Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Declarație comună de intenție PICCJ – Parchetul General al Curții de Casație a Republicii Franceze

17.05.2018 | JURIDICE.ro

Marți, 15 mai 2018, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și Jean-Claude Marin, procurorul general de pe lângă Curtea de Casație a Republicii Franceze au semnat la Paris o Declarație comună de intenție între cele două instituții, cu o durată de cinci ani, având ca scop facilitarea cooperării juridice și judiciare între Franța și România, prevăzută de mai multe convenții bilaterale în diverse domenii. Documentul reprezintă prima declarație comună de intenţie între Ministerul Public din România și cel din Franța și marchează un moment important în dezvoltarea cooperarii judiciare romano-franceze, întemeiat pe tradiția culturii juridice comune.

Documentul vizează stabilirea unei cooperări regulate în domeniile juridic și judiciar, atât în materia contenciosului, a problemelor de organizare și de procedură, cât și a unor schimburi regulate între magistrați. De asemenea, declarația stabilește realizarea schimbului de informații între instituțiile semnatare cu privire la legislația și la jurisprudența fiecăreia dintre curțile supreme. Organizarea de colocvii, seminarii și alte reuniuni tehnice și academice reprezintă un alt obiectiv stabilit prin documentul menționat.

Conform prevederilor declarației, părțile vor elabora un program anual de cooperare având posibilitatea de a crea grupuri de lucru și/sau de experți comuni, stabilindu-se, totodată, sporirea rolului magistraților de legătură din cele două state în realizarea cooperării instituționale.

În cadrul discuțiilor purtate cu ocazia semnării declarației comune, părțile au reafirmat dorința lor de a consolida instituțiile statului de drept, în mod special instituțiile judiciare. Printre subiectele abordate a fost și cel al întăririi independenței justitiei și rolului acesteia ca garant al ocrotirii demnității umane și respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, subliniindu-se nevoia actuală de a consolida statutul procurorului ca magistrat independent.

Totodată, s-a exprimat voința fermă a Ministerului Public din România de a avea o contribuție importantă, potrivit atribuțiilor constituționale și legale, la construcția instituțiilor Europei viitorului.

Reamintim că Jean-Claude Marin, procurorul general de pe lângă Curtea de Casație a Republicii Franceze, la invitația lui Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a efectuat o vizită de lucru în România, în noiembrie 2017, ocazie cu care a susținut la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti conferinţa cu tema „Le Parquet européen”.

:: Sursa : www.mpublic.ro


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan

No announcement available or all announcement expired.