Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua europeană a parcurilor naționale
24.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua europeană a parcurilor naționale este marcată, anual, la data de 24 mai.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis următorul mesaj:

La data de 24 mai sărbătorim Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale.

Tema de anul acesta a Zilei Europene a Parcurilor Naţionale este „Noi suntem natura. Regândim. Restaurăm. Reconectăm” și aduce în prim-plan responsabilitatea pe care o avem față de parcurile naționale și biodiversitate.

Prin cele două direcții recente de acțiune, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor contribuie la conservarea biodiversității din parcurile naționale:

1. MMAP dorește creșterea nivelului de nonintervenție în parcurile naționale și naturale, până la nivelul minim de 75%, conform recomandărilor Uniunii Europene și IUCN.
Astfel, prima arie protejată care beneficiază de creșterea suprafețelor strict protejate este Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Acesta este unul dintre cele 13 parcuri naționale ale României, unde se suprapun aproape toate tipurile de arii protejate pe care le are România, având o valoare inestimabilă UNESCO.

2. A doua direcție de acțiune o reprezintă investițiile prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), care contribuie la tranziția verde și sprijină obiectivele României privind decarbonizarea și tranziția energetică.
Măsurile de sprijinire a obiectivelor privind schimbările climatice prevăzute în PNRR se ridică la aproximativ 12 miliarde euro, respectiv 41% din suma totală alocată prin plan.

MMAP gestionează 4 componente:
– Managementul apei, cu un buget de 1,462 miliarde de euro
– Păduri și protecția biodiversității, cu un buget de 1,173 miliarde de euro
– Managementul deșeurilor, cu un buget de 1,239 miliarde de euro
– Digitalizare în domeniul mediului, cu un buget de 51 milioane de euro.

Componenta Păduri și protecția biodiversității dispune de un buget de peste 800 milioane de euro pentru creșterea suprafeței de pădure din România, înființarea de noi pepiniere forestiere, lucrări de reducere a riscurilor generate de viiturile torențiale și elaborarea Strategiei Forestiere Naționale, precum şi alte 370 milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitate sau pentru protejarea pajiştilor cu înaltă valoare genetică.

***

Tema 2022: Noi suntem natura. Regândim. Restaurăm. Reconectăm

Ce am fi noi fără natură? Face parte din însăși ființa noastră. Depindem de ea pentru sănătatea noastră mentală și fizică, pentru producția noastră de alimente, pentru aerul pe care îl respirăm… Cu toate acestea, relația noastră cu natura este dezechilibrată. Ca urmare, pierdem nu doar zonele naturale, ci și sentimentul de apartenență.

De aceea este timpul să ne regândim, să restaurăm și să ne reconectăm cu natura! Este exact ceea ce vă cerem să faceți în această Zi Europeană a Parcurilor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua europeană a parcurilor naționale este marcată, anual, la data de 24 mai.

Tema pentru 2021: Parcuri- generația următoare

2020 a fost un an care a creat mari provocări pentru parcurile din întreaga Europă. De la lipsa vizitatorilor la aglomerație de vizitatori, de la inundații la secete și de la specii invazive la scăderea biodiversității- provocările sunt numeroase. Cu toate acestea, dacă există un lucru pe care îl putem învăța de la natură, este că pentru a supraviețui trebuie să ne adaptăm.

COVID-19 a subliniat, încă o dată, nevoia Europei de spații verzi. Planul european de redresare UE de nouă generație promite să construiască o Europă mai bună, mai ecologică și mai rezistentă. EUROPARC este convinsă că parcurile și zonele protejate trebuie să fie implicate în discuții despre viitor și să se lucreze din greu la soluții eficiente pentru a asigura o Europă mai sigură și mai durabilă.

Deci, ce ați învățat din provocările pe care le-a scos la iveală 2020? Și ce înseamnă acest lucru pentru viitorul parcurilor? Pe scurt, cum arată următoarea generație de parcuri? Aceasta este ceea ce dorim să descoperim și să sărbătorim cu ocazia Zilei europene a parcurilor din acest an!

Este timpul să reactualizați și să regândiți ce oferă parcurile, să vă adaptați la noi metode de comunicare, noi infrastructuri și noi vizitatori. Desigur, atunci când ne gândim la următoarea generație de parcuri, implicarea tinerilor este absolut esențială- pentru toate nivelurile de gestionare a parcurilor. La urma urmei, ei sunt următoarea generație de profesioniști în natură. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că tema Următoarea generație nu se limitează doar la tineri! Pot fi noi moduri de lucru, schimbări în management sau adaptări din cauza crizei provocate de COVID: simțiți-vă liberi să fiți creativi!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua europeană a parcurilor naționale este marcată, anual, la data de 24 mai.

Tema pentru 2020: Parcuri sănătoase, oameni sănătoși!

Când Federația EUROPARC a decis anul trecut că „Parcuri sănătoase, oameni sănătoși” va fi tema pentru Ziua europeană a parcurilor din 2020, nu am fi crezut niciodată că acest lucru va fi relevant. Ceea ce știam, însă, este că relația pozitivă cu natura este importantă pentru sănătatea umană. Poate crea bună stare, preveni problemele de sănătate publică și poate promova un stil de viață activ.

Parcurile și zonele protejate au o misiune importantă care leagă oamenii cu natura! Parcurile nu numai că ne protejează resursele naturale valoroase, dar oferă rezultate pozitive pentru sănătate. Contactul cu natura este esențial pentru sănătatea umană, iar într-o Europă din ce în ce mai urbanizată, trebuie să creăm mai multe oportunități pentru cetățeni să se conecteze și să exploreze în aer liber … Contactul pozitiv cu natura se dovedește a crea bună stare și a promova stiluri de viață active!

În 2020, Zilele europene ale parcurilor vor evidenția legătura dintre natură și sănătatea umană. Oamenii sănătoși au nevoie de parcuri sănătoase! Din cauza situației speciale pe care europenii o trăiesc în prezent, Ziua europeană a parcurilor va avea loc ONLINE! Organizarea de evenimente la fața locului se va dovedi dificilă în acest an. Cu toate acestea, putem încă încânta, informa și aminti oamenilor despre valoarea parcurilor lor într-un format digital. Pentru această ocazie, am creat hashtag-ul #ParksForHealth.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua europeană a parcurilor naționale este marcată, anual, la data de 24 mai.

Temă pentru 2019: „Comorile noastre naturale.”

În România, primul parc național a fost înființat în anul 1935, pe data de 22 martie, la insistențele profesorului Alexandru Borza, care în 1933 spunea: “Retezatul este, din toate punctele de vedere, geologic și geografic, botanic și zoologic, precum și ca rezervație de vânătoare, un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii.” 

La nivel european, această zi este marcată prin acțiuni de ecologizare și plantare de copaci, dar și prin evenimente mai ample de informare sau conferințe cu privire la situația parcurilor naționale europene.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua europeană a parcurilor naționale este marcată, anual, la data de 24 mai.

Sediul materiei: La împlinirea a 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909) și la inițiativa Federaţiei EUROPARC s-a decis sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale.

Tema pentru 2018: „Call for a joint celebration with the European Year of Cultural Heritage.”

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti