Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Decizia CCR nr. 369/2017 a bulversat, la propriu, tot ceea ce înseamnă trimiterea dosarelor în căile de atac
30.05.2018 | Mădălina AFRĂSINIE

Mădălina Elena Afrăsinie

Mădălina Elena Afrăsinie

Adevărul este că Decizia nr. 369/2017 pronunțată de Curtea Constituțională a României a bulversat la propriu tot ceea ce înseamnă trimiterea dosarelor în căile de atac. Și vorbesc în cunoștință de cauză, deoarece ca președinte de secție, avizez înaintarea dosarelor în căile de atac, adică am și atribuții administrative pe lângă cele de judecată. Și suntem în punctul în care, recunosc, nu mai știu la acest moment dacă să le trimit la Înalta Curte sau să le trimit direct la Curtea de Apel, sondând practica celorlalți curți de apel din țară.

Sunt curți de apel care trimit, ca și secția pe care o conduc, direct la Înalta Curte dosarele în recurs și sunt curți de apel care își păstrează dosarele, considerând că sunt competente să soluționeze recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunțate de tribunale ca instanță de apel. Aștept cu maxim interes hotărârea de dezlegare a Înaltei Curți cu privire la interpretarea art. 27, întrucât, de fapt, de aici este „Cuiul lui Pepelea”. De aici au plecat toate și în ceea ce privește adminisibilitatea și în ceea ce privește competența de soluționare a recursurilor în condițiile în care sunt foarte multe texte de lege, inclusiv în Legea nr. 304 care încearcă să ierarhizeze instanțele în privința căilor de atac. În mod sigur, ICCJ va lămuri această situație.

Eu îmi păstrez opinia că până la momentul apariției hotărârii, Înalta Curte este cea care trebuie să soluționeze recursurile împotriva deciziilor pronunțate de tribunale ca instanța de apel. Dispozițiile legale din Cod, care atribuie competențe de soluționare a recursurilor curților de apel fiind limitativ prevăzute de lege, și, știm foarte bine, art. 53 care stabilește cine judecă, respectiv curtea de apel este pe art. 64 alin. (4) necompetența generală a instanțelor, cauzele sunt limitativ prevăzute de lege și stabilește când anume judecă curtea de apel.

Judecător Mădălina Afrăsinie
Președinte Secția a VI-a civilă, Tribunalul București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Competența de judecată și admisibilitatea recursului în unele litigii de drept bancar și reflecții pe marginea unor modificări viitoare în legislația viitoare, ediția 189organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.