« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Modificarea Legii ref. procedura adopției I Proiect. UPDATE: Aviz favorabil CSM. Adoptare
21.09.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

21 septembrie 2018: Joi, 20 septembrie 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a informat că Guvernul a adoptat legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, potrivit unui comunicat.

Documentul introduce prevederi care să asigure celeritate în dobândirea și menținerea statutului de copil adoptabil, să flexibilizeze procedura de evaluare a adoptatorilor și etapa de monitorizare post-adopție și să debirocratizeze şi simplifice unele proceduri.

Noua formă a legii elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția, această măsură având ca scop simplificarea demersurilor din această etapă.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc să adopte, documentul majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 2 ani la 5 ani.

Modificările aduse vizează și flexibilizarea derulării procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, fiind urmărită creşterea şanselor acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani.

De asemenea, documentul aprobat de Guvern introduce și noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta și aduce completări referitoare la concediul de acomodare, pentru corelarea cu dispozițiile mai flexibile reglementate pentru concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, prevăzute de OUG nr. 111/2010.

***

19 septembrie 2018: Marți, 18 septembrie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea Plenului CSM nr. 775 din 4 iulie 2018 prin care a avizat favorabil proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

***

1 iunie 2018: Joi, 31 mai 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

Proiectul propune introducerea mai multor măsuri menite să susțină și să sprijine adopția internă, declararea mai rapidă a adoptabilității copilului și flexibilizarea procedurii de evaluare și de pregătire a adoptatorilor, potrivit unui comunicat al MMJS.

:: Proiectul
:: Expunerea de motive

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD