Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Scurte observații privind neconstituționalitatea unui proiect de lege care tinde să reintroducă închisoarea contravențională


4 iunie 2018 | Silviu-Gabriel BARBU, Lucian UNGUREANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Silviu-Gabriel Barbu

Silviu-Gabriel Barbu

Lucian Ungureanu

Lucian Ungureanu

La începutul lunii iunie 2018, a fost publicată pe mai multe pagini de internet de știri o informație privind promovarea unui proiect de lege prin care să fie aduse anumite completări la OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în sensul de a se reintroduce închisoarea contravențională ca masură ultimă, cea mai drastică pentru amenzile contravenționale neplătite.

În dreptul pozitiv există OG nr. 2/2001 și OG nr. 55/2002 privind regimul juridic al sancțiunilor prestării unei activități în folosul comunității, ambele modificate și completate prin OUG nr. 108/2003. Prin această din urmă OUG, a fost eliminată sancțiunea închisorii contravenționale, argumentul esențial fiind acela al asigurării procesului de constituționalizare a dreptului, adică adaptarea dreptului pozitiv de nivel infraconstituțional la exigențele si prevederile Constituției.

Prin revizuirea legii fundamentale din anul 2003, la articolul 23 din Constituție a fost adaugat alineatul 13 potrivit căruia „Sancțiunea privativă de libertate nu poate fi decât de natură penală.” Așadar, orice normă juridică prin care ar fi reintrodusă sancțiunea închisorii contravenționale, adică în afara unui proces penal și fără fundamentare pe răspundere penală stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, reprezintă o normă neconstituțională care încalcă prevederile art. 23 alin. 13 din Constituție.

Prin urmare, demersul legislativ propus de inițiatorul acelui proiect de lege vehiculat în presa zilei este unul cu vizibilă tentă neconstituțională și în mod sigur va fi declarat neconstituțional dacă se va ajunge până la nivelul controlului aprioric de constituționalitate. De fapt, legiuitorul are la îndemână numai o eventuală perfecționare a celor două acte normative menționate mai sus în ce privește modul de executare eficientă a sancțiuni amenzii si, eventual, transformarea acesteia în muncă în folosul comunității. În jurisprudenta CCR pot fi semnalate decizii precum 1354/2008, 369/2009, 411/2014.

Conf. univ. dr. Silviu-Gabriel Barbu
Lucian Ungureanu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică