Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR. Scrisoare ref. participarea avocaților la perfecționarea procesului legislativ


23.05.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 23 mai 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat scrisoarea adresată deputatului Florin Iordache, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției privind participarea avocaților la perfecționarea procesului legislativ prin implicarea efectivă în procedurile inițiate pentru promovarea legilor.

Text integral:

„Către domnul deputat Florin Iordache, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției

Având în vedere conlucrarea instituțională tradițională dintre Senatul României și Camera Deputaților, pe de o parte și Uniunea Națională a Barourilor din România pe de altă parte, consecvenți principiului potrivit căruia avocații pot sprijini perfecționarea procesului legislativ prin implicarea efectivă în procedurile inițiate pentru promovarea legilor, în ședința Comisiei Permanente a UNBR din 11-12 mai 2018 s-a analizat activitatea desfășurată de reprezentanții desemnați de profesie pentru a participa la lucrările Comisiei speciale constituită de Parlamentul României pentru perfecționarea legislației din domeniul justiției.

Comisia Permanentă a UNBR a constatat că este în imposibilitate de a asigura dezbaterea efectivă a propunerilor legislative atât între membrii acesteia cât și, mai ales, prin avocați, membri ai barourilor, astfel încât au fost frecvente situațiile în care participanții desemnați să participe la lucrările Comisiei speciale au declarat că opiniile și propunerile făcute sunt „în nume personal” și nu ”în numele instituției UNBR”, cum ar fi normal.

Pentru a asigura posibilitatea implicării tuturor avocaților interesați în perfecționarea legislației ce face obiectul de activitate al Comisiei speciale, Comisia Permanentă a UNBR a decis să solicite tuturor membrilor Consiliului UNBR și decanilor barourilor să procedeze la diseminarea informațiilor comunicate de Comisia specială către UNBR privind stadiul activității Comisiei și să permită oricărui membru al Consiliului UNBR, ales de Congresul avocaților, să participe la activitățile Comisiei, pe baza atestărilor emise de Conducerea executivă a UNBR și să asigure remunerația corespunzătoare și, când este cazul, cheltuielile de deplasare și de cazare a membrilor Consiliului UNBR care, în raport de specializarea pe care o au și disponibilitățile oferite de încărcătura profesională, doresc să participe la ședințele Comisiei.

Vă anexăm emailul prin care am transmis hotărârea Comisiei Permanente către membrii Consiliului UNBR (decani de barouri, reprezentanți ai barourilor aleși de Congresul avocaților), la 14 mai 2018.

Până în prezent la UNBR s-a înregistrat numai solicitarea domnului consilier av. Ionel Hașotti de a participa la ședințele Comisiei speciale, când este planificată dezbaterea modificărilor Codului de procedură penală.

Vă asigurăm, Domnule Președinte, de disponibilitatea Conducerii executive a UNBR de a pune la dispoziția Comisiei puncte de vedere scrise cu privire la chestiunile puse în discuție în legătură cu care există specializare profesională a celor care desfășoară activitatea de conducere curentă a UNBR.

Cu considerație,
Av. Gheorghe Florea
Președintele UNBR”

:: Scrisoarea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro