Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a albinelor
20.05.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA


Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a albinelor este marcată, anual, la data de 20 mai.

În ultimii ani, potrivit unor studii efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc. Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.

Comisia Europeană a anunţat la 15 mai 2019, printr-un comunicat, că a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată „Salvaţi albinele! Protejarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea habitatelor pentru insecte în Europa” care să se concentreze asupra lansării unor obiective obligatorii precum: promovarea biodiversităţii drept obiectiv global al Politicii Agricole Comune; reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor, interzicerea pesticidelor nocive; reducerea efectivă a poluării cauzate de unele substanţe nutritive; stabilirea efectivă a unor zone de conservare; intensificarea cercetării şi a monitorizării şi îmbunătăţirea educaţiei, potrivit unui comunicat.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea 

2018: Ziua mondială a albinelor este marcată, anual, la data de 20 mai.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017 și are scopul de a atrage atenţia asupra importanţei albinelor pentru umanitate.

Studiile efectuate de ONU şi de „International Union for the Conservation of Nature” arată că populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice.

Slovenia a propus sărbătorirea Zilei Mondiale a Albinelor în luna mai, când albinele din emisfera nordică sunt cele mai active și încep să se reproducă. Aceasta este și perioada în care nevoia de polenizare este cea mai mare. În emisfera sudică este toamna, un timp pentru recoltarea produselor de albine și zile și săptămâni de miere. Ziua aleasă, 20 mai, este, de asemenea, ziua de naștere a lui Anton Janša (1734-1773), un pionier al apiculturii moderne și unul dintre cei mai mari experți în acest domeniu în zilele lui. A fost primul profesor de apicultură modern, oriunde în lume, numit de împărăteasa Maria Tereza ca profesoară permanentă la noua școală de apicultură din Viena.

Dejan Židan, șef al proiectului Ziua Mondială a Albinelor și vicepremierul Republicii Slovenia, țara care a propus proclamarea Zilei Mondiale a Albinelor la ONU: „După trei ani de eforturi, atât în ​​ceea ce privește procedurile oficiale ale ONU, cât și în ceea ce privește procesul intensiv de informare a țărilor din întreaga lume, am reușit cu această inițiativă. Importanța albinelor pentru dezvoltarea durabilă și viitorul omenirii, în general, s-a reflectat în ceea ce privește importanța albinelor pentru lume și pentru umanitate, sprijinul consensual acordat rezoluției.”

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate