagnosticarea și gestionarea adecvată a hipertensiunii. Măsurarea TA este probabil cea mai frecventă procedură efectuată în medicina clinică și, deși pare simplă la prima vedere, măsurarea suboptimă duce la un impact negativ în ceea ce privește deciziile de management clinic în 20- 45% din cazuri. Evaluarea performanței lucrătorilor din domeniul sănătății pentru măsurarea TA și modul de îmbunătățire a acesteia sunt elemente cheie ale unui program de control al hipertensiunii arteriale.

***

Societatea Română de Hipertensiune a transmis următorul comunicat de presă:

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților. Doar 30% dintre pacienții tratați pentru hipertensiune arterială în România au, în mod constant, valori controlate, adică sub 140/90 mmHg.

Tema actuală a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată în fiecare an pe 17 mai, este « Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie ! Controlați-o ! Trăiți mai mult ! » şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de conștientizare la nivel mondial și măsurarea cât mai corectă și mai precisă a tensiunii arteriale, cu scopul obținerii unui control mai bun.

Alegerea acestei teme se bazează pe statistici globale care indică faptul că la nivel mondial mai puțin de 50% dintre adulții cu hipertensiune (TA sistolică ≥140 mm Hg, TA diastolică ≥90 mm Hg, sau tratament antihipertensiv) sunt conştienți de faptul că au valori tensionale crescute. În rândul anumitor categorii de indivizi, gradul de conștientizare este foarte scăzut, ajungând chiar la procente sub 10%. Pentru a spori conștientizarea asupra hipertensiunii și a metodelor corecte de măsurare a tensiunii arteriale, există trei componente importante: (1) stabilirea unor programe de screening comunitar pentru recunoașterea tensiunii arteriale crescute la persoanele cu risc;(2) promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale de către profesioniștii din domeniul sănătății;(3) educația populației pentru automăsurarea tensiunii arteriale la domiciliu.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, de 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și de 51% din decesele cauzate de accidentele vasculare cerebrale, acestea reprezentând cele mai importante cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial.

Scăderea valorilor tensionale și menținerea sub control a TA salvează vieți!

Estimăm că prin creșterea nivelului de conștientizare a ceea ce înseamnă hipertensiune arterială și prin îmbunătățirea modalităților de măsurare a tensiunii arteriale, am putea controla mai bine această “pandemie cardiovasculară”, reducând până în anul 2025 cu până la 25% din cazurile actuale de hipertensiune necontrolată.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată, anual, la data de 17 mai.

Societatea Română de Hipertensiune Arterială a transmis următoarea declarație de presă:

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, care este marcată în fiecare an la data de 17 mai, Societatea Română de Hipertensiune Arterială dorește să reamintească faptul că hipertensiunea arterială este unul din principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților. Hipertensiunea arterială nedepistată la timp, netratată sau tratată incorect conduce la multiple complicații, dintre care cele mai de temut sunt accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Din păcate, în pofida unui arsenal de medicamente disponibile și accesibile pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, rata de control a acestei boli este mult prea mică. Doar 30% dintre pacienții tratați pentru hipertensiune arterială au, în mod constant, valori normalizate, adică sub 140/90 mmHg. Mesajul nostru poartă, ca și în anii precedenți, îndemnul la:

-Activitate fizică susținută – minim 30 de minute într-o zi, în cel puțin 3 zile pe săptămână;
-O alimentaţie variată, bogată în fructe și legume și un aport de sare de maxim 6 grame/zi;
-Menţinerea unei greutăţi normale sau scăderea în greutate la cei supraponderali sau cu obezitate;
Control medical periodic – pentru cei care nu se știu hipertensivi, cel puţin o dată pe an; pentru cei care se știu hipertensivi, ori de câte ori este nevoie pâna la optimizarea tratamentului și, ulterior la 6 luni-1 an;
-Respectarea schemelor de tratament instituite de medicii curanți.

În mod particular, mesajul pe care îl transmitem anul acesta de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale ne regăsește în cursul desfășurării pandemiei de COVID 19, boala pe care o produce noul coronavirus, SARS COV-2. În aceste condiții considerăm că sunt utile câteva precizări. Hipertensiunea arterială s-a identificat la un număr important de pacienți spitalizați pentru COVID-19, în unele raportări până la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supoziția că hipertensiunea arterială ar favoriza infecția cu SARS COV-2 și prognosticul ei nefavorabil. Dar, trebuie să ținem cont de faptul că formele severe de COVID-2 evoluează în special la persoanele în vârsta de peste 65 de ani, în rândul cărora se află și mulți hipertensivi. Analize statistice recente au indicat că hipertensiunea arterială nu influențează rata de mortalitate în COVID-19.

O altă problemă foarte importantă pe care dorim să o abordăm este cea a siguranței tratamentului cu inhibitori de enzimă de conversie ai angiotensinei (IECA) sau antagonişti ai receptorilor de angiotensină de tip 1 (sartani). Datorită faptului că SARS COV-2 se leagă de o enzimă din căile respiratorii cunoscută sub denumirea ACE 2 a cărei activitate ar putea fi influențată de medicația mai sus menționată, au apărut temeri legate de faptul că IECA sau sartanii ar favoriza infectarea cu SARS COV-2 sau evoluția spre forme severe de boală. Societăți știinţifice prestigioase, precum Societatea Europeană de Cardiologie, Societatea Europeană de Hipertensiune Arterială sau societăți din America de Nord au exprimat punctul de vedere a numeroși specialiști care susțin utilitatea de necontestat a IECA și sartanilor în bolile cardiovasculare, inclusiv în hipertensiunea arterială. Nu există nici un fel de dovezi care să indice o creștere a riscului de COVID-19 la persoanele aflate sub tratament cu IECA/sartani și de aceea, pe baza datelor pe care le avem până în prezent, se recomandă continuarea tratamentului cu aceste medicamente.

Medicina actuală are de înfruntat un nou inamic și cu toții ne dorim ca această bătălie să aibă cât mai puține victime. Societatea Română de Hipertensiune Arterială se integrează acestui deziderat și își propune să comunice, în continuare, informații cât mai utile, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Vă invităm să ne urmăriți pe site-ul societății: www.societate-hipertensiune.ro

Societatea Română de Cardiologie – Preşedinte, Prof. Dr. Dragoş Vinereanu

Societatea Română de Hipertensiune Arterială – Preşedinte, Prof. Dr. Doina Dimulescu

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată, anual, la data de 17 mai.

Hipertensiune arterială (HTA) reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalența ridicată și comorbiditatea cardiovasculară și renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

În ultimii ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire semnificativă, crescând succesiv, de la 44,3% în anul 2005 (SEPHAR I), 69, 55% în 2012 (SEPHAR II), la 80,9% în anul 2016 (SEPHAR III).

România rămâne totuși în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată, anual, la data de 17 mai.

Această zi este promovată anual, începând din 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizaţii.

Tema pentru 2018: „Know your numbers.”

Scopul său este de a crește gradul de conștientizare în întreaga lume cu privire la importanța cunoașterii măsurării tensiunii arteriale.

Organizația Pan-Americană de Sănătate se alătură eforturilor Ligii Hipertensiunii din lume pentru a marca Ziua Mondială a Hipertensiunii prin organizarea a două seminarii web pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

PAHO / OMS colaborează cu statele membre și partenerii săi pentru a îmbunătăți programele de control al hipertensiunii arteriale, pentru a promova politici care favorizează prevenirea și proiectele care contribuie la formarea și actualizarea personalului medical, în special la nivelul asistenței medicale primare.

Şi în România creşterea tensiunii arteriale reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenţei sale crescute la populaţia adultă. Societatea Română de Hipertensiune şi-a propus încă de la început să contribuie la scăderea incidenţei şi prevalenţei hipertensiunii arteriale. Este afiliată Societăţii Europene de Hipertensiune şi dezvoltă programe de educare a populaţiei, în vederea îmbunătăţirii gradului de informare asupra acestei boli.

Congresul Societății Române de Hipertensiune, Ediția a 5-a, va avea loc în perioada 11-13 octombrie 2018, la Hotel Crowne Plaza, București.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Secţiuni: Content, Dreptul sanatatii, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO