Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Mandat european de arestare. Motiv de refuz. Recunoaștere hotărâre

21.05.2018 | Adrian ŞANDRU
Abonare newsletter
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul respingerii executării mandatului european de arestare în baza dispozițiilor art. 98 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 302/2004, reținându-se ca temei atât refuzul persoanei solicitate de a executa pedeapsa în statul solicitant, recunoașterea hotărârii penale străine de condamnare se face, pe cale incidentală, de instanța de judecată în fața căreia procedura executării mandatului european de arestare este pendinte. În cazul în care autoritatea judiciară română de executare a recunoaște hotărârea penală străină de condamnare, mandatul de executare a pedepsei se emite la data pronunțării hotărârii prevăzute la art. 107.

În speță, Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că aplicând dispozițiile art. 98 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 302/2004 și dând eficiența refuzului persoanei solicitate de a fi transferat în statul solicitant pentru a executa pedeapsa de 4 ani închisoare aplicată de Judecătoria nr. 1 din Manresa (Barcelona – Spania), definitivă prin Hotărârea nr. 415/2012 aplicată condamnatului A. pentru infracțiunea de furt calificat prevăzută de art. 228 și art. 229 alin. (1) lit. d) și alin. (2) lit. b) C. pen., instanța fondului trebuia să facă aplicarea dispozițiilor art. 98 alin. (3) din Legea nr. 302/2004, însă Curtea s-a limitat a arăta că există posibilitatea aplicării procedurii recunoașterii hotărârii de condamnare în România, cu toate consecințele care ar decurge dintr-un astfel de act. (Decizia nr. 1269 din 25 decembrie 2017 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect mandatul european de arestare)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week