Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeană. Rapoarte de convergență pe 2018
24.05.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 23 mai 2018, Comisia Europeană a publicat Raportul de convergență pe 2018, document care are în vedere evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în direcția adoptării monedei euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Raportul de convergență pe 2018 vizează șapte state membre, respectiv: Bulgaria, Croația, Polonia, Republica Cehă, România, Suedia și Ungaria. Cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei, care au primit derogări în acest sens, toate statele membre sunt obligate să adopte moneda euro.

Raportul de convergență întocmit de Comisia Europeană este publicat concomitent cu Raportul de convergență întocmit de Banca Centrală Europeană. Cele două rapoarte sunt întocmite independent și publicate în paralel.

În ceea ce privește România, raportul a concluzionat că aceasta îndeplinește în prezent unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, și anume criteriul legat de finanțele publice. În schimb, România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de cursul de schimb și de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislația din această țară nu este compatibilă în întregime cu TFUE.

În acest context, Comisia a publicat și rezultatele unui sondaj Eurobarometru în conformitate cu care sprijinul pentru aderarea la zona euro în statele membre care nu fac parte din aceasta și care fac obiectul raportului de convergență este cu 4 puncte procentuale mai mare decât anul trecut, și anume de 51 %. Sondajul Eurobarometru poate fi consultat aici.

:: Raportul de convergență al CE
:: Raportul de convergență al BCE

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti