« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 
2 comentarii

CCR pendinte: valoarea unui punct-amendă (art. 98 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002)
21.05.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 16.05.2018 s-a constituit un nou dosar (749D/2018) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 98 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (cauza Jivan Ioan Dan).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Judecătoria Oradea, care a hotărât să suspende judecarea plângerii contravenționale până la soluționarea excepției de neconstituționalitate.

Nici pe portalul instanței de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 98 (extras)
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

 
Secţiuni: C. contravențional, CCR, Drept constitutional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “CCR pendinte: valoarea unui punct-amendă (art. 98 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002)”

  1. Darius MARCU spune:

    Poate mai invata si CCR cum se analizeaza proportionalitatea amenzii, practica ei e fusereala, pe langa practica CEDO sau CJUE.
    O amenda de 20% din venitul lunar NET al făptuitorului, nu este proporțională cu gravitatea infracțiunii respective Cauza C‑35/20
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=247057&pageIndex=0&doclang=RO&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=6542290

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD