Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională a muzeelor
18.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a muzeelor este marcată, anual, la data de 18 mai.

Ministerul Culturii a transmis următorul mesaj:

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită cu scopul de a promova şi de a aduce la cunoştinţa publicului rolul acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Anul acesta, ziua se derulează sub sloganul „Puterea muzeelor”.

Spații unice ale învățării și descoperirii, muzeele ne învață despre trecutul nostru și ne deschid mintea pentru noi idei – doi pași esențiali în construirea unui viitor mai bun.

De Ziua Internațională a Muzeelor ​​2022 vă invităm să explorați potențialul muzeelor ​​de a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor și să le treceți pragul.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Artă Contemporană al României

Muzeul Național de Artă

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Național „Constantin Brâncuși”

Muzeul Național Bran

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Naţional Peleş

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași

Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni

Muzeul Ororilor Comunismului în România

***

Tema 2022: Puterea muzeelor

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a muzeelor este marcată, anual, la data de 18 mai.

Anul 2020 a fost ca niciunul altul. Criza COVID-19 a măturat brusc întreaga lume, afectând fiecare aspect al vieții noastre, de la interacțiunile cu cei dragi, până la modul în care ne percepem casele și orașele și până la munca noastră și organizarea sa. Unele probleme care erau deja presante au fost exacerbate, punând sub semnul întrebării chiar structura societăților noastre, apelul la egalitate fiind mai puternic ca niciodată.

Muzeele nu fac excepție de la aceste schimbări, iar sectorul cultural este printre cele mai afectate: sondajele efectuate de ICOM și alte organizații internaționale prezintă o situație gravă pentru muzee și profesioniștii acestora, cu grave repercusiuni economice, sociale și psihologice pe termen scurt și lung, deopotrivă.

Dar această criză a servit și ca un catalizator pentru inovații cruciale care erau deja în curs de dezvoltare, în special un accent sporit pe digitalizare și crearea de noi forme de experiență și diseminare culturală.

Acesta este un moment esențial pentru societatea noastră și chemăm muzeele să îl îmbrățișeze și să conducă schimbarea. Este timpul să ne regândim relația cu comunitățile pe care le deservim, să experimentăm cu modele noi și hibride de fructificare culturală și să reafirmăm cu tărie valoarea esențială a muzeelor ​​pentru construirea unui viitor drept și durabil. Trebuie să pledăm pentru potențialul creativ al culturii ca motor pentru recuperare și inovație în era post-COVID.

Cu tema Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați, Ziua Internațională a Muzeelor ​​2021 invită muzeele, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să își imagineze și să împărtășească noi practici de creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și soluții pentru provocările sociale, economice și de mediu din prezent.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a muzeelor este marcată, anual, la data de 18 mai.

Președintele ICOM (International Council of Museums), Suay Aksoy, a transmis următorul mesaj:

Dragi membri ICOM,
Dragi colegi,

Vreau să încep acest cuvânt, trimițând cel mai cald sprijin în aceste momente dificile. Sper ca dumneavoastră, familiile și prietenii dvs. sunteți în siguranță și sănătoși și că faceți față cât mai bine acestei situații.

În ultimele săptămâni, lumea noastră a devenit un loc ciudat. Cum aproape jumătate din umanitate este limitată în casele lor, este greu să nu ne întrebăm când și dacă viețile noastre vor reveni la ceea ce au fost înainte. Deși pandemia COVID-19 este, pentru mulți dintre noi, cea mai mare provocare globală pe care am întâlnit-o în viața noastră, acesta este poate un moment pentru a reflecta cât de reală a fost viața înainte de ea. Ca orice altă provocare globală, are nevoie de un răspuns global în toate sectoarele, iar muzeele au un rol de jucat.

Muzeele au rămas deschise în timpul altor crize din trecut, spațiile lor au fost disponibile pentru comunități pentru schimb, întâlnire și vindecare. Gata să colectăm prezentul, să găsim împreună simțul în el și să împărtășim lecții pentru viitor. De această dată, mii de muzee din întreaga lume sunt blocate – și nu știm când se vor redeschide. În afară de lucrătorii de securitate și întreținere, mulți dintre aceștia încă își protejează muzeele în timp ce își pun viața în pericol, majoritatea profesioniștilor din muzee se găsesc limitați. Cei care sunt încă mobilizați, doresc să le exprim cea mai mare recunoștință și profundă admirație, care sunt sigur că sunt împărtășiți de întreaga comunitate muzeală internațională.

Paradoxal, chiar și cu ușile închise, muzeele nu au fost niciodată mai accesibile. Oferta de tururi virtuale, colecții, videoclipuri și conferințe este imensă și este în creștere în fiecare zi. Este ca și cum focarul COVID-19 a declanșat inovația dincolo de soluțiile digitale care se ocupă de susținerea rezilienței comunității. Muzeele mai mici, fără tehnologie de ultimă generație, demonstrează rezistență remarcabilă prin găsirea altor căi de a ajunge la publicul lor, uneori cu ceva la fel de simplu ca un hashtag. Domeniul nostru este nevoit să se schimbe într-un ritm accelerat. Avem ocazia și puterea de a face finalul acestei povești mai bun decât se poate altfel.

ICOM și comitetele sale nu fac excepție de la acest val de schimbări. În ciuda anulărilor multor conferințe și reuniuni, inclusiv a reuniunilor anuale ale ICOM, rețeaua noastră se adaptează rapid la noua paradigmă. Comisiile ICOM propun deja alternative interesante pentru a rămâne în contact cu membrii lor oriunde s-ar afla, cum ar fi webinarii, campaniile de socializare și, în general, o prezență digitală mai puternică. Îndemn președinții tuturor comisiilor noastre să continue cu dinamismul obișnuit în grupurile lor. Pentru membrii noștri, vreau să vă asigur: indiferent cât durează închisoarea, ICOM nu va înceta să vă fie acolo. Vom continua să ajungem, să ascultăm și să ne angajăm cu tine; și când această situație se va termina, rețeaua noastră internațională va fi mai puternică ca niciodată.

Suntem pe deplin conștienți și încrezători în ceea ce privește tenacitatea profesioniștilor muzeali pentru a face față provocărilor pe care le prezintă pandemia COVID-19. Cu toate acestea, sectorul muzeelor ​​nu poate supraviețui singur, fără sprijin public și privat. Există o necesitate urgentă pentru fonduri și politici de salvare de urgență pentru protejarea profesioniștilor și a lucrătorilor independenți în contractele precare. Această criză a pus numeroase instituții culturale din întreaga lume în pragul prăbușirii economice. Dar vom avea nevoie de muzee când se va termina acest lucru; chiar mai mult decât am avut vreodată. După această perioadă de izolare resentimentară, vom avea nevoie de ei să-și amintească cine suntem și unde aparținem și să decidă ce vrem să facem pentru viitorul nostru cu experiența pe care o vom acumula. Cu siguranță ne vom angaja mai mult cu comunitățile noastre pentru a construi un viitor durabil pentru planeta noastră.

Stimați colegi, ICOM a reprezentat comunitatea internațională a muzeelor ​​din 1946, apărând neobosit rolul vital al muzeelor ​​din comunitățile lor prin perioade provocatoare și incerte. Vom continua să facem acest lucru în timpul pandemiei și după. Această criză solicită schimbări profunde și ne vom adapta munca pentru a ne continua misiunea cu sprijinul neprețuit al membrilor noștri, astfel încât aceștia să poată continua să sprijine bunăstarea comunității în mediile lor. Solidaritatea, dăruirea și profesionalismul fiecăruia dintre voi a fost și va fi întotdeauna forța noastră colectivă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a muzeelor este marcată, anual, la data de 18 mai.

Tema pentru 2019: „Muzeele ca centre culturale: viitorul tradiției”.

Rolul muzeelor ​​în societate se schimbă. Muzeele continuă să se reinventeze în căutarea lor de a deveni mai interactive, orientate spre public, orientate către comunitate, flexibile, adaptabile și mobile. Acestea au devenit huburi culturale care funcționează ca platforme unde creativitatea se combină cu cunoașterea și în care vizitatorii pot co-crea, împărtăși și interacționa.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018: Ziua internațională a muzeelor este marcată, anual, la data de 18 mai.

Stabilită în 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), Ziua internaţională a muzeelor are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, profesioniştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.

Tema pentru 2018 este: „Hyperconnected museums: New approaches, new publics”. 

Organizate în jurul datei de 18 mai a fiecărui an, evenimentele și activitățile planificate pentru a sărbători Ziua Internațională a Muzeelor pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă.

În România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, 18 mai, accesul este gratuit la toate sediile Muzeului Municipiului Bucureşti, în intervalul orar 10.00-18.00. În plus, la Noaptea Muzeelor 2018, de sâmbătă 19 mai, aproximativ 150 de muzee şi organizaţii partenere vor le vor oferi vizitatorilor susrprize de neuitat.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti