Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Augustin Lazăr va participa la lansarea lucrării ”Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural”. UPDATE: Desfășurarea evenimentului


1 iunie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat

1 iunie 2018: Joi, 31 mai 2018, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a participat în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest la lansarea volumului Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural, pe care l-a coordonat alături de Mircea Duțu, director al Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, și de Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, avându-i coautori pe procuror Elena Giorgiana Hosu, Andrei Duțu și procuror Gheorghe Bocșan.

În deschidere,Ovidiu Predescu, moderatorul evenimentului, a arătat care este miza științifică a acestui volum, apărut la Editura Academiei Române și Editura Universul Juridic și dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural, respectiv prefigurarea unei noi ramuri de drept, dreptul patrimoniului cultural și natural, corelativă atât unui nou domeniu de reglementare, cât și unei discipline de cercetare de sine stătătoare.

În continuare a vorbit Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii, care a semnat ”Un cuvânt de însoțire” al lucrării, apreciind că aceasta reprezintă ”prima autostradă dedicată Centenarului”. ”Problema patrimoniului nu este arzătoare, este dramatică”, a  subliniat Andrei Pleșu, exemplificând pericolul în care se află unele monumente. De asemenea, acesta a remarcat că ”patrimoniul cultural și național reprezintă climatul vieții noastre cotidiene și în același timp un simptom al identității noastre”. ”După apariția acestei lucrări nimeni nu va mai putea spune că nu există un ghid, un îndreptar al comportamentului față de patrimoniu”, a mai relevat acesta.

Luând cuvântul la eveniment, Mircea Duțu a arătat că prin realizarea lucrării prezentate s-au deschis porțile unui nou domeniu de cercetare juridică, cu sorginte în reglementări internaționale în domeniu, bine statornicite. ”E un început absolut necesar, o nouă poartă spre Europa și spre valorile occidentale”, a apreciat Mircea Duțu, subliniind că ”volumul transmite și o altă idee, aceea că orice generație are îndatorirea de a păstra în stare de echilibru patrimoniul cultural și natural”.

Apărarea și protecția patrimoniului cultural și natural ca obligație a generațiilor succesive a fost evidențiată și de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a arătat în acest sens importanța majoră a profesioniștilor în domeniu.

Augustin Lazăr: ”Această lucrare ne spune că avem o rețea de profesioniști. România nu a dus niciodată lipsă de profesioniști, ei trebuie doar lăsați să lucreze. Avem deja procurori și polițiști specializați, precum și un grup de cercetători în domeniul patrimoniului.”

Totodată, acesta a prezentat categoriile de infracțiuni împotriva patrimoniului, astfel cum sunt acestea relevate de jurisprudența națională prezentată în lucrare. De asemenea, procurorul general a evidențiat preocuparea majoră a Ministerului Public pentru promovarea justiției restaurative la rang de cultură instituțională.

Augustin Lazăr: ”După aplicarea legii penale ca ultima ratio, trebuie să existe preocuparea pentru măsurile preventive.”

La finalul manifestării, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis un mesaj de încredere în magistrații Ministerului Public și anvergura lor culturală, prezentându-l pe procuror Daniel Oltean, din cadrul DIICOT – Serviciul teritorial Târgu Mureș, care a primit în cadrul Galei UNITER din acest an premiul pentru ”Cea mai bună piesă a anului 2017”.

Daniel Oltean: ”Spațiul în care lucrăm e un spațiu care are legătură cu oamenii, cu dramele lor, de aici importanța găsirii umanului în procesul penal și importanța pentru magistrat a contactului pe care trebuie să-l aibă cu cultura.”

Sursa : www.mpublic.ro

***

Joi, 31 mai 2018, începând cu ora 17:00, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, va participa, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Pavilionul B2 al Romexpo) la lansarea lucrării de specialitate Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural, volum recent apărut la Editura Academiei Române și Editura Universul Juridic, dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural.

Coordonată de Mircea Duțu, director al Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, avându-i coautori pe procuror Elena Giorgiana Hosu, Andrei Duțu și Gheorghe Bocșan, lucrarea prezintă cadrul de reglementare și jurisprudența în materie a instanțelor judecătorești din România.

La lansare vor lua cuvântul Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii, care a semnat ”Un cuvânt de însoțire” al lucrării, Mircea Duțu, Augustin Lazăr și Ovidiu Predescu, în calitate de moderator.

Lucrarea este a treia carte apărută ca urmare a colaborării între Ministerul Public și Institutul de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, după ”Apărarea mediului și a fondului forestier prin dreptul penal”, coordonată de Augustin Lazăr și Mircea Duțu și apărută în 2016, și Ministerul Public – istorie și perspective, coordonată de Augustin Lazăr, Mircea Duțu și Ovidiu Predescu, ce a apărut în 2017.

La eveniment va fi prezent și procurorul Daniel Oltean, din cadrul DIICOT – Serviciul teritorial Târgu Mureș, care a fost premiat în cadrul Galei UNITER ce s-a desfășurat recent la Alba Iulia pentru ”Cea mai bună piesă românească a anului 2017”, piesă intitulată ”50 de secunde” și care urmează să fie publicată la Editura UNITEXT a UNITER.

:: Sursa : www.mpublic.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică