Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua internațională a copiilor dispăruți
25.05.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a copiilor dispăruți este marcată, anual, la data de 25 mai.

Ministerul afacerilor interne a transmis următorul comunicat de presă:

Cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Copilului marcăm o zi plasată într-un registru trist, Ziua Internațională a copiilor dispăruți.

Tragedia dispariției unui copil este de neconceput, nu doar pentru cei apropiați, ci pentru întreaga comunitate.

Tocmai de aceea este crucial să ne protejăm copiii și viitorul, iar Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile responsabile, se află în prima linia în această luptă pentru salvarea de vieți.

La nivelul Poliției Române, există legislație adaptată conform cerințelor europene și tratatelor internaționale, iar mecanismele de reacție sunt bine delimitate, prin sisteme realizate să răspundă oricăror provocări.

În acest sens, apreciez munca profesioniștilor, care demonstrează motivare, implicare și atitudine umană în fiecare caz pe care îl au de gestionat.

Evaluarea unei situații, fără a subestima sau minimaliza evenimentul sau fără a exagera sau reacționa excesiv, având în față oameni sub efectul unei emoții puternice, confirmă valoarea și importanța acțiunilor. Toate acestea sub presiunea timpului!

Fiecare situație este unică și diferită, tocmai de aceea reacția trebuie văzută și evaluată separat, astfel încât să avem cele mai profesioniste abordări.

Un rol deosebit de important îl are societatea civilă, prin toți actorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor adevărate drame umane.

Munca de prevenire și informare are, de asemenea, un rol esențial în astfel de situații, în special pentru că analiza statistică a datelor înregistrate, coroborat cu partea de anchetă socială, conturează viziunea de interior asupra acestor fapte.

Suntem datori să veghem la siguranța copiilor noștri, avem o responsabilitate enormă față de întreaga comunitate pentru că suntem garanți ai respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a copiilor dispăruți este marcată, anual, la data de 25 mai.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a copiilor dispăruți este marcată, anual, la data de 25 mai.

Organizația non-profit „Salvații copiii” a transmis următorul mesaj:

În decursul ultimului an (30 aprilie 2019 – 20 mai 2020), au fost înregistrate 6.475 de sesizări pentru minori care au dispărut de acasă, un bilanț dramatic, în condițiile în care 192 au vârste până la 10 ani, 1.623 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.660 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.

În peste 95% din sesizările de dispariții este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. În 40% dintre acestea, este vorba de plecări voluntare din centre, în vreme ce în cazul familiilor se înregistrează un procent de 60% de plecări intenționate. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

În aceeași perioadă ca cea menționată mai sus 6.742 de minori au fost găsiți, dintre care:
– 207 cu vârste până la 10 ani;
– 1.711 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani;
– 4.824 mai mari de 14 ani.

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (sectoarele 1-6); I.P.J. Constanta, I.P.J. Iași și I.P.J. Bistrița-Năsăud.

În ultimii 5 ani numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări și azi sunt 6.475 de sesizări.

UN COPIL DISPARE LA FIECARE DOUĂ MINUTE, ÎN EUROPA

Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruţi, astfel că la fiecare două minute este raportată dispariția unui copil.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

De Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, care este marcată în 25 mai, Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra situaţiilor de risc în care pot ajunge copiii care pleacă de acasă sau din centre.
În acest sens, organizaţia realizează întâlniri regulate cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

Mesajul „Fuga de acasă este o capcană, nu un refugiu!” este unul esenţial şi este nevoie de un efort susținut pentru a avertiza asupra situaţiilor de risc în care copiii şi adolescenţii lipsiţi de sprijin, pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranţei şi vieţii lor.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a copiilor dispăruți este marcată, anual, la data de 25 mai.

2018: Ziua internațională a copiilor dispăruți este marcată, anual, la data de 25 mai, proclamată de președintele S.U.A. Ronald Reagan în 1983.

Proclamarea a urmat dispariția în 1979 a unui băiat de șase ani, Etan Patz, în drum spre școală din New York. Cazul a generat indignare larg răspândită, iar îngrijorarea pentru copiii dispăruți a crescut în întreaga națiune.

În fiecare an, tot mai multe state din lume marchează Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi pentru a atrage atenţia asupra nevoii unor măsuri coordonate privind protecţia copiilor vulnerabili.

25 mai este cunoscută astăzi drept Ziua Disparurilor Copilului, având ca emblemă floarea nu-mă-uita (numele vine din spațiul german, unde, mulți bărbați au ochii de culoare albastră, iar femeile purtau la piept aceste flori, ca mod de a-și aminti de iubiții lor). În 2001, 25 mai a fost pentru prima dată recunoscut oficial ca Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți (IMCD), datorită efortului comun al ICMEC, Missing Children Europe și al Comisiei Europene.

În România dispar în fiecare an, în medie, 3.000 de copii şi îngrijorează procentul extrem de ridicat de copii care părăsesc domiciliul de bunăvoie, cele mai expuse sunt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă, între 13 şi 17 ani.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO