Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

Întrebare preliminară cu privire la protecția consumatorului de credit și adaptarea contractului la situația financiară a acestuia. UPDATE: Hotărârea CJUE (dreptul Uniunii nu se opune)
07.06.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

07 iunie 2019: Curtea declară:

1) Articolul 5 alineatul (6) din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului trebuie interpretat în sensul că nu se opune unei reglementări naționale cum este cea în discuție în litigiul principal, care impune creditorilor sau intermediarilor de credit obligația de a identifica, în cadrul contractelor de credit pe care le oferă în mod uzual, tipul și cuantumul creditului cele mai bine adaptate, ținând cont de situația financiară a consumatorului la data încheierii contractului și de scopul creditului.

2) Articolul 5 alineatul (6) și articolul 8 alineatul (1) din Directiva 2008/48 trebuie interpretate în sensul că nu se opun unei reglementări naționale cum este cea în discuție în litigiul principal, care impune creditorului să se abțină de la încheierea unui contract de credit în cazul în care nu poate estima în mod rezonabil, în urma controlului bonității consumatorului, că acesta din urmă va fi în măsură să respecte obligațiile care decurg din contractul preconizat.

:: hotărârea CJUE

***

18 februarie 2019: Avocatul general, doamna Kokott, propune:

1) L’article 5, paragraphe 6, de la directive 2008/48 ne fait pas obstacle à une réglementation nationale, telle que celle prévue à l’article 15, paragraphe 1, de la loi belge relative au crédit à la consommation, selon laquelle le prêteur et l’intermédiaire de crédit sont tenus de rechercher, dans le cadre des contrat de crédits qu’ils offrent habituellement ou pour lesquels ils interviennent habituellement, le type et le montant du crédit les mieux adaptés, compte tenu de la situation financière du consommateur au moment de la conclusion du contrat et du but du crédit.

2) Ni l’article 5, paragraphe 6, ni l’article 8, paragraphe 1, de la directive 2008/48 ne fait obstacle à une disposition de droit national, telle que celle prévue à l’article 15, paragraphe 1, de la loi belge relative au crédit à la consommation, selon laquelle le prêteur ne peut conclure un contrat de crédit que si, compte tenu des informations dont il dispose ou devrait disposer, il doit raisonnablement présumer que le consommateur sera en mesure de faire face aux obligations qui lui incombent en vertu du contrat de crédit.

:: concluzii AG

***

22 mai 2018: Judecătorul belgian se întreabă – și el – cu privire la protecția consumatorului de credit și adaptarea contractului la situația financiară a acestuia (C-58/18).

Situația de fapt:
1. materii UE: protecția consumatorului și apropierea legislațiilor;
2. legislație națională care prevede că creditorul și intermediarul de credit trebuie să identifice, în cadrul contractelor de credit pe care le oferă în mod uzual sau pe care le intermediază în mod uzual, tipul creditului și cuantumul creditului cele mai adaptate, ținând cont de situația financiară a consumatorului la momentul încheierii contractului și de scopul creditului;
3. acestă legislație urmărește să se stabilească o obligație generală a creditorului sau a intermediarului de credit de a identifica creditul cel mai adaptat pentru consumator, care nu se regăsește în textul directivei menționate (consideră instanța de trimitere);
4. de asemenea, legislația respectivă stabilea că un creditor nu poate încheia un contract de credit decât dacă, ținând cont de informațiile de care dispune sau de care ar trebui să dispună, în special pe baza consultării Centralei creditelor acordate particularilor și pe baza informațiilor adiacente, trebuie să considere în mod rezonabil că consumatorul va putea respecta obligațiile care decurg din contract, instanța de trimitere considerând că astfel se impune obligația creditorului de a se pronunța  el însuși asupra oportunității eventualei încheieri a contractului de credit în locul consumatorului;
5. necesitatea de a afla dacă dreptul UE incident se opune unei astfel de legislații;
6. dacă nu se opune, necesitatea de a mai afla și dacă dreptul UE incident trebuie interpretat în sensul că ar obliga în orice situație creditorul și intermediarul de credit să evalueze în locul consumatorului oportunitatea încheierii unui contract de credit;
7. cauza este în primă instanță.

Dispoziții invocate a fi incidente:
1. Articolul 5 alineatul (6) din Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori
versus
2. articolul 15 primul paragraf din Legea privind creditul de consum (în prezent abrogat și înlocuit cu articolul VII.75 din Codul de drept economic).

dr. Mihaela Mazilu-Babel

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.