Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Națională a Învățătorului
05.06.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua Națională a Învățătorului este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Viorica Dăncilă, Premierul României a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Învățătorul  are o misiune nobilă și poartă cu sine o responsabilitate imensă, prin contribuția în dezvoltarea aptitudinilor și competențelor fiecărui copil.

Prin dăruire și vocație, învățătorul lasă o parte din sine fiecărei generații pe care o primește la vârstă fragedă și o îndrumă spre un moment-cheie al parcursului academic.

O societate educată este echilibrată, empatică și adaptată într-un mod firesc evoluției spre progres și incluziune, cultivă coeziunea și unitatea în jurul valorilor comune.

Ca prim-ministru susțin cu toată convingerea educația ca domeniu prioritar pentru Guvern, precum și garantarea dreptului egal la educație al tuturor copiilor din România. Am făcut pași importanți până acum pentru îmbunătățirea condițiilor din învățământ,  pentru a încuraja copiii din toate categoriile sociale să meargă la școală, dar și pentru o salarizare mai bună a personalului din educație. Mai avem, în continuare, multe de făcut și le vom face, cu toată determinarea și cu responsabilitatea pe care o avem pentru generațiile viitoare. 

Ziua Învățătorului, 5 iunie, este și ziua de naştere a celui considerat fondatorul primei școli românești la cel mai înalt nivel științific din Țara Românească, Gheorghe Lazăr. Un vizionar al rolului educației în consolidarea unei comunități, și, mai apoi, în unitatea unei națiuni, exemplul lui Gheorghe Lazăr ne motivează să înțelegem – ca dascăli, că purtăm destine în mâinile noastre; ca stat, că trebuie să venim în întâmpinarea, deopotrivă, a pedagogilor, copiilor și părinților.

Recunoștința mea se îndreaptă astăzi către toți învățătorii din România, cei care prin vocație ne ajută să ne cunoaștem, să fim mai înțelepți și să vedem lumea în modurile minunate în care o văd și cei de lângă noi!

Dragi învățători, vă mulțumesc pentru ceea ce faceți azi și pentru ceea ce societatea românească va fi mâine! Vă doresc să aveți multe împliniri profesionale și personale!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Națională a Învățătorului este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Sediul materiei: Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 privind instituirea Zilei învățătorului pe data de 5 iunie.

Data de 5 iunie este ziua în care a văzut lumina zilei Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Gheorghe Lazăr a înfiinţat, în 1818, în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.

În această zi, Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României,  a transmis un mesajcu prilejul Zilei Învățătorului, potrivit unui comunicat al GR:

„Azi, de Ziua învățătorului, avem prilejul să ne exprimăm recunoștința față de dascăli, să medităm la rolul pe care îl au în societate. Educația trebuie să rămână un pilon fundamental pentru a ne dezvolta ca națiune, iar susținerea învățământului, ca domeniu prioritar în politicile publice, este o datorie de onoare pentru factorii decidenți.

La mulți ani, doamna învățătoare! La mulți ani, domnule învățător!”

Valentin Popa, ministrul Educației Naționale, cu prilejul Zilei Învățătorului, potrivit unui comunicat al ME:

„Stimați profesori,

În apropierea sfârșitului de an școlar, fiecare dascăl din România se bucură de o sărbătoare dedicată profesiei pe care și-a ales-o și care consfințește blazonul unei categorii sociale extrem de importante pentru progresul întregii țări. Cu educația începe destinul fiecărui om și roadele sale se văd ca efect al pregătirii profesionale a celor care o aplică instituțional și al inserției sociale de succes a celor care, un timp din existența lor biologică s-au aflat în școală, pentru a învăța.

În anul Centenarului, trebuie să punem în relație data nașterii întemeietorului învățământului în limba română, pedagogul Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779), cu ziua declarată oficial drept sărbătoare a dascălilor din țara noastră (5 iunie), deoarece cu 100 de ani înainte de Marea Unire, în anul 1818, spiritul național a fost sădit în zona educației, locul unde a rodit cu fiecare generație care a trecut timp de două secole prin școala românească. Iată, așadar, că în anul Centenarului Marii Uniri, Ziua Învățătorului capătă simbolul României Mari, fiind o aspirație și o împlinire deopotrivă, alăturând tradiția autohtonă în educație influențelor moderne, europene și configurând un spațiu educațional deschis, de factură europeană.

Dragi colegi profesori,

În acest context de sărbătoare a școlii românești, vă rog să primiți aprecierile mele pentru toate eforturile pe care le faceți pentru a pune în operă politicile educaționale pe care le susține Ministerul Educației Naționale, determinând motivația elevilor pentru cunoaștere și pentru integrarea lor eficientă pe piața muncii.

Vă doresc putere de muncă, pentru ca aspirațiile profesionale care vă definesc să vă particularizeze destinul de dascăli, astfel încât conștiința că sunteți creatorii României de mâine să vă susțină demersurile personale de înnoire permanentă, în zona inovației didactice.

De asemenea, vă urez sănătate, împliniri și o stare de satisfacție profesională care să vă motiveze toate demersurile pedagogice, spre atingerea standardelor înalte în profesia pe care o practicați.

La mulți ani!”

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.