Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Cristian Winzer (MAE): Românii din diaspora pot trimite sume de bani în țară în aceleași condiții ca și până acum, fără a prezenta documente care să justifice proveniența banilor
04.06.2018 | JURIDICE.ro

La data de 31.05.2018 Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a promovat proiectul de lege care asigură transpunerea obligatorie în legislația națională a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Astfel cum se arată în comunicatul de presă al ONPCSB, termenul de transpunere a acestui act legislativ european a expirat la data de 26.06.2017, împrejurare care a determinat Comisia Europeană să declanșeze o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (procedură de infringement).

În prezent, România a rămas singurul stat din Uniunea Europeană care nu a transpus, nici măcar parțial, actul legislativ european, expunându-se astfel riscului de sesizare de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene cu propunere de aplicare a unor sancțiuni pecuniare sub forma unei sume forfetare în cuantum minim de 1,8 milioane euro, la care se pot adăuga penalități cominatorii într-un cuantum cuprins între 2.200 și 140.000 euro/zi de întârziere.

După adoptarea acestui proiect de lege, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora sumele de minim 2.000 euro transferate fără documente justificative care să le ateste proveniența urmează a fi confiscate.

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale și juridice din MAE, Cristian Winzer, a clarificat situația de fapt:

„1. Proiectul adoptat în ședinta de guvern din data de 31.05.2018 reprezintă un pas important făcut de România pentru transpunerea actului legislativ european.
Pe fondul întârzierii în transpunere, există riscul sesizării CJUE de către Comisia Europeană cu propunere de aplicare a unor sancțiuni pecuniare (ONPCSB a oferit deja informații în acest sens).
2. Proiectul de lege stabilește obligația entităților raportoare (individualizate la art. 5 din proiect) de a transmite Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro.
3. Proiectul NU stabilește însă că cei care transferă aceste fonduri trebuie să prezinte documente prin care să justifice proveniența fondurilor! NU există în textul proiectului vreo prevedere în acest sens.
Persoana care face transferul/este beneficiar al transferului NU are altă obligație decât aceea de furnizare a datelor de identitate. Adică DOAR datele uzuale pe care le furnizăm, cu toții, atunci când folosim un serviciu bancar sau un serviciu al unei alte instituții financiare.
Obținerea acestor date de identitate ale clienților este obligatorie la nivelul UE din 2015 (Regulamentul 2015/847) și NU înseamnă și obținerea informațiilor despre proveniența sumelor transferate!
4. Românii din diaspora pot astfel trimite sume de bani în țară în aceleași condiții ca și până acum. Fără a prezenta documente care să justifice proveniența banilor.
Proiectul de lege NU instituie măsuri sau obligații noi/suplimentare și nici NU prevede măsuri de confiscare a sumelor astfel transferate.
5. CONFISCAREA se aplică, în baza dispozițiilor penale în vigoare, DOAR în cazul infracțiunilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului și DOAR dacă sumele transferate provin din activități INFRACȚIONALE.”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.