Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia de punere în aplicare (UE) a Consiliului de aplicare a unei amenzi Austriei pentru manipularea datelor privind datoria publică în landul Salzburg


06.06.2018 | Elena ALBU
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 137/23 din 4 iunie 2018 a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/818  a Consiliului din 28 mai 2018 de aplicare a unei amenzi Austriei pentru manipularea datelor privind datoria publică în landul Salzburg.

Articolul 126 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) impune statelor membre să evite deficitele publice excesive.

Datele referitoare la deficitele și datoriile publice care sunt relevante pentru aplicarea articolelor 121 și 126 din TFUE și a Protocolului nr. 12 privind procedura aplicabilă deficitelor excesive anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la TFUE constituie surse esențiale de informații pentru coordonarea politicilor economice din Uniune.

Pentru a consolida aplicarea supravegherii bugetare în zona euro și pentru a descuraja prezentarea, în mod intenționat sau dintr-o neglijență gravă, a unor date eronate referitoare la deficitele și datoriile publice, pe baza unei recomandări a Comisiei, Consiliul poate decide să aplice o amendă statului membru responsabil.

La 3 mai 2016, Comisia a demarat o anchetă cu privire la manipularea datelor statistice în Austria, astfel cum este menționată în Regulamentul (UE) nr. 1173/2011. La 20 decembrie 2016, constatările preliminare ale anchetei au fost transmise Austriei în vederea formulării de observații, astfel cum prevede Decizia delegată 2012/678/UE a Comisiei. La 25 ianuarie 2017, Austria și-a prezentat în scris observațiile cu privire la constatările preliminare.

La 22 februarie 2017, Comisia a adoptat un raport referitor la ancheta legată de manipularea datelor statistice în Austria, astfel cum este menționată în Regulamentul (UE) nr. 1173/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind aplicarea eficientă a supravegherii bugetare în zona euro, luând în considerare observațiile prezentate de Austria.

În raportul său, Comisia a concluzionat că Curtea de Conturi (Landesrechnungshof – LRH) și Oficiul de Stat al landului Salzburg (Amt der Salzburger Landesregierung) și Guvernul landului Salzburg (Salzburger Landesregierung), care sunt entități din sectorul administrației publice din Austria, au comis o neglijență gravă neasigurând proceduri adecvate privind controlul înregistrărilor și privind raportările. Astfel, entitățile respective au permis ca Unitatea Bugetară a Oficiului de Stat din landul Salzburg să denatureze și să ascundă anumite tranzacții financiare. Aceasta a dus la prezentarea datelor referitoare la datoria publică a Austriei din perioada 2008-2012 de către Eurostat în mod eronat în anii 2012 și 2013, adică după intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 1173/2011. Mai mult, Comisia a concluzionat că biroul Statistics Austria (Statistik Austria – STAT) a avut cunoștință de posibilitatea prezentării eronate în contabilitate de către landul Salzburg încă de la 6 decembrie 2012 cel puțin, însă nu a informat Comisia (Eurostat) în acest sens decât la 10 octombrie 2013.

Ținând seama de criteriile stabilite la articolul 14 alineatul (3) litera (d) din Decizia delegată 2012/678/UE, Comisiei concluzionează în raportul său că acțiunile relevante ale statului membru pe care se poate întemeia amenda sunt cele care au avut loc în perioada cuprinsă între 13 decembrie 2011, când a intrat în vigoare Regulamentul (UE) nr. 1173/2011, și momentul demarării anchetei. Din raport mai reiese că ultima notificare în care s-au prezentat datele eronate în cauză a fost notificarea PDE din octombrie 2013, referitoare la perioada 2009-2012.

Ținând seama de criteriile stabilite la articolul 14 alineatul (3) litera (a) din Decizia delegată 2012/678/UE, Comisia a concluzionat în raportul său că prezentarea de date eronate nu a avut un impact semnificativ asupra funcționării guvernanței economice consolidate a Uniunii, datorită impactului limitat asupra datoriei publice totale a Austriei.

Ținând seama de criteriile stabilite la articolul 14 alineatul (3) litera (b) din Decizia delegată 2012/678/UE, raportul Comisiei arată faptul că prezentarea de date eronate a fost rezultatul unei neglijențe grave.

Ținând seama de criteriile stabilite la articolul 14 alineatul (3) litera (c) din Decizia delegată 2012/678/UE, Comisia concluzionează în raportul său că prezentarea de date eronate a fost facilitată de faptul că trei entități din sectorul administrației publice din Austria au comis o neglijență gravă neasigurând controale adecvate privind înregistrările și proceduri adecvate privind raportările. Cu toate acestea, Comisia nu consideră că a fost o acțiune concertată din partea respectivelor entități.

Austriei i se aplică o amendă de 26,82 milioane EUR pentru prezentarea de date eronate referitoare la datoria publică, dintr-o neglijență gravă a trei entități guvernamentale, după cum se arată în raportul Comisiei Europene referitor la ancheta legată de manipularea datelor statistice în Austria, astfel cum este menționată în Regulamentul (UE) nr. 1173/2011.

Prezenta decizie se adresează Republicii Austria. Adoptată la Bruxelles, 28 mai 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro