« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua mondială a albinelor
20.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a albinelor este marcată, anual, la data de 20 mai.

A patra respectare a Zilei Mondiale a Albinelor va fi sărbătorită- în mijlocul unei pandemii încă în desfășurare- cu un eveniment virtual organizat de FAO pe 20 mai 2021 sub tema- “Bee engaged– Build Back Better for Bees”.

Evenimentul va solicita cooperare globală și solidaritate pentru a contracara amenințările pandemiei COVID-19 împotriva securității alimentare și mijloacelor de trai agricole, alături de prioritizarea regenerării mediului și a protecției polenizatorilor. Va fi un prilej de a crește gradul de conștientizare a modului în care toată lumea poate face o diferență pentru a sprijini, restabili și îmbunătăți rolul polenizatorilor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a albinelor este marcată, anual, la data de 20 mai.

Evenimentul virtual „Bee Engaged”, organizat de FAO cu sprijinul tehnic și financiar al Federației Internaționale a Asociațiilor Apicultorilor (Apimondia), Academiei Chineze de Științe Agricole (CAAS) și Asociației Științei Apicole din China (ASAC) și a Republicii Slovenia, marchează Ziua Mondială a Albinelor 2020 și se va concentra pe apicultură și bune practici adoptate de apicultori pentru a-și susține traiul, a furniza produse de calitate și servicii ecosistemice.

Pandemia recentă COVID-19 a avut un impact incontestabil asupra apiculturii și a mijloacelor de trai din sector. Evenimentul online va explora rolul apiculturii în sprijinirea comunităților rurale și îmbunătățirea securității alimentare și a nutriției în timpul acestei provocări.

Evenimentul va evidenția importanța albinelor și a apiculturii, inclusiv cunoștințe și practici tradiționale, utilizarea produselor și serviciilor derivate din albine și rolul acestora în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Alăturați-vă pe data de 20 mai între orele 12.00 și 13.30, vizitând pagina oficială FAO.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a albinelor este marcată, anual, la data de 20 mai.

În ultimii ani, potrivit unor studii efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc. Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.

Comisia Europeană a anunţat la 15 mai 2019, printr-un comunicat, că a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată „Salvaţi albinele! Protejarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea habitatelor pentru insecte în Europa” care să se concentreze asupra lansării unor obiective obligatorii precum: promovarea biodiversităţii drept obiectiv global al Politicii Agricole Comune; reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor, interzicerea pesticidelor nocive; reducerea efectivă a poluării cauzate de unele substanţe nutritive; stabilirea efectivă a unor zone de conservare; intensificarea cercetării şi a monitorizării şi îmbunătăţirea educaţiei, potrivit unui comunicat.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială a albinelor este marcată, anual, la data de 20 mai.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017 și are scopul de a atrage atenţia asupra importanţei albinelor pentru umanitate.

Studiile efectuate de ONU şi de „International Union for the Conservation of Nature” arată că populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice.

Slovenia a propus sărbătorirea Zilei Mondiale a Albinelor în luna mai, când albinele din emisfera nordică sunt cele mai active și încep să se reproducă. Aceasta este și perioada în care nevoia de polenizare este cea mai mare. În emisfera sudică este toamna, un timp pentru recoltarea produselor de albine și zile și săptămâni de miere. Ziua aleasă, 20 mai, este, de asemenea, ziua de naștere a lui Anton Janša (1734-1773), un pionier al apiculturii moderne și unul dintre cei mai mari experți în acest domeniu în zilele lui. A fost primul profesor de apicultură modern, oriunde în lume, numit de împărăteasa Maria Tereza ca profesoară permanentă la noua școală de apicultură din Viena.

Dejan Židan, șef al proiectului Ziua Mondială a Albinelor și vicepremierul Republicii Slovenia, țara care a propus proclamarea Zilei Mondiale a Albinelor la ONU: „După trei ani de eforturi, atât în ​​ceea ce privește procedurile oficiale ale ONU, cât și în ceea ce privește procesul intensiv de informare a țărilor din întreaga lume, am reușit cu această inițiativă. Importanța albinelor pentru dezvoltarea durabilă și viitorul omenirii, în general, s-a reflectat în ceea ce privește importanța albinelor pentru lume și pentru umanitate, sprijinul consensual acordat rezoluției.”

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Internațional, Legal Days, UNIVERSITARIA, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD