« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Ziua Națională pentru Adopție
02.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Națională pentru Adopție este marcată, anual, la data de 2 iunie.

Conform buletinului statistic publicat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, la sfârşitul lunii decembrie 2020, erau 48.031 copii în sistemul de protecţie specială, dintre care:

* un număr de 13.961 copii (29,07%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial, din care:
– 10.968 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice,
– 2.993 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial private.

* un număr de 34.070 copii (70,93%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip familial, din care:
– 17.873 copii se aflau la asistenţi maternali,
– 11.872 copii se aflau la rude până la gradul IV inclusiv,
– 4.325 copii se aflau la alte familii sau persoane.

***

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a transmis următorul mesaj pe pagina sa de socializare:

O viață nouă, plină de iubire, pentru tot mai mulți copii

Numărul copiilor adoptabili a crescut cu 35% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 4.249 la 31 martie 2021, arată datele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, prezentate astăzi în cadrul unei dezbateri organizate de ANDPDCA și UNICEF.

Nu doar numărul copiilor adoptabili a crescut, ci și al familiilor atestate pentru adopția națională, acesta ajungând la 3.087, cu 30% mai mare față de primul trimestru al anului trecut.

Dezbaterea cu titlul „ Adopția – O nouă viață, plină de iubire”, care a reunit reprezentanți ai autorităților și ai UNICEF, familii adoptatoare sau care se pregătesc să adopte, precum și membri ai Boardului Copiilor, organism consultativ înființat de UNICEF, a avut loc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, cu ocazia Zilei Naționale pentru Adopție.

Participanții la dezbatere au luat în discuție situația „copiilor greu adoptabili”, care reprezintă acei copii pentru care, într-o perioadă de nouă luni de la declararea adoptabilității, nu s-a reușit identificarea unei familii potrivite sau, chiar dacă aceasta a fost identificată, nu s-au putut urma pașii care să conducă la finalizarea adopției. Cel mai adesea, în această situație se află copiii cu vârsta mai mare de trei ani, copiii cu o stare de sănătate mai delicată, copiii care au nevoi crescute de stimulare a dezvoltării sau copiii care au frați cu care sunt adoptabili împreună.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Raluca Turcan:

”Adopția este cea mai importantă formă de protecție a unui copil abandonat și este singura care îi poate oferi șansa la o dezvoltare armonioasă, în sânul unei familii care să îl iubească și care să îl sprijine constant în îndeplinirea visurilor pe care orice copil le are. Cei care doresc să adopte un copil așteaptă un proces facil, de scurtă durată, mai puțin birocratic. De asemenea, vreau să cred că toate autoritățile își doresc să fie un proces sigur, care într-adevăr să asigure copilului cea mai bună familie care să îi sprijine în viață.”

Președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, doamna Florica Cherecheș:

”Copilul adoptat este copilul născut din inimă, așa se spune. Vreau să felicit toate familiile din România care au adoptat un copil, care au dat o nouă șansă și o nouă viață unui copil abandonat și să îi încurajez pe cei care se gândesc să adopte. Noi credem că locul copilului este în familie și chiar dacă astăzi avem 48.000 de copii în sistemul de protecție, ne-am dori ca un număr cât mai mare din acești copii să ajungă într-o familie, în mod definitiv, și cum altfel decât prin adopție, dacă nu pot fi reintegrați în familia naturală”.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Națională pentru Adopție este marcată, anual, la data de 2 iunie.

Conform buletinului statistic publicat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, la sfârşitul lunii decembrie 2019, erau 50.401 copii în sistemul de protecţie specială, dintre care:

* un număr de 15.572 copii (30.90%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial, din care:
– 12.371 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice,
– 3.201 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial private.

* un număr de 34.829 copii (69.10%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip familial, din care:
– 18.043 copii se aflau la asistenţi maternali,
– 12.260 copii se aflau la rude până la gradul IV inclusiv,
– 4.526 copii se aflau la alte familii sau persoane.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Națională pentru Adopție este marcată, anual, la data de 2 iunie.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) şi publicate în iunie 2018, un număr de 1.280 copii au fost adoptaţi în anul 2017, din care 1.251 conform procedurii adopţiei naţionale şi 29 conform celei internaţionale. Cei mai mulţi copii adoptaţi naţional aveau vârsta cuprinsă între 0 şi 6 ani, doar opt dintre ei având vârsta între 14 şi 17. Dintre copiii adoptaţi conform procedurii internaţionale, 19 aveau vârsta între 0 şi 6 ani. La 31 decembrie 2017 erau adoptabili (conform unor sentinţe definitive) 3.257 de copii (1.447 fete şi 1.810 băieţi), din care 2.362 incluşi în profilul copiilor greu adoptabili. Cei mai mulţi, respectiv 1.705 copii, aveau vârsta cuprinsă între 7 şi 13 ani. În ceea ce priveşte numărul familiilor adoptatoare atestate pentru adopţie, acesta era de 2.652 pentru adopţie naţională şi 41 pentru adopţia internaţională.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Națională pentru Adopție este marcată, anual, la data de 2 iunie.

Sediul materiei: Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie.

Potrivit acestei legi, autorităţile publice, instituţiile publice, ONG-urile, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate vor organiza programe şi manifestări de promovare a adopţiei, dedicate acestei zile, manifestări coordonate de Oficiul român pentru adopţii.

Scopul urmărit este modernizarea și dezvoltarea sistemului de adopție în România și salvarea copiilor abandonați, uitați în sistem prin aducerea subiectului adopţiei în prim-plan la o dată fixă, în agenda publică a oficialităţilor din domeniu. Modernizarea și dezvoltarea sistemului de adopție în România presupune legislație adaptată nevoilor actuale, dar și conștientizarea importanței adopției în România.

În contextul Zilei internaționale a copilului, joi, 31 mai 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Legal Days, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD