Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Traiul într-o altă dimensiune
07.06.2018 | Stan TÎRNOVEANU

JURIDICE - In Law We Trust
Stan-Tîrnoveanu

Stan-Tîrnoveanu

Ce aș vrea să spun este ceva poate legat un pic de istoria titlului executoriu înscris sub semnătură privată, contractul de credit. Istoria începe cred că de la art. 79 din Legea nr. 56/96 cu referire la activitatea bancară. Atunci, pentru prima dată, a apărut un alt înscris care are valența de titlu executoriu pe lângă titlul de credit încheiat în forma autentică. Avea și o logică instituția la momentul respectiv, pentru că somația de plată, ordonanța de plată ca vehicule juridice nu existau. Și s-a făcut o analiză foarte clară la momentul respectiv, că în momentul în care un contract de credit devine titlu executoriu, toate costurile cu privire la creanță și recuperarea creanței se reduc substanțial. Și s-a avut în vedere în primul rând faptul că totuși costurile acestea cineva le suporta în final. Costurile vor fi suportate în final de cine? Debitorii, pentru că este un contract real până la urmă, și, în realitatea împrumutului, nu poate fi contestat în mod rezonabil. Și atunci costurile nu au de ce a fi încărcate pe debitor. S-a mai avut în vedere faptul că activitatea de creditare la momentul acela și acum se consideră că este o activitate foarte importantă din perspectiva economiei.

Viața ne face să înțelegem că lucrurile se schimbă în mod dramatic, se fac plăți de pe telefon și se primesc plăți pe telefon, se fac comenzi pe telefon. Începem să trăim într-o altă dimensiune decât cea tradițională, înscris, semnătură privată în care am semnat, am pus amprenta. Și atunci însăși Codul civil, după părerea mea, pornește de la o realitate adaptându-se la anumite realități pentru că avem directivele cu privire la comerțul electronic, semnătura electronică, și, automat, a trebuit să acceptăm această realitate. Țin minte că în literatura din 1979 era o discuție în Franța, nu mai țin minte autorul, apărea colecția aceea roz în care se punea în discuție posibilitatea sau cât de mult poate fi denaturat un înscris care conservă o realitate faptică pe un suport electronic. Având în vedere acest lucru, vine art. 266 care spune: „Înscrisul pe suport electronic este admis ca probă în aceleași condiții ca înscrisuri pe suport de hârtie dacă îndeplinește cerința prevăzută de lege.” Și de aici începe să apară problema. Și înțeleg că din punct de vedere al motivării și disputei care există în ce măsură ai suport pe hârtie, pentru că dacă n-avem o discuție cu privire la contractul de credit încheiat în formă materială fizică, automat n-ar trebui să avem o discuție decât din perspectiva aceasta. Dacă raportăm la 266, poți să ai un înscris pe suport informativ, adică ai certitudinea celor care au acceptat, care au convenit cu privire la o anumită formă în înscrisuri.

Cert este că orice decizie se va lua într-un final până se va ajunge la un recurs în interesul legii, tot apărând soluții contradictorii, orice decizie trebuie să avem în vedere dacă vrem să gândim un management al situației de fapt și încărcarea instanțelor. Dacă nu consideri că poate fi încuviințată executarea silită pe un asemenea document, înscris, cum spune chiar Codul de procedură, automat lucrurile vor translata spre o altă procedură simplă, somația de plată. Cred că privind din perspectiva avocaturii s-ar putea să fie un lucru benefic, se vor mai dezvolta anumite activități, vor apărea proceduri de maniera aceasta destul de simplificat în care nu poți contesta în mod rezonabil.

Av. Stan Tîrnoveanu,
Senior Partner ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Este titlu executoriu contractul încheiat online între IFN și debitor?, ediția 190, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.