Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept penal, Flux informații, Sistemul judiciar

FSANP solicită demiterea ministrului Justiției

24 mai 2018 | JURIDICE.ro

Joi, 24 mai 2018, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis următoarele, potrivit unui comunicat al cărui text în redăm integral: „Mandatul Toader la Justiție: mai mulți infractori pe străzi, zero reformă. 10 motive pentru care Tudorel Toader ar trebui demis.

Azi, 24 mai 2018, începând cu ora 07.45, vom fi în fața Ministerului Justiției pentru declarații în legătură cu practicile abuzive ale ministrului Tudorel Toader care, după ce i-am cerut demisia pentru incompetență, ne discriminează și încearcă să ne elimine din cadrul de dialog social.

Asta explică de ce Ministerul Justiției a anunțat o întâlnire cu sindicatele reprezentative pentru 24 mai 2018, în intervalul orar 08.00 – 10.00, refuzând să invite și organizația noastră, declarată reprezentativă prin sentință definitivă și irevocabilă de către Tribunalul București, după verificarea îndeplinirii condițiilor legale.

Insistăm, deci, cu solicitarea ca Tudorel Toader să fie demis din funcția de ministru al justiției, chiar dacă nu ne facem iluzii că se va întâmpla curând. Pentru un Guvern pentru care uzul limbii române este o provocare, discuțiile despre etică și profesionalism sunt deja limbi străine. Motive pentru demitere, însă, sunt destule. Astfel:

1. I-am cerut ministrului Justiției să rezolve problemele sistemului penitenciar și i-am propus și soluții, după ce la primele proteste ale personalului a constatat că există penitenciare și s-a și deplasat rapid la cel mai apropiat pentru o sesiune foto. Au mai fost ceva vizite, și cam atât. Nici măcar una dintre cele 12 probleme n-a fost rezolvată.

2. Ulterior, când a devenit evident că ministrul justiției subminează penitenciarele deși vorbește despre modernizare, l-am criticat pentru reducerea la jumătate a investițiilor, obligarea angajaților la muncă fără plată și blocarea sistematică a proiectelor de dezvoltare la stadiul de propunere.

3. Când au fost încercări de dezinformare am fost nevoiți să-l corectăm pe ministrul Toader. A încercat și încearcă să ascundă efectele negative ale recursului compensatoriu, o grațiere mascată, de care au beneficiat deja câteva mii de infractori, care deja au început să revină în penitenciare.

4. Deși a încercat să nege ulterior sumele avansate, lucrează la un proiect scandalos de premiere a infractorilor cu câte 5 – 8 Euro pentru fiecare zi de detenție. Totalul efortului financiar pentru bugetul de stat va fi de peste 500 de milioane de Euro. Victimele nu primesc nicio despăgubire.

5. L-am contrazis și când a încercat sa dezinformeze în legătură cu evacuarea unor corpuri de clădire din penitenciare. Știa că acestea riscă să se prabușească în timp ce dânsul se ocupă de corespondență acoperitoare cu șefii de la penitenciare. Cele 22 de lucrări “in executie”, dintr-o lista de 137 de pretinse investiții, sunt 12 in realitate.

6. Șefii penitenciarelor au fost vasalizați efectiv prin blocarea tuturor concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere, unele anunțate încă din decembrie 2016. Numirile s-au făcut pe câte șase luni, ministrul prelungindu-le personal celor care s-au dovedit ascultători. Ceilalți au fost înlăturați din funcții fără nicio explicație.

7. Statutul polițistului de penitenciare l-a negociat de unul singur confundând dialogul social cu deciziile unilaterale prin care a respins majoritatea propunerilor sindicale. Motiv pentru care am și dezavuat recent încercarea de a frauda încă o dată dialogul social, ministrul pretinzând în declarații publice că ar avea acordul sindicatelor pe acest proiect.

8. L-am criticat pe ministrul Toader pentru că a mușamalizat cazurile de corupție de la Poarta Albă, unde șefi dovediți în urma unor controale că au favorizat infractori-vip oferindu-le condiții mai bune și facilitându-le liberarea anticipată, au fost păstrați în continuare în funcții și ajutați să se pensioneze.

9. Ministrul Justiției a promis plata orelor suplimentare pentru angajații din penitenciare. Nu s-a ținut de cuvânt, deși s-a angajat acum 6 luni că problema se rezolvă în 2 săptămâni. În continuare, cele peste 1 milion de ore suplimentare sunt neplătite, iar plata pentru viitor e incertă. A mai promis și dialog „în fiecare luni, a fiecărei luni”. A uitat rapid.

10. Ministrul Justiției ne discriminează pentru că avem o poziție activă în apărarea și promovarea drepturilor și intereselor profesionale ale membrilor noștri de sindicat și pentru că am contestat deciziile politice privind premierea infractorilor și grațierea mascată. Ceea ce vom continua să facem.

Lista poate continua. Ne oprim însă aici. Un ministru care s-a dovedit incapabil să gestioneze sistemul penitenciar refuză dialogul și, efectiv, încearcă să ascundă un dezastru. Avem câteva mii de infractori liberi pe stradă sub pretextul unei îmbunătățiri a condițiilor din penitenciare care nu se realizează decât la nivel declarativ.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică