« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua rezervistului militar
31.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua rezervistului militar este marcată, anual, în ultima zi din luna mai.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

În fiecare an, cu prilejul Zilei Rezervistului Militar, gândurile noastre de apreciere și respect se îndreaptă către toți compatrioții noștri care și-au pus întreaga activitate în slujba servirii Patriei, îndeplinind sarcinile specifice serviciului militar la cele mai înalte standarde de profesionalism.

Dragi rezerviști militari,

Prin competență, spirit de sacrificiu și loialitate, ați contribuit la prestigiul instituțiilor publice cu atribuții și responsabilități în domeniul securității și apărării țării.

Vă bucurați în continuare de o admirație publică considerabilă și, tocmai de aceea, sunteți esențiali pentru a încuraja, din postura în care vă aflați acum, tinerele generații să se alăture instituțiilor din sistemul național de securitate. Doar cei care au trăit deja ca militari activi pot reda cu fidelitate tinerilor care doresc să îmbrățișeze cariera de militar modul în care, alături de camarazii lor, vor experimenta un nivel unic de provocare și dezvoltare personală.

În același timp, servindu-le drept model, le puteți insufla valori și principii sănătoase de viață, precum încredere, respect, devotament, demnitate, onoare, disciplină, profesionalism și solidaritate.

Vă felicit pentru schimbările pozitive pe care le-ați făcut acolo unde v-ați desfășurat activitatea și vă mulțumesc pentru că, în ciuda rigorilor și încercărilor inerente serviciului militar, nu ați ezitat să faceți sacrificii și să rămâneți în slujba țării, promovând valorile naționale și tradițiile militare.

Vă doresc multă sănătate, bucurii și împliniri alături de familii!

La mulți ani!

***

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim azi Ziua Rezervistului Militar, prilej cu care sunt onorat să transmit cadrelor militare în rezervă și în retragere din Ministerul Afacerilor Interne și din întregul sistem de apărare, ordine publică și siguranță națională, cele mai bune gânduri și multă sănătate alături de cei dragi.

Sunteți modele demne de urmat atât pentru cei cu experiență care fac parte din instituția noastră, cât și pentru generațiile mai tinere care pășesc pe urmele dumneavoastră.

La ceas aniversar, respectul nostru profund se îndreaptă către dumneavoastră și vă prețuim pentru alegerea făcută în viață de a fi în slujba țării și a neamului românesc, pentru profesionalismul de care ați dat dovadă în carieră și pentru devotamentul pe care-l arătați permanent pentru uniformă și instituția noastră.

În calitate de Ministru al Afacerilor Interne vă mulțumesc pentru sacrificiile făcute, ca de altfel pentru întreaga activitate profesională pe care ați desfășurat-o în interesul țării și a instituției.

Îmi exprim întreaga apreciere față de tot ceea ce ați realizat de-a lungul anilor în activitatea dumneavoastră profesională și vă asigur de întreaga mea considerație.

La mulți ani, rezerviștilor militari!

***

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Îi sărbătorim astăzi pe rezerviștii militari, deopotrivă pe cei care au avut o carieră militară, dar și pe voluntari, toți cei care vin să completeze necesarul de militari ai Armatei României în caz de necesitate.

De cinci ani avem o nouă categorie de personal, cea a rezerviștilor voluntari, oameni care își doresc o carieră militară, dar care nu vor să se desprindă de cariera lor profesională. Avem nevoie de prospețimea ideilor lor, de dorința lor de a-și sluji țara, de expertiza cu care vin din viața civilă.

Seniorii, cei care au avut o carieră militară de zeci de ani în slujba țării, sunt și vor fi, întotdeauna, o sursă de inspirație pentru generațiile următoare, marea lor majoritate instruite și perfecționate chiar de ei.

Le datorăm respect pentru munca lor, pentru faptul că au dus înainte Armata Țării și au fost pregătiți să își îndeplinească misiunile. În continuare, ne bazăm pe experiența lor!

La mulți ani rezerviștilor militari!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua rezervistului militar este marcată, anual, în ultima zi din luna mai.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Aniversăm astăzi „Ziua Rezervistului Militar”, tradiție militară care ne oferă ocazia de a transmite prețuirea noastră pentru cei care au slujit cu abnegație, devotament și dăruire drapelul tricolor, de-a lungul carierei lor militare, construind și modernizând Armata României de astăzi.

Dragi rezerviști militari,

Prin misiunile pe care le-ați desfășurat cu succes, în țară și în diferite zone din lume marcate de conflict și instabilitate, ați sporit vizibilitatea și relevanța strategică a României în plan extern, devenind astfel veritabili ambasadori ai țării noastre.

De asemenea, aveți o contribuție esențială la conturarea României ca aliat credibil și important în cadrul Alianței Nord-Atlantice, ca participant activ în proiectele Uniunii Europene în domeniul apărării și ca partener strategic de încredere al Statelor Unite ale Americii.

Realizările dumneavoastră remarcabile au devenit repere înalte de profesionalism pentru colegii militari care vă urmează astăzi exemplul atât în țară, cât și în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, precum și în misiunile desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite în Africa.

Rolul dumneavoastră nu s-a încheiat însă la momentul trecerii în rezervă, ci continuă să fie unul important pentru Armata României și pentru societatea noastră.

Vă încurajez să vă implicați în continuare în domeniile de activitate în care experiența și cunoștințele dumneavoastră aduc valoare adăugată, precum formarea și instruirea tinerelor cadre militare sau promovarea în spațiul public a valorilor și tradițiilor militare.

Vă doresc multă sănătate!

La mulți ani!

De asemenea, și Asociația Ofițerilor în Rezervă a transmis un mesaj:

Se împlinește un deceniu de când, prin Hotărârea Guvernului nr. 467/2010 s-a reinstituit Ziua Rezervistului Militar, în ultima zi a lunii mai, ziua constituirii Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, în anul 1990, reînnoind astfel o tradiție întreruptă samavolnic de autoritățile comuniste în 1948. Prin acest document se recunoaște, încă o dată, importanța națională și socială a profesiei militare în general și a rezerviștilor, în special, care reprezintă o categorie socio-profesională distinctă, cu un statut bine definit în cadrul societății românești contemporane și include „orice persoană care deține grad militar în rezervă sau în retragere, respectiv soldați, gradați, subofițeri, maiștri militari, ofițeri și generali, indiferent de instituția publică din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională în care și-au desfășurat activitatea. De curând, în corpul rezerviștilor militari sunt incluși și rezerviștii voluntari, conform Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.

Cu acest prilej, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România transmite tuturor acelora care au servit Patria sub Drapelul Tricolor expresia recunoștinței pentru modul în care și-au respectat jurământul dat Țării și Națiunii, mulțumiri pentru cele realizate în carieră și urarea de sănătate și viață liniștită în viitor, iar celor care activează în Rezerva Armatei le adresăm îndemnul să nu uite niciodată că Patria rămâne crezul suprem.

La mulți ani, dragi camarazi !

Din păcate, aniversăm această zi într-un moment greu pentru cei care nu și-au uitat jurământul depus, când Rezerva Armatei și membrii ei sunt tratați cu indiferență și cu malițiozitate de către cei aleși prin vot să ne reprezinte. Constatăm cu durere și cu cea mai mare îngrijorare că Rezerva Armatei este depopulată, îmbătrânită și neinstruită, că programul de consolidare a acesteia prin introducerea profesiei de rezervist voluntar este un mare eșec și, peste toate, că asupra celor care și-au slujit țara timp de decenii, purtând cu onoare uniforma militară, se abat norii negrii ai unor decizii politico-financiare, prin care se încalcă și se confiscă drepturile de facto și de jure ale rezerviștilor, drept răsplată că au ales să iubească și să apere necondiționat Țara și Națiunea.

Prin toate acțiunile sale, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România va continua să militeze pentru solidaritate națională și socială, pentru consolidarea apărării naționale, pregătirea forțelor ei armate, active sau în rezervă și apărarea profesiei și drepturilor militarilor cu un singur scop: apărarea suveranității, a independenței și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale, așa cum prevede legea supremă a statului român.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Consiliul Director al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua rezervistului militar este marcată, anual, în ultima zi din luna mai.

Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” a dedicat Zilei Rezervistului Militar (31 mai) și Zilei ANCMRR, totodată, un simpozion care a avut loc marți, 30 mai, la Palatul Cercului Militar Național, potrivit unui comunicat.

Prezentările au fost deschise de imnul național, un moment de reculegere, reamintirea semnificației istorice a celor două zile festive de generalul prof. univ. dr. Mihai Iliescu, președintele asociației, dar și de o veste bună, întărită și de secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică, Nicolae Nasta: În semn de respect, ministrul apărării a aprobat avansarea în grad a 126 de cadre militare în rezervă și retragere, cu prilejul Zilei Rezervistului Militar.

Între prezentări, Implementarea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, care a aparținut colonelului Alexandru Adomnicăi, din Direcția Personal Mobilizare a SMG, le-a adus la cunoștință celor aniversați că oportunitatea se adresează inclusiv militarilor care își încheie serviciul militar activ.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua rezervistului militar este marcată, anual, în ultima zi din luna mai.

Sediul materiei: Hotărârea Guvernului nr. 467/2010 privind instituirea Zilei rezervistului militar.

În data de 31 mai 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a fost adoptată „Legea asupra poziţiei ofiţerilor”, primul act normativ care dă identitate, valoare şi sens corpului cadrelor militare în rezervă. În memoria acestui eveniment şi în semn de respect pentru cei care au făcut din militărie profesia  lor de o viaţă a fost instituită Ziua Rezervistului militar de către Cuvernul României în anul 2010.

Neculai Băhnăreanu, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, a transmis un mesaj pe data de 19 mai cu prilejul Zilei rezervistului militar, conform unui comunicat al ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza”: „Ziua rezervistului militar este o sărbătoare plină de semnificaţii pentru toţi cei care au slujit, un număr important de ani, sub falduri de tricolor Ţara şi Poporul, cărora le-a jurat credinţă nestrămutată, până la sacrificiul suprem. Rezerviştii militari reprezintă o categorie socio-profesională cu un statut bine definit în cadrul societăţii româneşti contemporane, care merită recunoaştere, respect şi preţuire din partea societăţii şi a ţării faţă de care şi-au făcut cu prisosinţă datoria, gata oricând de orice sacrificiu.”

Ministerul Apărării Naționale a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook: „De ziua lor, gândurile noastre de aleasă preţuire şi recunoştinţă se îndreaptă către cei care au servit cu onoare şi demnitate România sub drapelul tricolor.

LA MULŢI ANI REZERVIŞTILOR MILITARI!”

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Legal Days, UNIVERSITARIA, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD