Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Scurte observații privind neconstituționalitatea unui proiect de lege care tinde să reintroducă închisoarea contravențională
04.06.2018 | Silviu-Gabriel BARBU, Lucian UNGUREANU

Secţiuni: C. contravențional, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Silviu-Gabriel Barbu

Silviu-Gabriel Barbu

Lucian Ungureanu

Lucian Ungureanu

La începutul lunii iunie 2018, a fost publicată pe mai multe pagini de internet de știri o informație privind promovarea unui proiect de lege prin care să fie aduse anumite completări la OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în sensul de a se reintroduce închisoarea contravențională ca masură ultimă, cea mai drastică pentru amenzile contravenționale neplătite.

În dreptul pozitiv există OG nr. 2/2001 și OG nr. 55/2002 privind regimul juridic al sancțiunilor prestării unei activități în folosul comunității, ambele modificate și completate prin OUG nr. 108/2003. Prin această din urmă OUG, a fost eliminată sancțiunea închisorii contravenționale, argumentul esențial fiind acela al asigurării procesului de constituționalizare a dreptului, adică adaptarea dreptului pozitiv de nivel infraconstituțional la exigențele si prevederile Constituției.

Prin revizuirea legii fundamentale din anul 2003, la articolul 23 din Constituție a fost adaugat alineatul 13 potrivit căruia „Sancțiunea privativă de libertate nu poate fi decât de natură penală.” Așadar, orice normă juridică prin care ar fi reintrodusă sancțiunea închisorii contravenționale, adică în afara unui proces penal și fără fundamentare pe răspundere penală stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, reprezintă o normă neconstituțională care încalcă prevederile art. 23 alin. 13 din Constituție.

Prin urmare, demersul legislativ propus de inițiatorul acelui proiect de lege vehiculat în presa zilei este unul cu vizibilă tentă neconstituțională și în mod sigur va fi declarat neconstituțional dacă se va ajunge până la nivelul controlului aprioric de constituționalitate. De fapt, legiuitorul are la îndemână numai o eventuală perfecționare a celor două acte normative menționate mai sus în ce privește modul de executare eficientă a sancțiuni amenzii si, eventual, transformarea acesteia în muncă în folosul comunității. În jurisprudenta CCR pot fi semnalate decizii precum 1354/2008, 369/2009, 411/2014.

Conf. univ. dr. Silviu-Gabriel Barbu
Lucian Ungureanu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti