« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a sclerozei multiple
30.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a sclerozei multiple este marcată, anual, la data de 30 mai.

Conform Asociației de Scleroză Multiplă din România, scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (creierul și coloana vertebrală), fiind o boală neurologică cu o stare demielinizantă inflamatorie, cel mai frecvent diagnosticată la adultul tânăr de vârstă mijlocie.

Mielina este un înveliș gras care izoleaza nervii, având un rol similar cu izolația unui fir electric, permițând nervilor să transmită impulsuri foarte rapid. Viteza și eficiența transmiterii acestor impulsuri nervoase stau la baza mișcărilor line, rapide și coordonate fără un efort conștient.În scleroza multiplă, inflamația determină mielina să dispară.În consecință, impulsurile electrice care călătoresc de-a lungul nervilor scad și devin mai lente. În plus și nervii au de suferit.

Pe măsură ce nervii sunt mai mult și mai mult afectați apar tulburări ale funcțiilor care sunt controlate de sistemul nervos, cum ar fi vederea, vorbirea, mersul, scrisul și memoria.

Locurile în care mielina a dispărut (leziuni sau plăci) apar ca zone întărite (cicatrici): în scleroza multiplă aceste cicatrici apar în perioade diferite, în zone diferite ale creierului și ale șirei spinării – termenul de Scleroză Multiplă însemnând literal „multe cicatrici”.

De obicei, o persoană este diagnosticată cu scleroză multiplă între 20 și 50 de ani, dar scleroza multiplă a fost diagnosticată și la copii și vârstnici. Riscul de apariție a acestei afecțiuni este de două ori mai mare la femei decât la barbați.

Aproximativ 10.000 de oameni din România au SM. Aceasta afectează cu doua sute de mii mai multe persoane.

Tema pentru Ziua Mondială a SM 2020-2022: Conexiuni

Campania MS Connections se referă la construirea conexiunii comunității, a auto-conexiunii și a conexiunilor cu îngrijirea de calitate.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a sclerozei multiple este marcată, anual, la data de 30 mai.

În fiecare an, pe 30 mai, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Sclerozei Multiple (#WorldMSDay2020)! Acest eveniment, coordonat de Federația Internațională a Sclerozei Multiple (MSIF), adună comunitatea globală de scleroză multiplă (#SM) pentru a împărtăși povești, a sensibiliza, a sprijini și conecta pe cei 2,3 milioane de oameni care trăiesc cu această afecțiune neurologică în întreaga lume. Este o zi specială pentru a sărbători solidaritatea globală și speranța pentru viitor. Activități dedicate Zilei Mondiale SM se desfășoară toată luna mai.

Campania desfășurată în acest an la nivel internațional, căreia i se alătură și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România, are ca temă ‘CONECTAREA’, conectarea cu comunitatea, auto-conectarea, conectarea la îngrijire de calitate. Sloganul campaniei este „I Connect. We Connect”, iar hashtag-ul campaniei este #MSConnections.

#APANRomania se alătură acestei campanii și organizează diverse acțiuni în acest an, menite să crească gradul de conștientizare a sclerozei multiple în rândul tuturor părților interesate: autorități, specialiști, pacienți și aparținători, companii pharma, public larg etc. Este o oportunitate de a milita pentru acces la tratamente, servicii și suport, de a celebra rețele de asistență din Centrele de SM, dar și de a solicita schimbări în sistemul de sănătate, și nu în ultimul rând de a-i promova pe campionii SM, persoane care s-au adaptat rapid noilor provocări și au obiective de viață de succes.

Campania MSDay2020 vizează:

– Eliminarea barierelor sociale și a stigmei, care fac ca persoanele afectate de SM să se simtă singure și izolate nu doar în această perioadă de pandemie
– Construirea unei comunități care să sprijine persoanele afectate de SM
– Activități de advocacy factori de decizie pentru acces la tratamente, servicii și suport pentru persoanele cu SM
– Conectarea cu cadrele medicale (neurologi, asistenți medicali, psihologi, fizioterapeuți etc.)
– Promovarea transformării, prin auto-îngrijirii de sine și stil de viață sănătos

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială a sclerozei multiple este marcată, anual, la data de 30 mai.

Tema pentru 2019: „Visibility and the campaign is called My Invisible MS (#MyInvisibleMS)”.

Această campanie, dezvoltată în colaborare cu membrii mișcării globale a FISM, va crește gradul de conștientizare a simptomelor invizibile ale SM și a impactului său nevăzut asupra calității vieții. Scopul campaniei este de a contesta concepțiile greșite despre statele membre și de ai ajuta pe oameni să înțeleagă cum să ofere sprijinul adecvat celor afectați.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018: Ziua mondială a sclerozei multiple este marcată, anual, la data de 30 mai.

Ziua mondială a sclerozei multiple este campania anuală  pentru a crește gradul de conștientizare a acestei afecțiuni și pentru a sprijini și a conecta cele 2,3 milioane de persoane care trăiesc cu ea în întreaga lume. Este o zi pentru a sărbători solidaritatea globală și speranța pentru viitor.

În 2009, FISM (International Federation of Multiple Sclerosis) a inițiat prima Zi mondială a sclerozei multiple. Împreună am ajuns la sute de mii de oameni din întreaga lume, cu o campanie care se concentrează pe o temă diferită în fiecare an.

Anul acesta campania se numește „Aduceți-ne mai aproape” și tema este Cercetare.

Sub înaltul patronaj al Parlamentului României, Senatul României și Camera Deputaților, Asociația de Scleroză Multiplă din România organizează evenimentul întitulat: ”Scleroza multiplă, regândim perspectiva tratamentului”, organizat astăzi, 30 mai 2018, ora 09.00, la Senatul României, Sala Avram Iancu. Evenimentul este organizat sub forma unei mese rotunde pentru a dezbate problemele comunității pacienților SM, înscrise în tema de eveniment: eficiența tratamentului în scleroza multiplă, și este înscris în calendarul mondial al zilei internaționale a sclerozei multiple, 30 mai 2018.

La eveniment sunt invitați membrii Comisiei pentru Sănătate Publică din cadrul Senatului României, membrii Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților, ministrul sănătății, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ministrul muncii și jusției sociale, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozivelor Medicale, reprezentanți ai unor instuții și organizații din domeniul sănătății și a pacienților, alte părți interesate.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Dreptul sanatatii, INTERNAȚIONAL, Legal Days, UNIVERSITARIA, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD