Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Guvernul României. Programul „Investește în tine” – împrumuturi fără dobândă garantate de stat. UPDATE: Reacția organizațiilor reprezentative ale elevilor, studenților și tinerilor. Aprobare. Normele metodologice I Proiect


4 septembrie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Banking, Noutăți legislative

4 septembrie 2018: Luni, 3 septembrie 2018, Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine”, potrivit unui comunicat.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice: „Prin acest Program ne propunem să venim în întâmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se dezvolta atât personal, cât și profesional. De asemenea, ne-am gândit și la adulții care doresc sau sunt nevoiți să își schimbe profesia, să se recalifice. Este o investiție în oameni, în cetățenii români, un angajament pe care ni l-am asumat prin Programul de guvernare.”

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare

***

25 iunie 2018: Joi, 21 iunie 2018, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență privind implementarea programului guvernamental ”Investește în tine”, potrivit unei informări.

:: Proiectul OUG

***

31 mai 2018: Miercuri, 30 mai 2018, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Tineretului din România au solicitat de urgență o întrevedere cu Guvernul României referitoare la introducerea Programului „Investește în tine” – împrumuturi fără dobândă garantate de stat, potrivit unui comunicat.

Reprezentații celor trei organizații au atras atenția asupra faptului că implementarea unui astfel de program necesită un amplu proces de dezbatere publică și de consultare a factorilor interesați, cu atât mai mult cu cât acesta ar putea ridica unele probleme, între care:
– scăderea masivă a bugetului alocat de statul român pentru educație
– majorarea substanțială a taxelor de școlarizare
– stimularea băncilor de către stat pentru acordarea unor împrumuturi nesigure.

Ioana Băltărețu, președinte CNE: „Un proiect cu atât de multe ramificații și implicații, în special de natură financiară, ar trebui să fie amplu dezbătut în spațiul public și să aibă o puternică componentă de consultare a actorilor relevanți. Într-o țară în care educația financiară nu se predă unitar, în care nu există o formare prealabilă a tinerilor în ceea ce privește gestionarea banilor și în care sistemul de învățământ are lipsuri majore, trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva reorientarea către alte mijloace de sprijin este mai oportună.”

Marius Deaconu, președinte ANOSR: „ANOSR nu consideră oportună implementarea unui sistem de acordare a unor credite în vederea susținerii cheltuielilor legate de accesul, studiul și întreținerea studenților, în condițiile în care acesta nu este supus dezbaterii într-un mod corespunzător. În ciuda unor avantaje pe termen scurt, acest sistem ar destabiliza, din punct de vedere economic, un număr important de studenți/absolvenți. Modul în care se încearcă adoptarea acestui program național ridică semne de întrebare serioase. Dacă termenul de implementare conform Programului de guvernare este 1 ianuarie 2019, de unde toată această grabă? Apreciem facilitățile acordate studenților în ultima perioadă, însă sustenabilitatea acestora este afectată prin posibila adoptare a acestor măsuri.”

Mihai Dragoș, președinte CTR: „Probabil că Guvernul vrea să intre bani în economie fără să crească datoria externă și atunci s-a gândit că în loc să se împrumute mai mult statul ar fi mai bine să se împrumute brusc sute de mii sau milioane de cetățeni, în special tineri și, dacă se poate, care nu înțeleg prea bine în ce se bagă făcând un credit. Evident, un acces mai ușor la împrumuturi pentru unele dintre categoriile de cheltuieli propuse poate să fie benefică, însă nu trebuie să fie încurajată o îndatorare a tinerilor pe scară largă și în niciun caz nu trebuie să ajungem în situația în care statul nu își asumă finanțarea corespunzătoare a educației. Guvernul e dator să evite heirupismul, să cheme părțile interesate la masa discuțiilor și să permită o dezbatere publică amplă înainte de a lua decizii cu impact atât de mare, astfel încât să fie identificate și evitate consecințele negative care pot să apară și să nu ne trezim peste 5 ani cu o mare problemă socială și financiară.”

***

Marți, 29 mai 2018, Viorel Ștefan, vicepremier, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, programul „Investește în tine” – împrumuturi fără dobândă garantate de stat, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Obiectivele programului sunt:
– creşterea ocupării şi mobilităţii forţei de muncă, în special în rândul tinerilor
– îmbunătăţirea tranziţiei de la şcoală spre locul de muncă
– susţinerea potenţialului de creştere economică prin creşterea nivelului de calificare
– stimularea cetăţenilor pentru a investi în propria dezvoltare sau a familiei lor
– sprijinirea persoanelor care urmează o formă de învăţământ sau cursuri de reconversie profesională.

Programul are în vedere persoanele care urmează o anumită formă de învăţământ sau de formare profesională, după cum urmează:
– tineri între 16 şi 26 de ani, caz în care creditul poate avea o valoare inițială de 40.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei, dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului
– persoanele între 26 şi 55 de ani, caz în care creditul poate avea o valoare inițială de 35.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului.

Din perspectiva beneficiarilor, dobânzile și comisioanele aferente creditului vor fi zero, cu condiția ca plata ratelor să se facă la scadență. Creditul va avea o durată de 10 ani, care va include și perioada de grație, care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani.

Creditul va fi garantat de stat în proporție de 80%, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, și contragarantat de Fondul Român de Contragarantare. Pentru diferența de 20%, va garanta fie beneficiarul, dacă acesta este angajat, fie un codebitor.

Creditul are în vedere decontarea cheltuielilor eligibile, pe bază de documente justificative pe are beneficiarul trebuie să le prezinte la banca finanțatoare, nefiind vorba de un transfer în contul personal al beneficiarului. Cheltuielile eligibile pot să-l vizeze atât pe beneficiar, în mod direct, cât și pe membrii familiei acestuia. Cele mai multe cheltuieli eligibile vizează domeniul educaţiei, scopul principal al programului fiind investiția în propria dezvoltare. Alte cheltuieli eligibile vizează sănătatea, cultura, dar și achiziția, construcția sau amenajarea unei locuințe pentru beneficiar și familia sa.

Documentația necesară implementării programului urmează să fie aprobată în cadrul ședinței de Guvern de săptămâna viitoare. Potrivit aprecierilor Guvernului, programul se adresează unui număr de 8 milioane de persoane, care ar putea să fie eligible.

:: Prezentarea programului

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică